Cevap: BK-5 tavsiye eder misiniz?
Birazda nerede, ne amaçla kullanacağına bağlı. Sahnede ana klavye olarak kullanım açısından sıkıntı yaratabilir fakat evde veya ikinci klavye olarak veya restoran kafe gibi çok dinamik sahne yapılmayan yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Bk5'in güçlü berrak bir sound'u vardır. Kendi ritimleri, g70 ritimleri ve exr40 ritimleri ile geniş bir yelpaze oluşuyor. Cihaza ses yüklenmiyor, sadece editleyebiliyorsun. Tr seslerin büyük çoğunluğu kalite. Batı sesleride güzel. Ben şahsen klarnet tonunu beğenmiyorum. Düz zurnası fena değil ama edi zurna yok. Bunların dışında seslerde sıkıntı yaşamazsın. Mp3 okuyor ve klavyeyi, mp3'ü yada ikisini birden transpose edebiliyorsun. Tek tuşla audio kayıt alabiliyorun. Ritim yazma, kopyalama, edit özellikleri var. Makeup tolls (onarım araçları) kısmından davulun her bir unsurunu ayrı ayrı yada genel parametreleri kolayca editleyebiliyorsun. Koma olayı zaten pratik ama diğer kullanım özelliklerinde pratik değil, ekran küçük. One touch kullanırım diyorsan her ritme 4 adet programlıyabiliyorsun. Cihazın üzerinde herhangi bir hafıza yok. Herşey usb ye kaydoluyor. Yani hafıza sorunu yok. Ritim kitlenme olayı çok sık olmamakla beraber genelde belirli ritimlerde oluyor, doğru. Pitchbend'lerde genel bir sıkıntı olduğuda doğrudur fakat garanti kapsamında hemen değiştiriyorlar ve daha sonra kolay kolay bozulmuyor.
Or700 bende kullandım. Ne yalan söyliyim kullandığım en pratik cihazdı. Oldukça fonksiyoneldi ve edit özellikeride çok başarılıydı. Nevalesi boldu fakat soundunu beğenemedim.
Son olarak sahne içinse or700 derim fakat diğer kullanım alanlarında bk5.