Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Ney ufleyen veya kaval ufleyen arkadaslar varmi aramizda ?
Cevap: Ney ufleyen veya kaval ufleyen arkadaslar varmi aramizda ?
Aynen bende sizin gibiyim amatorce ufluyorum ....
Sormak istedigim Ney`de yada Kaval`da pes den bi ufleme tarzi var ornek video aradim ama bulamadim ... Mesela polat akarcay diye birisi var bu tonu cok guzel ufluyor ama ney demi ufluyor yoksa kaval dami orasini bilemiyeceem ama cikan ton bana gore cok harika ..
Bu tonu ufleme teknigi vardir illa ki bu teknigi bilebilen varmidir diye bu konuyu actim ...
Ornek aramaya devam ediyorum bulunca kayacagim ...
Birde ney uzerine arastirma yaparken guzel bi muzik sitesi buldum ogretici ama buraya yapistirsam reklam olurmu diye banlanmayim diye koymadim ....
O site ile bi baglantim yok isterseniz linki koyarim buraya ....
Mesela soyle bir ornek buldum ....
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=7_En8-d138o]Polat Akarcay - Yikilmak Yok Oyle - YouTube[/ame]
burda videonun basindan dakika 1.05 e kadar bildigimiz normal ton cikiyor ...
Ama 1.06 dan itibaren 1.46 ya kadar ufledigi o ton aradigim tondur .... Acaba bu tonu ne sekil ufluyor veya bu ton nasil cikiyor .... Hasta ediyor bu ton beni acikcasi cok hosuma gidiyor ...
Youtube da bulduğum videolarda dilsiz kaval çalıyor. Bunu Neyde de yapabilirsiniz. Bu sesler dem sesleridir. Yeni başlayan biri için çıkarması zordur. Ney 4 oktav sesden oluşur bu dem sesler en alt perdedir. Bu sesleri yakalayabilmek için sıcak nefes tekniği uygulanır. Yani sıcak buğulu nefes ve çok yavaş üfleme ve dudak pozisyonu da daha dar bir şekilde olmalıdır. Ney hocamın tabirine göre "Dem sesler neyzenin Ney de zaman geçirip yanmasıyla ortaya çıkar." Ama size tavsiyem kaval vb. videoları izleyip Neyde uygulamayın.Ne kadar ses ve pozisyon olarak birbirlerine benzeselerde teknikleri ve çalış tarzları farklıdır. Neyin yeri ayrı kavalın yeri ayrıdır.