• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Alt yapı sözsüz md nedir? içeri bakınız.

  • Konbuyu başlatan AdmiN
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 3
  • Görülen : 12K

AdmiN

Timur ilhan
Yönetici
Administrator
Moderator
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
14 Şub 2003
Mesajlar
6,060
Tepkime puanı
1,229
Puanları
113
Konum
Babaeski
Web sitesi
eskibaba.blogspot.com
Enst.
Trakya Müzik
MD,KARAOKE,ALTYAPI,PLAYBACK,ENSTRUMANTAL,FON MÜZİĞİ...
Yukarıda kelimeler birbirine yakın anlamlarda olsalarda aslında hepsi birbirinden farklı işler için kullanılır.Bu yazıyı okuduktan sonra aradıklarınızı daha hızlı bulabileceksiniz ve oluşturduğunuz repertuvar artık daha bilinçili bir repertuvar olacaktır.

MD : Bir şarkının içersinde vokal olmayan halidir.Vokalli bir şarkının vokalli kısımları enstrumanlarıyla birlikte silinerek yeniden okuma yapılabilecek hale gelmesi o şarkıyı artık MD yapar.Ayrıca MD Altyapı kalıbına kısaca MD deniyor.

MD kelimesi MiniDisc (CD çalara benzer bir cihaz resme bakınız) kelimesinden gelmektedir.Mini Discler bildiğimiz bilgisayarlarda yada teyplerde çalmazlar.Özel Player ları vardır.Fakat günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır.
Mini Disc ler Piyasaya İlk Çıktığında MD şarkıları daha bir rövaştaydı ve Mini Disc ler çok fazla Kullanılıyordu.
adı kısaltılmış şekilde MD olarak hafızalara kazındı ve öylede kaldı.şimdi bir çok müzisyen bu tür üzerine okunabilecek şarkılara yalnızca MD diyor.Genelde yeni müzisyenler ise MD sonuna Altyapı kelimesi getirerek MD altyapı diyor.
sonuç olarak MD ile MD altyapı aynı anlamda.

MiDi : Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi ya da kısaca MIDI (Musical Instrument Digital Interface) Aslında sadece bir sinyaldir.Bu sinyali evdeki midi cihazınız ile bilgisayar arasında kullanırsınız ve ortaya mükemmel müzikler çıkarabilirsiniz.Uzantısı .mid'dir.Bir çok müzisyenin bile yanlış bildiği "ya bu midiler cok kalitesiz geliyor taka tuka gibi" söylemleri tamamen yanlıştır çünkü günümüzde Cubase,Pro Tools,Logic Pro X,Studio One gibi en iyi daw programlarında dünyanın en iyi albümleri midi sinyalleri ile yapılır.Buradan önemli olan midi sinyali ile hangi enstrumanı tetiklediğinizdir.Midi lerinizi kanallarına ayırabilir istediğiniz kanalı silebilir veya farklı enstruman ile değiştirebilirsiniz.tempo transpoze gibi bütün işlemler hiç bozulma olmadan midilerde mümkün.
PLAYBACK : Playback ise bir eylemdir.yani bir davranıştır.Sanatçılar playback yaparlar.Reji arkadan Ajda pekkanın A1 parçasını çalar ve Ajda Pekkan okuyormuş gibi yapar Playback Şarkılarının içinde sanatçı sesi olur.Normal tanımı bu olsada başta ben olmak üzere bir çok türk müzisyen,içersinde sanatçı sesi olmayan şarkılarada playback diyebiliyor.
ENSTRUMANTAL : Enstrumantal şarkılarda sanatçı sesi olmaz fakat enstrumantal şarkılarda sanatçının yerini bir solo enstruman alır ve bazen mevcut şarkının trafiğide değişebilir ve aslında üzerine şarkı okumak için uygun değildir.
ALTYAPI : Altyapı aslında çok ucu açık büyük bir kavram ve genel bi tanım tabi bu tanım müzik mutfağında da kullanılmış...Bir piyano,bir pad ses de bir altyapıdır 10 adet bütün enstrumanları çalınmış okumaya hazır parça da bir altyapıdır fakat altyapılarda solo enstrumanının çalınmamış olması gerekmektedir.Altyapılarda da sanatçı sesi yoktur.
FON MÜZİĞİ : Fon Müzikleri enstrumantal müziklere benzerler fakat fon müzikleri daha çok başka bir unsura odaklanarak yapılır örnek şiir film,resim gibi...Fon Müziklerinde Sanatçı sesi olmaz ama sanatçı sesinin yerini solo enstrumanlar alır ve aslında üzerine şarkı okumak için uygun değildir.
KARAOKE : Sanıyorum dilimize yeni yeni girmiş bir kelime ama MD nin yerini alacak gibi...Aslında karaoke'de bir eylemdir fakat karaoke kelimesinin eylem olması google'de karaoke aramaya engel olamıyor.
KARAOKELER genelede amator şarkıcılar için hazırlanır içersinde sanatçı sesi yoktur. Görüntülü bir ekranda şarkı sözlerini takip ederek insanların şarkı söylemesine karaoke yapmak denir.

