Halay bilgi?

Cevap: Halay bilgi?

bende biraz bilgi paylaşayım konuda dedim.

Evet arkadaşlar merak ediyoruz türkiyedeki halay isimlerini ve yörelerini.

Delilo:

Üretimde birlik, dayanışma içinde harcanan emeğin karşılığının alınmasından doğan sevinci yansıtır. Davul zurna eşliğinde oynanır. Küçük parmaklardan tutuşulur. Kollar yere paraleldir. Oyun süresince işten dışa doğru yaylandırılır ya da sert biçimde sallanır. Ayaklar önden yere doğru atılarak öne doğru gidilir. Ezgisi dört dörtlüktür. Önde sol ayak, sonra geliş doğrultusunda geri dönülmez. Oyunda yörenin türkü ve manileri okunur. Delilo yalnız kız ve erkeklerle oynanıldığı gibi karışıkta oynanılır. Son birkaç sene içinde Delilonun değişik versiyonları ortaya çıkmıştır. Örneğin; Gırani, Şerizdin .. vs.

Melekler Mekanı – Çepik,Delilo,Çaçan,Esmer,Neni, Koçeriİ Tek Ayak ve Çift Ayak Halayları

Esmer (Herrani):

Sevginin vurgulandığı bir halk oyunudur. Figürlerde incelik, yumuşaklık vardır. Ezgisi dör dörtlüktür. Ara müziği Herrani , türkü bölümü esmerim olan, iki müzikli bir oyundur. Oyun hem erkek hem de kadınlarca oynanır.

Neni:

çok sevilen bir halay türüdür. Özellikle düğünlerde oynanır. Oyuncu sayısı dörtle on beş arasında değişir. Kadınlı erkekli halay çekilir, maya söylenir.

Çaçan:

Halaya benzer. Vuruşlarda ayak daha devinimli coşkuludur.

Tek ayak:

Halay türündedir. Tek grup yada karşılıklı iki grupla oynanır. Bu oyunda ayak vuruşları halay müziğinden yarım ses aksaktır. Bu ileriye çıkış figürlerinde ve dik oyunda özellik olarak belirir. Müzik iki dörtlüktür. Karşılıklı oynamada belirli özellik atak devinimlerdir.

İki ayak:

Çaçan oyunuyla coşanların sol ayaklarını iki kez ileri vurup çekerek oynadıkları bir oyundur.

Çepik:

Adını el çırpmadan alır. Savaş, kavga ve çekişmeyi simgeler. Oyun, gruplara ayrılarak ya da teke tek vuruşarak oynanır. Çepik üç bölümdür. Kabadayı, hücum ve çarpışma. Yürüyüşler saldırı ve kavgaya çağırır biçimdedir. Oyunun en belirgin özelliği oynayışta eşitliğe önem vermesidir. Erkek erkeğe, kız kıza karşı oynar. Ezgisi iki dörtlük bir oyundur. Sağ ayakla başlanılır. Sağ, sol, sağ adımlar atılır. Sağ ayakta sekilir. Sol ayak sağının yanına yere vurulur ve sol atılarak sürdürülür. Sekme sonrası tüm vuruşlarda el çırpılır.

Koçeri:

Delilonun iki ayakla yavaş oynanılmasıdır. Oyuncu sayısı, dörtle on arasında değişir. Oyuncular kol kola girerek, mendil sallayarak oynarlar. Genellikle yaşlılar oynar

alıntı

Cevap yazan ve bilgi paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim...

Uzman hocam, sizin çok iyi halay çaldığınızı biliyoruz. Aslında folklorik olarak yöreleri anlatmak uzun konu ama kısaca bize 2-4 lük halay örnekleri ve hangi tempoda çaldığınızı, hızlı halay örnekleri ve temposu, 4-4 halay, üç ayak hangileridir ? üç beş parça yazarak örnek verebilir misiniz? Yani en sık çalınanları mesela? Ya da uzunca anlatabilirsiniz, sıkılmayız:) Teşekkürler.

kardeşim : 2/4 halay tempo 95 ile 100 aras
delilo
usandım lele
mendilim yeleyele
mardine le mardne
eğdim söğüt dalını
ağrı dağından uçtum
yöresine göre olan türküler erzuruma ait : eze kurban .yoncalar erzuruma gel
gibi
şimdi teppo 127 132 arası: eli elime değdi
araza vurdum teşti
dita bakır güzel bağlar
mardin kapısından
mardin kapı sen olur
mensure hanım
urfalı zeyne
nare
hele meryem
ardahanın yolları
toyvular
mavilim incilim
ve hatta hatta
2/2 4 eder
koçeri
eminem
jandarmanın alayları
diyar bakır yoluna (delalaım)
2daha koş tempo
caney caney
süt içtim
ve dolanma..... tşk kolay gelsin

Delilo-delalım-cankız-deloloyloy-le le sakine-ceylan halayı kurdum-siverek asmasıyam gibi parçalar genelde 106 107 108 çalıyorum 2/4 halay ritmleri ile aksaklı davullu felan olabilir yada yk tarzı.121 tempo kürtçe şemmame se se felan..123 128 tempo arası lorke ama az çalıyoruz genelde 135 tempo caney caney sonra da 148 e kadar dik halay dolaşma çalıyorum . 3 Ayak ağır olursa 3 ayak ritmi ile 90 100 arası tempoda her yörenin değişik ağır 3 ayakları vardır ben yüce dağ başı çalarım genelde ağır maden dağı malatya 117 123 arası felan ritme göre değişir.3 ayak gibi vahde yada davullu 4/4 kullanıladabilir.4/4 de yan bağlama antebin kalesi yavuz eli antebin asması kürdün gelini v.s genelde çaldıklarım onlarda 130 la 140 arası ritme göre değişir.

kardeşim : 2/4 halay tempo 95 ile 100 aras
delilo
usandım lele
mendilim yeleyele
mardine le mardne
eğdim söğüt dalını
ağrı dağından uçtum
yöresine göre olan türküler erzuruma ait : eze kurban .yoncalar erzuruma gel
gibi
şimdi teppo 127 132 arası: eli elime değdi
araza vurdum teşti
dita bakır güzel bağlar
mardin kapısından
mardin kapı sen olur
mensure hanım
urfalı zeyne
nare
hele meryem
ardahanın yolları
toyvular
mavilim incilim
ve hatta hatta
2/2 4 eder
koçeri
eminem
jandarmanın alayları
diyar bakır yoluna (delalaım)
2daha koş tempo
caney caney
süt içtim
ve dolanma..... tşk kolay gelsin

Çok teşekkür ederim gayet güzel bir açıklama.Sağolun...

bir ara genel olarak hepsini yazarım,yalnız şunu diyem 2-4 halay tempo aralığı 90 ile 95 dir.4-4 halay temposu ise 124 ila 130 aralığıdır..size her iki halay arasındaki farkı gösteren çok kısa örenk demo yaptım..ilk halay 2-4 sonrası 4-4 aynı demo içinde
Halay örnek 2-4 ve 4-4 by user945187415 on SoundCloud - Create, record and share your sounds for free
girani tarzı 2-4ler ise tempo 100-115 dir

kardesım 2 4 ler 100 4 4 ler 135 140 arası tempolar..

üç ayak:3 ileri 3 geri :) delilo,malatya vb..
4/4 yan bağlama ve üç ayak olarak iki türlü ritim vardır
2/4 hızlı halayların çoğunu rahatlıkla çalabilirsin
6/8 halay bir nevi üç ayağa mantık olarak benzer ayak vuruşu yönünden
grani doğu bölgesinde ağır delilo tarzı halaylar.