touch sense niçin kullanılır

szdemir_06

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
PA 600 - Bağlama - Ney
Arkadaşlar merhaba...
Yamaha S650 de Touch Sense ayarı var. Tuş hassasiyeti için kullanıldığını biliyorum. Ancak bu ayar kullanıcıya ne gibi kolaylıklar getiriyor. Siz bu ayarı nasıl kullanıyorsunuz bi zahmet cevaplarsanız sevinirim.

Cevap: touch sense niçin kullanılır

Efeklenmiş yaylı ve meyanlarda kullanıyorum ben, sese derinlik ve tuş hassaiyetinde seçenek sunuyo, üzerine basarak çalmak istediğin bölümlerde tuşa sert basıp çekrerk çalman yeterli, söz girincede arkada kulağı rahatsız etmeden eşlik ediyosun, benim dilim bu kadar döndü yardımcı olabildiysem ne mutlu

aynen kardeşim öyle çalarken kişinin duygusuna göre sert yada yumuşak seslerde gezinmene yardımcı olur çoğu bu özelliği kullanmak istemez çünkü zamanlar parmaklar yorulur yavaş basarsın ses az gelir buda işi bilmeyenleri sinir eder kendi alıştırmaya bak.

cevaplarınız için teşekkür ederim...

Sayın üstatlar, touch sense konusunda tavsiyelerinizi öğrenmek isterim...

kardşim ben touch sense yi açık kullanıyorum touch senseyi kapayınca bana garip geliyor alışkanlık yani ...

Elektronik değil de mekanik bir piyano çaldığınızı düşünün. Çünki olabilecek en ağır tuşlar tahta tuşlu piyanolarda. Bu tarz bir tuşa uyguladığınız parmak basıncında göre ses yüksek ya da az çıkar. Bu tuşlar zayıf parmakları yorar, hızlı çalabilmek için egzersiz yapılması gereklidir. Elektronik klavyelerde bu hassasiyeti ayarlamak mümkün. Tuşa daha az şiddet uygulayarak yüksek ses çıkarabilirsiniz. Tabi sesi elektrosaza getirip, en yüksek hassasiyete getirirseniz, lesli sesleri alabilmek için orgun tuşları üzerinde süzülür gibi hareket etmek zorlaşır. Ancak duygu katabilmek için hassasiyeti yüksek noktalarda tutmak daha tercih ediliyor. Bazı seslerde tuş hassasiyetinin önemi artar. Piyano, üflemeli çalgılarda düşük hassasiyet tekdüze sese neden olabilir. Ancak elektro seslerde hassasiyeti arttırmak da parmaklar alışık değilse, daha kötü sonuçlar doğurur, notaların bazılarına tam basılamama riski oluşur. Mesela Topal (Ankara oyun havası) solo kısımlarında hsassiyeti derin ayarlayarak çalmak gerçekten kabiliyet ister.

Saygılarımla.

yorumlarınız için teşekkür ederim...

Zaten Türkçesi de : Dokunma hassasiyeti anlamında. Bunu orgda uyarlicak olursak tuş takımının hassasiyetini ayarlıyor. Şarkıları çalarken ellerimizle verdiğimiz duyguları daha da belirgin hale getiriyor. Bir başka deyişle Touch Sense ayarı ile çalarken duygularınızı notalar üzerine verebilirsiniz. Şan girdiğinde slow strings gibi geriden gelen ince bir kemanla eşlik edebilir ya da grand piano ile piyano vokali yapabilirsiniz. Çalarken tuşlara duygularınıza göre sert bastığınızda daha belirgin yumuşak dokunuşlarla çalarken daha duygusal bir hava verebilirsiniz... Umarım açıklayıcı olmuştur.

Saygılar. iyi forumlar.

teşekkürler