Şarkıları hangi ortamda hazırlıyorsunuz ?
Şarkılar çoğu zaman profesyonel studyolarda hazırlanıyor.Bunun için Cubase yazılımını tercih ettik.miksaj aşamalarında creamware ve tc elektronic dsp pluginlerini kullanmaktayız.şarkıların son aşaması olan Mastering için ise creamware hardware dsp optimaster kullanıyoruz.
Müziği sanatçı sesinden ayıran program varmı ?
Günümüzde böyle bir teknoloji henüz yok fakat gün geçmiyor ki bu uğurda bir program daha yapılmasın.herşeyde olduğu gibi müzik dünyasında da teknoloji hızla ilerlemekte.Şuana kadar yapılan en iyi karaoke yapma programı en fazla %40 oranında başarılı olmuştur ama şarkıdaki enstrumanlarında bi kısmı da uçmuş olur dolayısıyla sonuç başarısız olur üstelik bu başarısız sonuç bile her şarkı için geçerli değildir.yani söz konusu programı kullandığınızda her şarkının solist sesini azaltır diye birşey yok.
Karaoke programları neden sesi kısınca enstrumanlar bozuluyor,yada bazı şarkılarda hiç kısılamıyor?
bunun sebebi khz ler ile ile ilgilidir.yani söz konusu şarkının miksajı ile ilgilidir.yapılan mix in frekanslarında solistin sesi ile enstrumanlar ilişkilendirilmesiyle ilgilidir.
Bazen piyasa temiz,tamamen orjinal altyapılar duyuyoruz bu nasıl oluşuyor?
Bu durumun karaoke yapan programlarla ilgisi yoktur.piyasada çok az sayıda bu şekilde altyapılar mevcut fakat bunlar söz konusu aranjorlerin yasal olarak yada olmayarak playback leri piyasaya dağıtmasından kaynaklanır.ayrıca bazı sanatçılar albümlerine karaokelerinide koyar.durum bundan ibarettir.


alıntı..

buradan indirebilirsiniz
 
Son düzenleme:
Bu kavramları karıştıran, internette sürekli böyle arayışlar içerisinde olanlar için gayet açıklayıcı ve bilgilendirici bir paylaşım. Tebrik ederim. Tabiki öncelikle en önemlisi sizin de belirttiğiniz gibi bu işin herhangi bir programla olmaması.

Ben bu konuyu sınırlarına kadar çözdüğümü düşünüyorum )

Laptopunuz yerine güzel bir kulaklık veya ses sistemi ile dinleyiniz...

Örneğin; internette orjinalinin çok arandığı
İbrahim Tatlıses in Yıkılmışım adlı şarkısının altyapısı;
veya şarkıdan ayrılmış vokali; (01.06. saniyede başlıyor.)

Bir başka örnek; Cengiz Kurtoğlu - Gönül Yarası
Şarkıyı önce sadece Cengiz Kurtoğlu nun şarkıdan ayrılan sesi ile dinleyelim; (00.38. saniyede başlıyor)
Şimdi de altyapısını dinleyelim;


Bu altyapıların üzerine vokal kayıtlarımı gayet güzel bir şekilde gerçekleştiriyorum.
Arka plandan duyulan ince vokal frekansları kayıt esnasında sesiniz altında eziliyor.

Bu çalışmalar tamamıyla tarafıma aittir.
 
Çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler adminim.
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 20 64.5%
  • Kararsızım

    Oy: 7 22.6%
  • Hayır

    Oy: 4 12.9%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst