Üstadlar acil 9/4 lük ritm lazım.

Cevap: Üstadlar acil 9/4 lük ritm lazım.

Arkadaşlar Evlerinin önü mersin türküsü için 9/4 lük ritm lazım.Elinde olan arkadaşımız varsa paylaşmasını rica ediyorum.
abicim senin türküyü inceledim.

ama türkü düz ayak 9/4 gitmiyor.

şöyle bi incelediğimde,

1 varyasyonda,

7 mezur boyunca 9/4 (2/4-2/4-2/4-3/4)
8. mezur (3/4-3/4-3/4)
10. mezur 7/4 (2/4-2/4-3/4)
11. mezur 9/4 (2/4-2/4-2/4-3/4)
12. mezur 7/4 (2/4-2/4-3/4)
13,14,15. mezur 9/4 (2/4-2/4-2/4-3/4)
16. mezur 7/4 (2/4-2/4-3/4)
17. mezur 9/4 (2/4-2/4-2/4-3/4)
18. mezur 7/4 (2/4-2/4-3/4)
19. mezur 9/4 (2/4-2/4-2/4-3/4)

hal böyle olunca bu ritmi yazmak biraz .... isiyo :D

Ben Bu Parcayı 'Evlerinin Önü' Diye biliyorum. Ve İlk olarakta Isparata Zeybek Ozanlarından' Sonrada 'Ahmet Kaya' dan dinledim diye hatırlıyorum.

"Evlerinin önü' veya 'Evlerinin önü mersin" Zeybek havası tarihi Isparta’nın sembolü olarak hatırlıyorum. 'Saz Sanatçısı Syn. Yalçın ÖZSOY'dan derlenmiştir.

Teke oyunlarýna gelince; Isparta ve ilçelerinin bazýlarýnda bu oyunlara GAKGILI HAVASI denilmektedir.

Ağırr Zeybeklere çok nadir rastlanmakla beraber 9/2, 9/4'lük usuller ağırlıktadırr. Diğer zeybeklerde 9/8'lik usul kullanýlmaktadýr.

Usul olarak 9/8'lik ve 9/16'lýk ritimlerin değişik şekilleri görülür. Ayrıca Anamas Yaylalarına çıkan Yörükler arasında Teke yöresi türküleri karakterinde Boğaz Havaları da yaygındır. Sağ elin baş parmağı gýrtlağa dayanarak Teke Zortlatması tavrında ses müziği icra edilmektedir.

Isparta türkülerine eşlik eden halk çalgılarımızın başında bağlama gelir. Bağlama genellikle bozuk düzende yani,

Üst Tel .......... sol
Orta Tel.......... re
Alt Tel .......... la düzeniyle çalındığı gibi,

bağlama düzeni dediğimiz:
Üst Tel .......... mi
Orta Tel.......... re
Alt Tel .......... la düzenine de sıkça rastlanmaktadır. Bu düzene Avşar Düzeni adı verilmektedir. Bağlamada zeybek havaları çalınırken bildiğimiz Zeybek tezenesi atılmaktadır.

Buyrun Parçayı Ahmet Kaya dan dinleye bilirsiniz.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=UuNcKYB4VYM&feature=related]Ahmet Kaya - Evlerinin Önü - YouTube[/ame]

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Üstadlar acil 9/4 lük ritm lazım.

Ben bir tane 9-4 lük ritim,style, hazirladim ve (A introsunda) "Musa Eroglunun"{yolun sonu görünmüyor] parca var. } Parcayi iyi dinledigin zaman arada 4 defa fln' ritim gümlemesi bo$lugu olacak. }Bu demektirki 9-4 /9-2 Agir zeybeklerde "Sazciya" ritim takviyesi yapmasi icin yoldur. Hemen sazci bo$lugu cift mizrak atarak veya i$leme yaparaktan bo$lugu kapatir.

!Kulagin cok iyi olmasi lazim yoksa ritimden cikarsin.
Genelde Zebekler SAZ la calinir. Orgla olmaz!

Artik Diger "9-2 9-4 9-16" yeni ritimleride {Dr Salim} Arkada$imiz Hazirlar. :)

Ekli dosyalar

• 9-4.rar
    16.6 KB · Görünümler: 242