OR700 TR de farklı ses oluşturma bilgileri

• Konbuyu başlatan Ruhi
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 3
  • Görünümler : 3K

Ruhi

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Enst.
YAMAHA OR700 TR V2 - YAMAHA DSR 200
Değerli dostlar, forumdan bir arakadaşın isteği üzerine bu konuyu açtım. Bilgilerin çoğu alıntıdır. Önceleri, Dr. Salim, Batuh, Nejat ve ismini bilmediğim bazı arkadaşlar bu konularda belli paylaşımlar yapmışlardı. Sanıyorum bunların hepsi YAMAHA > OR700 bölümünde zaten vardır. Ben sadece küçük bir toparlama yaptım. Ayrıca Yamaha kullanma klavuzundan da alıntılar verdim. Ben de aslında işin acemisiyim ama gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlar için yol gösterici olur diye umuyorum. Bu konunun uzmanı üstadlar daha ayrıntılı açıklama yaparlarsa, sanırım çok daha iyisi olur.

OR 700' e dışarıdan sample ses yükleme olanağı yoktur. Sadece kendinde bulunan orjinal (Preset) seslerle oynayarak, farklı sesler elde edebilirsiniz.

İster mixing console > panel part > effect > Type bölmünden ,isterseniz sesi seçtiğiniz anda ekranın altında aktif olan VOICE SET tuşu ile yapabilirsiniz.

DSP 1 ritm sesleri için kullanılmaktadır.
DSP 2-3-4 bölümlerini ses oluşturmak için kullanabilirsin.
Örneğin, DSP 2 için phaser effectine seçip ayarlamalar yapabilir, sonra da bu effect'i başka seslerde de kulllanmak için kaydedebilirsiniz.
DSP3 için Reverb effectini seçebilirsiniz. Bu tercihler tamamen size kalmış.
Hepsi için Parametreleri değiştirerek çok farklı sesler elde edilebilir. Bu arada bu tür bilgiler için Yamaha-Or700 bölümünü tarayarak bir sürü bilgi elde edilebilir. Ayrıca, www.yamahadunyası.org sitesinde de bu konuyla ilgili bir çok bilgiye ulaşılabilir.

User Ses oluşturmak için
1)Sağ Panelden Ses kategorisini ve sesi seç
2)Voice Set menüsüne 6 tuşu ile gir.
3)Common sekmesinden Volum seviyesini, tuş hassasiyeti, oktav ayarını ve mono poly olma özelliklerini ayarla.
4)Controller sekmesinden modülasyon tekerleğine atamak istediğin özellikleri ayarla.
5)Sound sekmesinden sesin karakterini oluştur.
6)Effect sekmesinden istediğin efektlendirmeleri yap
7)Kaydetmek için ekranın sağındaki “I” (Save) tuşuna bas, isimlendirerek, ekranın altındaki “8” (OK) tuşuna basarak kaydet.

Konuyla İlgili Notlar

1)Voice Set Menüsünden ayarlayıp kaydetmiş olduğunuz dosyaya orgun sağ panelindeki USER tuşuna basarak ulaşabilirsiniz.
2)User voice’de bulunan sesleri DEM (left/lower) sesler olarak ta kullanabilirsiniz.
3)User Voice bölümündeki seslere koma ve ritim ataması yapılamaz.
4)User Voice bölümüne iki ses karıştırıp atamazsınız. (iki ses karıştırmak için registration oluşturma konusuna bakınız.)
5)User Voice bölümüne 1 Reverb,1 Chours, 2 Dsp ve 1 Harmony Echo efektleri atayabilirsiniz. (Ayrıntılı bilgi için Mixing Console konusuna bakınız.)

Or700’de Tek Ses Oluşturmak ve Voice Set Menüsü:
Orgunuzun sağ panelinden herhangi bir ses kategorisi ve sesi seçiniz. Karşımıza çıkan sayfada ‘6’ tuşuna basarak Voice Set menüsüne giriniz.

