halay bilgi?

klavyeci07

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Korg PA600
sevgili arkadaşlarım şu halaylar konusunda bilgi verebilirmisiniz.kaç çeşit halay vardır hangi yörelerde genel olarak ne tür halaylar çalınır.düğünlerde hangi bölgeler ne tür halaylar oynarlar.benim halay bilgim zayıf.örnegin dik halay diyorlar cepki diyorlar yk halayı diyorlar.bir sürü çeşidi mi var bu halayların.2*4 4*4 halaylar farklımı.cahilliğime verin lütfen.youtube dan örnek vererek analatabilirseniz sevinirim.saygılar sunuyorum...

Cevap: halay bilgi?

mesela bu halayda çepkide var ismail yk halayda :

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Yj7d2wvkBlY]YouTube - ‪Özkan - Cepki & Halay‬‏[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=DrYlEVpoAHY&feature=related]YouTube - ‪Baykal Korg Pa 800 Halay‬‏[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=-8oVYKkCBo0&feature=related]YouTube - ‪Hasret Pa1x Pro Elite-Sivas Düz‬‏[/ame]

sevgili kardeşim teşekkür ederim...

sevgili arkadaşlarım şu halaylar konusunda bilgi verebilirmisiniz.kaç çeşit halay vardır hangi yörelerde genel olarak ne tür halaylar çalınır.düğünlerde hangi bölgeler ne tür halaylar oynarlar.benim halay bilgim zayıf.örnegin dik halay diyorlar cepki diyorlar yk halayı diyorlar.bir sürü çeşidi mi var bu halayların.2*4 4*4 halaylar farklımı.cahilliğime verin lütfen.youtube dan örnek vererek analatabilirseniz sevinirim.saygılar sunuyorum...

Halay toplu, düz dizi biçiminde ve oyuncuların birbirine tutunarak oynadığı oyun türüdür.

Halay Oyunları

Halay, birlik, beraberlik, yardımlaşma gibi toplu hareket anlamına gelmektedir.

Halayın tanımlarına gelince, davul ve zurna eşliğinde, toplu olarak oynanan en az üç kişiden başlayıp genişleyebilen, toplu düz dizi halinde ve disiplinli bir şekilde oynanan, kadın ve erkek el ele tutuşarak, halka teskil ederek ve muntazam ritimlerle ayak vurarak oynanan oyundur. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Eller, omuzdan, parmaklardan ve belden tutularak oynanır. Halayın başındaki oyuncuya "halaybaşı", sondaki oyuncuya "poççik" denir.

Mendil sallamanın özel bir önemi vardır. Halaylar 1,2,3,4 bölümlü olarak olabilirler.

Tek bölümlü halaylar: Tek melodiyle hızlanarak oynanırlar.Ancak aynı melodinin ağır olarak devam ettiği halaylarda vardır.

İki bölümlü halaylar: Bunlarda iki melodi ve iki ayrı ritim vardır. Ağır başlayan
birinci bölüme ağırlama denir. Ağırlama kısmı oturaklı ve gösterişli olur. Genellikle
"hoplatma", "yelleme", "yeldirme", "sıktırma", "yürütme" adlarını alır.

Üç bölümlü halaylar: Bu halaylarda 3 melodi ve 3 ritim vardır. Ancak bazen
2 melodi ,3 ritim olabilir. Çoğunlukla "ağırlama" ile başlar "yürütme" ile devam eder, "hoplatma" ile sona erer.

Dört bölümlü halaylar: Bu halaylarda genellikle 4 melodi, 4 ritim bulunur. Her bölümün ayrı adları vardır. Oyun yavaştan başlar gittikçe hızlanır ve son bölümde en hızlı noktaya ulaşır. İlk bölüm "ağırlama" ile başlar, "yanlamaya" geçer "oynatmayla" hızlanır, ""hoplatma" ile son bulur

Yani Halay ritim ya da stil ismi değildir...Halaylar farklı ritmlerde,farklı
farklı ölçülerde olabilir:5/8,6/8,7/8,2/4,4/4 gibi...En çok oynan 4/4 ölçülerle çalınan halaylardır...ör:lorke ,delilo,malatya vs...
oynanış biçimine göre de isim alırlar ör:üç ayak gibi(delilo,malatya)
6/8 olarak oynana ör(fadile-eşkide kavun dilimi)
7/8 oynana ör(kağızman)
iyi bir müzisyen halay çalarken aynı zamanda halayı da yönetir.en iyi uygulama yukarıda belirttiğim gibi dört bölümlüdür:
İlk bölüm "ağırlama" ile başlar, "yanlamaya" geçer "oynatmayla" hızlanır, ""hoplatma" ile son bulur..
sevgilerimle...:)

Moderatör tarafında düzenlendi:

çepki halay'ın alt yapısında 2-4 lük ritimler mevcuttur.

2-4, 4-4, 6-8 ve 7-8 lik halay formatları belli tecrübeler kazanıldıktan sonra anlaşılıyor..

ayrıca çepki halayları çalabilen bir müziksever'in amatörlükten çıktığını anlamakta mümkün oluyor.. çepki kulak ile el arasındaki müthiş bir ahenklik gerektiriyor...

bununla beraber çepki halayda edi zurna kaçınılmazdır. edi zurna dışındaki zurna LA zurna'da idare edebilir. ama bu ikisinin dışında çepki halay olayı tamamlanmaz...

çok teşekkür ederim değerli arkadaşlar bu güzel bilgiler için...

bide 2/4 te çalınan kasap halayı var araya arabesk sarkılarda koyuyolar leylim ley gibi sona halay hızlandıkça haluk levent yollarda bulurum seni cillibom gibi sarkılar çalıyolar.. bu nasıl bi halay turu ?

leylim ley 4-4 halk ritim halk ve özgün karışımı türküdür.

bilginize...

bilgilendirme için teşekkürler haydarali abi.

arkadaşlar peki cepki halayları ve 3 ayak halaylarından örnek verebilirmisiniz.bu halaylarda neler çalınır...anladıgım kadarıyla cepki de 3 ayakta 4\4 lük ritim aralarında ben fark göremedim ritim olarak aynı gibi.