Ritim konusunda değil ancak söylediğiniz gibi rolanddaki kullanım kolaylığı bk5 ile devam etmiş. Ben bir ev kullanıcısıyım. Sahne yapan arkadaşların kullandığı bazı özellikleri muhtemelen kullanmaya ihtiyaç duymuyorum.
Roland korg ve yamahayı karşılaştırdıgımız zaman korg ve yamahada dünya kadar buton görüyorum. Bu durum muhtemelen herbir özelliği butonlara alıp hızlı ulaşım sağlamışlar.
Roland ise bk5'de buton karmaşasını ortadan kaldırarak çok sık kullanılan şeyler dışında olanları menüye almış. Bununla kalmayıp menüyü butonlar ile hareket ettirmek yine yavaş ulaşım sağlayacağı için bu sıkıntıyı bir nebze aşmak adına tekerlek koymuş. Ayrıca performans esnasında anlık ulaşılması gereken enstrüman, one touch, varyasyon, intro, gibi butonları küçük değilde daha kolay tuslanabilir yapmış.
Ritim ses özellik vs. Herşey tartışılabilir ancak bu kulanım kolaylığı anlamında bana kalırsa mühendislik çalışması bir tasarıma sahip olduğunu tartışamayız.
Ayrıca sadece ritimler olarak değil baştan sona üretim olarak arap ve Türk dünyasına özgü yapılmış bir ürün. Yani batı versiyonunda koma tuşları yok sanırım o yüzden diyorum.
Dolayısı ile ben bu aleti çok sevdim kullanımına hayran kaldım.