Açılan Voice Set menüsünde bulunan sekmeler(*):
a) Common: Editlemek istediğiniz sesin seviyesi (Volume), tuş hassasiyeti (touch sense),Oktav değeri (Part Octave), klavyede aynı anda basılacak ses sayısı (mono/poly) ve mono olma durumda notadan notaya geçişteki zaman gecikme parametresi (Portamento Time) bulunmaktadır.

b) Controller: Bu sekme, içerisinde modülasyon tekerleğini programlayacak parametreleri barındırır. Bu tekerlek, yapılan parametre değişikliklerine göre sese filtreleme ve/veya vibrasyon (titretme/dalgalandırma) özelikleri katar. Controller sekmesindeki ayar (parametre) öğeleri şunlardır.
i) Filter ve Amplitude: Controller parametrelerinin modülasyon tekerleği ile ön plana çıkarılması ya da arka plana itilmesini sağlayan ayar kısmıdır (amplitude). Frekans değişimi ise sound sekmesindeki filter seviyesine bağlıdır(Bkz :sound/filter).
ii) LFO PMod, Fmod, Amod ise modülasyon tekerleğine atanacak, sese vibrasyon efektini etkilemesini sağlayacak bir takım ayarları barındırır.

c) Sound: İçerisinde ses rengi ve frekans ayarları(filter), klavyede sesin özelikleri (EG) ve yine klavyede sese vibrasyon özeliği katacak ayarlar bulunur.
i) Filter: Bright ve Harmonic Content ayarları bulunur. Bu ayarlar 64/-64 değerlerini alır. Sesi parlaklığı/matlığı ve frekans kesmesi görevlerini üstlenirler. Genellikle synth ve pad seslerinde gözle görülür derecede farklı tonlar üretebilirsiniz.
İİ) EG: Klavyede çalış şekline ve seslerin karakterine göre ayarlanılan bölümdür.
Attack: Klavyede tuşa ilk bastığımızda sesin, belirtilen değere göre minimum seviyeden maksimum seviyeye kadar gelme sürecidir. Örnek olarak telli bir enstruman sesinin atack değerini 0’dan yukarı bir seviyeye aldığınızda o gitarın pena ya da tırnak sesinin kaybolup sanki keman vari bir sesmiş gibi duymaya başlarsınız.
Decay: Klavyede tuşa bastığımız sürece sesin, devam etmesi ya da sona ermesi zamanını ayarladığımız bölümdür. Örnek : Yine telli bir enstrümanın Decay parametresini 0’dan yukarı bir seviyeye aldığınızda ve tuşa basılı tuttuğunuz sürece sesin, sanki bir yaylı ya da nefesli bir enstrümanmış gibi uzayıp gittiğini göreceksiniz.
Relase: Klavyede tuştan parmağınızı çektikten sonra sesin uzayıp gitme seviyesidir. Bu değeri 0’dan yukarı bir seviyeye alıp, tuşa basıp çektiğinizde tıpkı bir bağlamanın teline bir kez vurmuşsunuz da o titreşim hala devam ediyormuş havası verir.
iii) Vibrato: Klavyede sese dalgalandırma efekti verdirir. Burada Depth, vibrasyonun derinliğini, Speed hızını, Delay ise gecikme zamanını belirler.

Cevap: OR700 TR de farklı ses oluşturma bilgileri

" yamaha psr s650 kullanmaya başladım; saz,elektro saz, bağlama ve zurna seslerinde alternatif seçeneklere ihtiyaç duydum.bu org ile nasıl bir ayarlamalar yapılırsa bu enstrüman sesleri ile keyifli bir müzik olanağım artar " hususunda yardımcı olabilecek bilgileri paylaşacak arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.

or700 de peki nasıl çift ses olusturacak örnek prestlerde klarnet keman var tek ses içerisinde bunu biz olusturabiliyormuz ? yoksa sesler atılırken awave gibi program mı yapılmış ?

ruhi ustadim su anlatımı video ile yapman imkani yokmu o zaman daha kolay anlariz bu benim fikrim saygılar