(Çeto!) Çetin Sezgin Usta Tessitatçı! piyanist bulup Düğünlere gidiyor eskilerden.. benim de dostum.. benden 5 yıl önce girmiş bu müzik işine.. yani eskilerden Usta tesitatçı Çeto!
Eylül 2023 de Usta Çeto tessitat kurmuş Roman düğünü yapmış bende Roman düğünü göstereyim.
uzun zamanlar önce org öğrenmeye kalkmış Usta Çeto olmamış.. sonra grupla darbuka çalmış.. sonra kurmuş Tessisat şu anda halen çalıyor ve piyanist anlaşarak düğünlere gidiyor..
Babaeski’nin düğün kültüründe unutulmaz bir isim vardır:
Çetin Sezgin, halk arasında bilinen adıyla
Çeto. Onu sadece bir tessitat ustası olarak tanımlamak eksik kalır. Çünkü Çeto, sahnenin teknik altyapısını kuran, piyanistleri bulan, müziği yönlendiren ve aynı zamanda sahnenin tam ortasında darbuka ve davuluyla ritmi tutan bir ustadır.
Sahne Kurucusu ve Müzisyen
Çeto’nun en büyük özelliği, düğünlerde sahneyi baştan sona hazırlamasıdır. Ses sistemini kurar, ışıkları ayarlar, piyanisti bulur ve sahneyi hazır hale getirir. Ama bununla yetinmez; müziğin içine girer, darbuka ve davul çalarak piyanistlere eşlik eder. Onun ritmiyle düğünler coşar, halk dansa kalkar, müzik bir şölene dönüşür.
Piyanistlerle Yan Yana
O dönemlerde düğünlerin en önemli unsuru piyanist-şantörlerdi. Çeto, onları bulur, sahneye çıkarır ve yanlarında ritim tutardı. Darbuka ve davulun sesi, piyanonun melodisiyle birleşince ortaya unutulmaz bir atmosfer çıkardı. Babaeski’de “Çeto’nun düğünleri” denince akla gelen şey tam da buydu: düzenli tessitat, güçlü ses sistemi ve sahnede piyanistlerin yanında ritimle coşan bir usta.
Nostalji ve Hatıralar
80’ler ve 90’larda Babaeski’nin düğün salonlarında Çeto’nun emeği vardı. Onun kurduğu sahnelerde nice piyanist şantörler çıkış yaptı, halkın hafızasında yer etti. Çeto’nun darbuka çaldığı anlar, davulun sesiyle düğünleri ayağa kaldırdığı geceler hâlâ anlatılır. O sadece bir tessitatçı değil, aynı zamanda bir kültür taşıyıcısıydı.
Çetin Sezgin’in hikâyesi, bir ustanın hem teknik hem müzikal katkısıyla düğün kültürünü nasıl şekillendirdiğini gösterir. Onun sayesinde düğünler sadece eğlence değil, aynı zamanda bir müzik şölenine dönüşürdü. Çeto, hem sahneyi kuran hem de sahnenin ruhunu veren isim olarak Babaeski’nin müzik tarihinde unutulmaz bir iz bıraktı.