Cevap: Yamaha s650 ve Bomba bir Keman Sample. . .
Kafası bu işlere çalışan, çevresi olan, arkadaşlar destek olmalı. Ben evde takılıyorum, müzisyen değilim, bu işten ekmek yemiyorum ama günlerdir kafa patlatıyorum. Bakın gecenin üçü olmuş ve sabah 6'ya kadarda yolu var, sample'larla uğraşıyorum. Neredeyse her gece böyleyim. Uykumdan, çocuğumdan, istirahatimden feragat ediyorum. Ama işin uzmanı olmadığım için yavaş yol alabiliyorum. Ortaya paylaşmaya değer birşey çıkarsa paylaşıyorum. Çalışmalar bitincede hepsini toparlayıp reg le birlikte paylaşıcam. Demek istediğim burada daha genç, dolayısı ile daha müsait arkadaşlarımız var. Biraz bu işlere eğildimi gerisi araştırarak geliyor zaten. Ben şahsen eskiden elektronik müzikle uğraştığım için bilgisayarla müzik üzerine bir hakimiyetim var. Ama iş bununlada bitmiyor. Kaliteli, farklı sample'lar lazım, bol zaman lazım. Çevrenizde müzisyenler varsa, biraz destek alırsanız işler kolaylaşır. Ferhat'ın arkadaşından bu keman sesini alması gibi.
Bu işin teknik olarak sonu yok. Bir sample istediğiniz gibi değilse çeşitli programlar vasıtasıyla istediğiniz forma sokmaya çalışırsınız. Teknoloji buna müsait. Sample'ı al kes, biç, fadein-out yap, volume ayarı yap, atağı ile release'i ile oyna, multi sample yap, dip gürültüsünü al, yada vst'ler üzerinden efektlendir tekrar kaydet, bir kemancı bul çaldır kaydet vs. vs.. Ama dediğim gibi bunlara bolca zaman ve enerji lazım. S650'nin özelliklerininde ksıtlı olması biraz sorun ama yukarıda anlattığım gibi, ferhatın yaptığı gibi sonuca ulaşılabilir.
Burada herkesin sıkıntısı belli, ses. Ritim ikinci planda. Aslında en kral setide yapsan bir süre sonra yine arayış başlayacak

bunuda unutmayalım.
Bu işlere yatkın arkadaşlar biraz emek vermeli. Tabii ki verilen emeğede saygılı olmalı. Hergün verirsin iyi olursun, birgün vermezsen orada bitersin. Durum bu olmamalı.
Ferhat senin yeni bir setle ilgili bir düşüncen varsa onuda paylaş. Bir fikir olarak; eğer gerekirse ve altından kalkabileceğinide düşünüyorsan ücretli bir sette yapabilirsin bence. Demolarını atarsın, beğenenlerden talebini toplarsın, belirli bir sayıyı bulduğun zaman herkese aynı anda gönderirsin. Zaten ilk etapta alacak kişi sayısı aşağı yukarı belli. Sonrasında paylaşımı engelleyemezsin tabi, aradan mutlaka patlak lastik çıkar