• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

V2 Plus için 15/8 'lik ritim

SAHINNNNNN

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Yamaha OR700 V2Plus, Gitar, Bağlama
Merhaba arkadaşlar. OR700 V2Plus'ta Zeynebim türküsünü çalmak için 15/8'lik ritim lazım. Elinde olan varsa yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: V2 Plus için 15/8 'lik ritim

Notasyonda ölçü olarak 15/8 yazıyor. 4-5 yıldır gitar ve bağlama çalıyordum, geçen hafta or700 v2plus aldım. Bu türküyü de çalabiliyorum ama uygun ritim bulamadım. İnternetten notalarına baktım, notasyonda ölçü 15/8 yazıyor. 5/16 'lık ritimle mi çalmam gerekiyor bu türküyü?

zeynebim.jpg

10_8 likle bı dene aletın uzerınde var rıtım
bır bak allı zeynebım degılmı 9_8 lık turku rıtımı var 9_8 halk yazar alette onada bı bak en son olmadı zeybek rıtımlerıne bak

Notaya göre 1. ölçü 8/8 2. ölçü 7/8 dönüş işaretine kadar 1 mezur olarak kullanılıyor.
V2 PLUS ın üzerindeki hazır ritimler ile tam ölçüyü oturtamazsın. Ancak 5/8 i kullanarak çalabilirsin. O da biryerde ölçüye erken başlarsın diğer yerde erken biter.
Bana göre en yakın ritim 5/8 lik. Parça gideri 15/8 Aksak. 5/8 lik ritimde 5/8+5/8+5/8=15/8
hesap şekli böyle olur. Fakat iş ritim atmaya gelince yöresel tavırlardan dolayı ritimler değişir. Bir 9/8 ritimi Ege de farklı, Akdeniz de farklı Trakya da daha farklı yorumlarlar.
Biz klavye ritimleri ile otantik ritim tavırlarını çok da birebir çalamaya biliyoruz.
Şu anda deneyemiyorum. İlk fırsatta bende klavyeden deneyeceğim.
Kolay gele.......

mıstık abime katılıyorum

kalıp 8/8 + 7/8 = 15/8

3+2+3 | 2+2+3 şeklinde...

güncellemede inş. yer vereceğiz.

evet çok iyi olur bu ritme ihtiyaç var

15/8 lik raksan usülü neden yazmazlarki orglara sen sivası seyret yar bende seni yar bende seni emo sen sivası seyret türküsünü 2/4 yazmış nasıl iki dörtse koskaca 15/8 lik raksanı düm tek tek düm teka düm tek tek teek tek tek notanın içindeki değerler 4/4 ü topluyor neden acaba sol anahtarının yanına 15/8 yazıyorlar anlamış değilim bizlerde bu notalara güvenerek inanarak çalçaz diye uğraşıyoruz

Moderatör tarafında düzenlendi: