• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

  • Konbuyu başlatan cihan
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 6
  • Görülen : 10K

cihan

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
13 Şub 2010
Mesajlar
148
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Enst.
casio at1 , cort x2(gitar) ,prelude
Hem ses yalıtımı hem akustik sağlıyormuş. Ben en kısa zamanda deniyeceğim. İsteyenler bole bişey yaptırabilir.
 

Ekli dosyalar

  • step%201[1].jpg
    step%201[1].jpg
    37.2 KB · Görülen: 228
  • step%203[2].jpg
    step%203[2].jpg
    29.2 KB · Görülen: 195
  • step%205[3].jpg
    step%205[3].jpg
    36.8 KB · Görülen: 218
  • step%208[4].jpg
    step%208[4].jpg
    45.3 KB · Görülen: 197
  • step%2010[5].jpg
    step%2010[5].jpg
    45.6 KB · Görülen: 195
  • step%2012[6].jpg
    step%2012[6].jpg
    43.3 KB · Görülen: 213
  • step%2017[7].jpg
    step%2017[7].jpg
    71.5 KB · Görülen: 198
  • step%2021[8].jpg
    step%2021[8].jpg
    51.7 KB · Görülen: 213
  • step%2024[9].jpg
    step%2024[9].jpg
    36.7 KB · Görülen: 197
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

Bu malzeme taş yünü mü? Sanırım duvara o şekilde monte etmeyi düşünüyorsun.
Bu malzemenin sana çok fazla faydası olmaz. Bu konuda otorite olarak kabul edilen Mahcem Hoca'nın yazısını yayınlıyorum. Umarım sana faydası olur.

Öncelikle odadaki simetriyi kırın, bozun. Bu eşya yerleşiminde biraz akıl kullanmak sureti ile yapılabilir. Onunun dışında bol miktarda bas kapanı yapılacak.

Kesitini verdiğim 60kg/m3 taş yünü panellerden bol miktarda yapıp, odanın köşelerini onlarla kırın.

Amacınız bütün duvarlardaki yansımayı öldürmek değil, yankılanmayı ve çınlamayı kesmek ve kontrollü bir oda tınısı yakalamak. Eğer bütün duvarları ve yerleri halı, piramit sünger gibi yutucu malzeme ile kaplarsanız odanın bu sefer sesi nezleli bir hal alır, aynı şekilde kötü olur. Bir beladan kaçayım derken başka bir belanın içine atarsınız kendinizi.

O yüzden öncelikle köşelerdeki bas yığılmasını susturun, ardından düz duvarlarda kulak hizasını ortalayacak şekilde aynı panellerden asın. Yatay ya da düşey olabilir, en güzel nasıl ses veriyorsa onu deneyerek bulursunuz, zira her mekânın akustik tepkisi ve karakteri farklıdır. Tam çözümler de odadan odaya üretilmek zorundadır.

Paneller ile duvar arasında panelin malzeme kalınlığı kadar hava boşluğu bırakın, panelin ses yutma etkinliği iki katına çıkar.

Ancak köşeleri kıran (özellikle üç duvarın birleştiği köşeleri kıran) panellerin arkasını taş yünü ile doldurun. Ama taş yününü sakın çıplak halde o boşluğa tıkayıp koymayın, yastık kılıfı gibi iki kat kanvas torba yapıp onun içine koyun ve kenarlarını iyice kapayıp öyle koyun ki zamanla hava dolaşımı ile lifler odaya dağılıp solunum yollarınıza gitmesin.

O yüzden de zaten eğer sıkıştırılmış taş yünü panellerden bulabilirseniz onlardan kullanın. Artık teknoloji ilerledi, yeni teknoloji cam ve taş yünleri eskisi gibi lif salmıyor ve kaşındırmıyor. Ama yine de sağlık önlemlerini en ön planda tutmanız şart. Önce sağlık.

Yeri kaplatabiliyorsanız neopren üzeri ahşap döşeme kaplatın. Halıdan daha pahalıya malolmaz, ama çok daha iyi olur. Zemini komple halı yapmak kötü bir seçim. Ahşap zemin yapın, üzerine bir parça halı atın ki tek düzelik kırılsın.

Daha önce dediğim gibi, her tarafı monolitik olarak tekdüze bir uygulamaya tabi tutmak istemiyorsunuz, zira o istenen akustik kontrolü sağlamıyor. Hep uygulamayı parçalı bulutlu düşünün. Asimetrik.

Bu çok basit, ucuz ama doğru yapılırsa gayet etkili olan bir metod.


Taş yünü yerine sünger kullanımı olayında:

O süngerden piyasada bulabileceğin maksimum yoğunluk 30-35kg/m3 (yani metrekübü 30-35 kilogram). Onda da bulabilirsen, ki öyle olanları zaten akustik dengeleme süngeri olarak piyasada satılıyor ve haliyle pahalı.

Ucuza temin edebileceğin standart olanları da 15-20kg/m3'ü geçmez. Ses dalgası da o kadar zayıf süngerin içinden geçer gider, arkadan yansır tekrar geçer geri gelir. Perde ne kadar -zayıf- etki yaparsa ondan farksız olur. Bahsettiğin gibi ciddi sorunları olan bir odada etkili bir akustik kontrol yapabilmen için o tip boşluklu hafif süngerden en az 1 metre kalınlığında kullanman gerekir ki bir işe yarasın. O da akla yatkın değil.

Onun için daha yoğun bir malzeme kullanman lazım ki daha ince bir dolgu malzemesi ile havadaki yüksek enerjili bas frekanslı dalgalar o malzemenin içinden geçerken yavaşlasın ve sönsün. Ne kadar yoğun iç yapı, o kadar yüksek dB enerji sönüşümü.

O yüzden en az 45kg/m3, çok daha iyi olarak 60kg/m3 taş yünü veya cam yünü işini daha iyi görecektir.

Piyasadan rastgele bulup alacağın süngerler aynı işi görmeyecektir. İknâ olmadıysan dene kendin gör. Denemesi bedava diyemeyeceğim zira o da para ve zamana malolacak, sonunda dekoratif olarak süper görünen ama fonksiyonel olarak bir b*ka yaramayan sünger panelleriniz olacak.

Karar sizin.

Çerçeve kesiti olayına gelince:

Bir tablo çerçevesi düşün. Ama içine 10-15cm kalınlığında bir tabaka tutturabileceğin bir çerçeve.

İçine sanki resim yerleştirir gibi 10-15cm kalınlığında bir taş yünü/cam yünü tabakası koyuyorsun.

O cam yünü tabakası tabii yumuşak olduğu için dik durmaz, kendi ağırlığı ile ya süner ya da sarkar. Onu dik durdurabilmen için bir yüzeye sabitlemen lazım.

Ama sert bir levha yüzeye de sabitlemek istemiyorsun zira ses dalgaları ona çarpıp geri yansır. Oysa sen ses dalgalarının içine girip yavaşlayıp enerjisini kaybedeceği bir yapı istiyorsun. Yansıma yapmayacak kadar yumuşak, ama orada olduğunu hissettirecek kadar da yoğun.

Onun için sanki resmin önünü ve arkasını telle çevirir gibi çerçevenin ön ve arka dış kısımlarına gözlü kümes teli geriyorsun ve taş yününü o iki kümes telinin arasına koyup, içinden geçireceğin ince tellerle tutturuyorsun ki kendi ağırlığı ile kayıp sünmesin.

O tel dışına da kanvas bez koyuyorsun ki taş yününün lifleri zamanla uçup havaya karışıp milletin solunum yollarına gitmesin. Ayrıca dekoratif olarak da güzel görünsün.

Duvara koyarken de duvar ile arasında kendi kalınlığı kadar bir mesafe bırakıyorsun ki dalga malzemenin içinden geçerken bir zayıflasın, sonra zayıflamış hali ile duvardan yansıyıp tekrar gerisin geri malzemenin içinden geçerken bir daha zayıflasın. Yani malzemenin arkasına hava boşluğu bırakarak aslında malzemenin etkin emilim katsayısını arttırmış oluyorsun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

eet bn de gttm taş yünü aldım bugn 25 Tl ye bi paketi 16 adet var içinde 3 cm kalınlığnda 60 a 120. bn 2 paket aldm. bi marangoz tanıdığımıza yaptırmaya çalışacam bakalım nası olacak
 
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

mahcem'in yazdıklarını yabana atma...
o ne diyorsa doğrudur,boşa uğraşıyorsun bunlarla.adamın bu işi bu yahu...
 
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

abi zaten adam bnm düşündüğümü soylemiş. ne diosa aynısını uygulayacağım. çok zor bişey değil anlattığı. özellikle bilginin şu kısmı çk işime yaradı tellerle tutturun diyor gerçekten oyle çk deişik bi madde ilerde alta doğru çökme yapar
 
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

ayrıca tel yerine bant kullanılarak da sarkma olayı önlenebilir
 
Cevap: Evde ucuza ses yalıtımı yapmak isteyenler inceleyin

bu yalıtım konusunda başka önerileri ya da kaynakları olanlar varsa yazsn lütfen. Saygılar
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 20 64.5%
  • Kararsızım

    Oy: 7 22.6%
  • Hayır

    Oy: 4 12.9%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst