• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Aranje Yaparken İzlenilen Yollar...

tister

paylaşımcı üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
24 Nis 2006
Mesajlar
118
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Antalya/Alanya
Web sitesi
www.tarikister.tr.gg
Enst.
Klavye,Kanun,Ritim Bağlama,Gitar
Herkezin aranje yaparken uyguladığı farklı yöntemler vardır.Bu bölümde herkez aranje yaparken hangi yolları izlediğini,aranje yaparken herhangi bi tabu su olup olmadığını(ışık söndürmek,Loş ışık vs.)yazsın istedim.
Aranje,mix,mastering,recording hakkındada bilgi verebilecek arkadaşlar paylaşım yaparlarsa çok faydası olur diye düşünüyorum.Çok merak edilen bir konu çünkü.
Katılımlarınızı beklerim.

Ben Başlıyım;

Öncelikle kullandığım programlar;
Cubase 5,Fl Studio 9,Adobe Audition 2

Çoğu kişi ilk önce davul ve bas gitar dan başlar.Ben ise davuldan sonra ritim enstrumanını ekleyince(gitari,piano.vs) devamını daha iyi getiriyorm.Ne tür parça yaparsam yapayım,darbuka ritimleri eklemeden de edemiyorum.Yaptığım her altyapıdada kanun çalmayınca içim rahat etmiyor:).Kanundaki o doğal derinlik çoğu altyapıyada cuk diye oturuyor.Nede olsa doğunun piyanosu..Ve hafif loş ortam hem şarkı söylerken,hemde aranje yaparken bana ilham veriyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
guzel bir konu eline saglik.tesekkurler

buyrun devam ediniz.
 
konu için teşekkürler çok faydalı olacağını düşünüyorum.
son bir senedir bu konu üzerinde sizlerin de takip ettiği üzere çok kafa patlattım.çok değişik kaynaklardan araştırdım,çok kişiyle görüşme yaptım,deneme yanılmalarım çok fazla oldu.
Elde ettiğim bilgilerin çoğu demo ve cubase bölümünde üst konu olarak yer alıyor zaten...
Aranje uzun ve dikenli bir yol.Saçmalayıp parçayı don lastiğine çevirmekte, "vay be adam ne biçim yapmış" dedirtmekte bizim elimizde.
Nitekim tecrübe kazandıkça daha ince eleyip sık dokumaya, duymadıklarınızı duymaya başlıyorsunuz.
En önemli tecrübelerim şunlar oldu;
Öncelikle aranje yapmadan önce iyi bir araştırma ve hayal gücümüzü zorlamalıyız.Yapacaklarımızı önceden hayal etmek şart.Cihazların başına geçtiğinizde ise elinizdeki cihazların kabiliyetlerini sonuna kadar zorlamalısınız.Burada iş sizin yeteneğinize bağlı.Bana göre aranje de temel mantık değişik olan tadı bulmaktır.10 farklı aşçıdan çorba yapmasını isterseniz, 9 tanesi birbirine benzeyen çorba yapar.1 tanesi öyle bir tat koyar ki içine o tat size "işte bu" dedirtir.
Bu da ona benziyor.Aranjede öyle birşey yapın ki "işte bu" desinler.Değişik ritmler,zorlanan kalıplar,yaratılan sesler,mix mastering size bu farkı yaratacaktır.
Ben mümkün olduğunca orkestrasyonel bol gitar eşlikleri olan aranjelere yöneliyorum.Her parçada benim için olmazsa olmaz; gitar...
Başlamadan önce parçanın trafiğini kullanılacak akorları,armoniyi iyi etüt etmek ve parçanın iskeletini doğru oluşturmak lazım.Armoni uçsuz bucaksız bir mecra ama kurallar açık ve net.Kalıpları zorlamak ile bile bile yanlış yapmak farklı şeyler...En basitinden de olsa önce temel kurallar doğru uygulanmalı.Bu hususta Amerika yeniden keşif edilmemeli...!
İyi planlama yapmak lazım.Yapılacak parçayı iyi hayal edip,trafiği iyi yakalamak lazım...
Mix için basit bir tavsiye;miksini çok beğendiğiniz bir parçayı tekrar tekrar dinleyin.ambiansı yakalamaya çalışın,siz de ona benzer bir miksleme yapın yada yapmaya çalışın.
Gün geçtikçe geliştiğinizi göreceksiniz.
Peki doğru balanslamayı nasıl yapacağız?Vokal sesinin,altyapının,şanın ses seviyeleri ne olmalı?İşte 10 puanlık uzman sorusu...!
Bir tavsiye;şan ve vokal kanalını kaydettikten sonra,altyapıyı da ses ayarını yaptıktan sonra monitörlerinizi en minimum ses düzeyine getirin.Şan da ve vokalde şarkı sözlerini anlaşılır olarak duyduğunuz yer!İşte orası doğru nokta,işaretleyin...
bu kez sesi yükseklere çıkarın ve tekrar dinleyin.Rötuşları yapın.Hepsi bu...
Reverb de doz hep fazla kaçar,dinleyenlere reverb vereceğiz diye eziyet etmeyin.İnsanlar kendini camide yada hamamda hissetmesinler...Bu değerleri mümkün olduğunca düşük tutun,abartmayın...
sss lere şşşşlere dikkat edin,mikrofon için bir pop filtresi kullanın yoksa basit bir kadın çorabı bu işi görecektir...
Sisteminizi dipseslerden ve harici seslerden mümkün olduğunca yalıtın.

Ve altın kural;denemekten asla yılmayın,çalışmalarınızı başkalarına mutlaka dinletin hatta acımasızca eleştirilmesini isteyin.Hoşgörülü olmaya çalışın,emeğiniz hakkında birilerinin olumsuz şeyler söylemesi sizi daha iyiye götürecektir bunu unutmayın.
Tabii bunu yaparken sizi kimlerin eleştirdiğine bu insanın müzikal geçmişine göz atmayı unutmayın...Ciddiye alınacaklar ile alınmayacaklar yazılan eleştirinin niteliğiyle bile belli eder kendini zaten...

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Yine aklıma gelirse yazarım.
selamlar
 
sayın ChordSolo verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.eminim çoğumuzun işine yarayacaktır.sağolun.
 
teknik konusunda arkadaş bayağı yazmış.teşekkür ederim...ama bana sorarsanız bu işin altın kuralı:: sonradan değil doğuştan yetenekli olup müzik yapabilmektir...Ben piyasada çok müzisyen gördüm..adam piyanoyu süper çalabiliyor.Fakat önüne bi pa80 koy veya başka bi piyasada kullandığmız bi cihaz : sonuç ::::: nanik....O pitch-bendere kullanana kadar biraz zaman geçer sanırım.:))

SONUÇ OLARAKTAN : MÜZİSYEN OLUNMAZ DOĞULUR ...DİYORUM...
KONUYU ARRANGE TAŞIRSAM SÖYLE SÖYLEYİM::: TEKNİK BİLGİ TABİKİ ÖNEMLİ....AMA YİNE ALTIN KURAL DOĞUŞTAN BİR YETENEK OLMAK ŞARTTIR.GERİSİ AĞIR AĞIR OLUR.... SAYGILAR

NOT: (TEKNİK KONU HAKKINDA YORUM YAPMAK İSTEMEDİM..ÇÜNKÜ BİR ARKADAŞ ÖNEMLİ OLANLARA DEĞİNMİŞ..)
 
Mix ve Mastering

Mix ve Mastering nedir?
----------------------
Mix kaydedilen seslerin tonal dengesini oluşturmak için yapılan işleme denir. Kaydedilmiş sesler arasında volume (hacim) dengesi oluşturmak ve kaydedilen enstrümanın veya (materyalin) karakterini mix içinde yansıtabilmek oldukça önemlidir. Mix oldukça değişkendir örneğin yaptığınız bir miksaj`ı bir süre sonra beğenmeyebilirsiniz. Bu oldukça normaldir. Mix yapabilmek için en başta efekt bilgisine (audio effects) sahip olmanız gerekmektedir.(Reverb,chorus,delay) gibi efektlerin yarattığı etkileri bilmeden mix yapmaya çalışmak oldukça yanlıştır.Problemli frekansları çok iyi analiz etmemiz ve faz farklılıklarını önlememiz gerekmektedir.İyi bir mix kaydedilen şarkıyı göklere çıkartabilirken kötü bir mix şarkının bütün vuruculuğunu alabilir.
Günümüzde ses kayıtları genelde dijital olarak kaydedilmektedir.Ve genelde mix işlemi bilgisayar aracılığı ile yapılmaktadır.Sadece Daw (Digital Audio Workstation) kullanılarak kayıtı mastering`e kadar götürebiliriz.Mixing in the box dediğimiz bu yöntem küçük ev stüdyolarından tutunda büyük prodüksiyon stüdyoları tarafından bile tercih edilmektedir.
Mastering ise albümün çıkmadan önceki son aşamasıdır.Kayıtlar arasında tonal denge oluşturmak kayıtların giriş ve çıkış zamanlarını belirlemek (fade in fade out) kayıtlar arasında volume dengesi oluşturmak ve track`ler arasındaki zamanı belirlemek mastering`in en önemli üç konusudur.Yukarıda anlatılan bu işlemlere pre (Previous) mastering dememiz sanırım daha doğru olacaktır.Çünkü mastering fabrikada albümün basılma işlemine denir.Mastering işlemi Türkiye`de tam olarak doksanlı yılların başlarında uygulanmaya başlanmıştır. Mastering kesinlikle Daw sistem içinde yapılmaz plug in kullanarak mastering yapılması mümkün değildir.Her ne kadar mastering adı altında bir çok plug in ve yazılım bulunsada mastering`in yazılım veya plug in ile yapılması mümkün değildir....
 
Verdiğiniz bilgiler için yürekten teşekkürler..!!! :)
 
Cevap: Aranje Yaparken İzlenilen Yollar...

bu siteden Allah razı olsun.Evet abilerimiz çok dogru söylüyor yukarıda. bu tavsiyeler banada yarayacak.Evet bencede müzik doğuştan gelen bir yenetek.Allah bazı kullarına bunu hediye olarak veriyor.Eger kulu bunu değerlendirir gerekli eğitimi alırsa güzel şeyler çıkıyor..Ama tabi bu hediye verilenlerin sayısı çok az.o yüzden zaten kaliteli şeyler üretenlerin gözümüzde değeri büyük oluyor.Onlar diğer insanlardan hep farklı oluyorlar.herkeste bu yetenek olsaydı,sanatla uğraşan insanların farkı kalmazdı bence..... Saygılar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 16 69.6%
  • Kararsızım

    Oy: 7 30.4%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst