en kolay ve en zor karar hangisi ?

İyiki Doğdunuz :)

polatoğlu

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
GW8, bk 5 or.
arkadaşlar söylerken en zor ve en kolay karar sizce hangisi ? bir de org ilk açılışta niçin Do ( C ) ile açılıyor.

Cevap: en kolay ve en zor karar hangisi ?

üstadım nota sıralaması do dan başladığı için her org do açılır.. yani naturel, sonra sen hangi karar çalıyorsan transpoze yapıp devam edersin.. ikincisi en kolay nerden okunur derken bu çok kapsamlı bir konu. şöyle açıklamaya çalışayım. okuma sesleri temel anlamda 3 e ayrılır. meyansız, yarım meyanlı, tam meyanlı. erkekte meyansız ses mi, fa, sol yarım meyanlı ses re, do, si tam meyanlı ses si, la bu sesler kişinin ses rengine göre değişir.. ama üç aşağı beş yukarı aynı olur genelde.. istersen zorlandığın yada nerden okunacağını bulamadığın parçaları yaz seslerini söyleyeyim...

neden do: cunkı muzıkte notalar do ıle baslar do re mı.....ılk soruda:kısıye gore degısmekle beraber senın kendı ses tonuna gore belırlemen daha ii olur kararları.pes yanı meyanlılar la kullanılırken, duz yani (bazı oyun havaları :eek:n beslı vs) sol kullanılır.mısal ben solda uzun sure soyleyemıyorum fa veya dıyez kullanıyorum.bunu senın ses rahatlıgına gore belırlemen daha iyi olur kanaatındeyım...yanlısım varsa ustadlar duzeltsınler lutfen...

üstadım nota sıralaması do dan başladığı için her org do açılır.. yani naturel, sonra sen hangi karar çalıyorsan transpoze yapıp devam edersin.. ikincisi en kolay nerden okunur derken bu çok kapsamlı bir konu. şöyle açıklamaya çalışayım. okuma sesleri temel anlamda 3 e ayrılır. meyansız, yarım meyanlı, tam meyanlı. erkekte meyansız ses mi, fa, sol yarım meyanlı ses re, do, si tam meyanlı ses si, la bu sesler kişinin ses rengine göre değişir.. ama üç aşağı beş yukarı aynı olur genelde.. istersen zorlandığın yada nerden okunacağını bulamadığın parçaları yaz seslerini söyleyeyim...

ben yazamaya calısırken furalabı ozetlemıs bıle .aynn katılıyorum :))

çok teşekkürler arkadaşlar, bilgi edinmek için sormuştum hani batı da notalar a, b, c, d şeklinde gidyior ya diyorum kendi kendi me ilk harf A niçin C ile başlıyor da A ile başlamıyor o yönden kafama takılmıştı, sağolun var olun...

bir de benim sesim DO ama LA dan rahat okuyabiliyorum illaki sesin oktavı neyse ondan okumak şart değil di mi. DO olupta LA dan da okunabilir yani hangisi rahatsa

çok teşekkürler arkadaşlar, bilgi edinmek için sormuştum hani batı da notalar a, b, c, d şeklinde gidyior ya diyorum kendi kendi me ilk harf A niçin C ile başlıyor da A ile başlamıyor o yönden kafama takılmıştı, sağolun var olun...

a b c bunlar batı müziğindeki nota şifreleridir.. a(la) b(si) c(do) d(re) e(mi) f(fa) g(sol) şeklinde sıralanır.. ama dünyanın her yerinde nota sıralaması do dan başlar. klavyedede bu nedenle do dan açılıyor..

bir de benim sesim DO ama LA dan rahat okuyabiliyorum illaki sesin oktavı neyse ondan okumak şart değil di mi. DO olupta LA dan da okunabilir yani hangisi rahatsa

''hocam benim sesim do'' diye bir olay yok.. do okunacak bir şarkıyı la okuyamazsın yada la okunacak bir şarkıyı do okuyamasın.. ilk yazdığım cevabı iyice bi oku olayı detaylarıyla anlattım orda.. sen sanırım saza göre bir tarif içindesin. ama çalınan şarkılar makamına göre söylenen tonlar değişir. örnek: telli turnam selam götür, mi. ısırgan otu: sol. bunlar benim okuduğum yerler.. her şarkıyı do okursan donarsın sahnede :)

tabiki bı sart yok sadece bazı sarkılar fazla tansposede aynı tadı vermez dınleyen ıcın yanı. enstruman sesını orj. yakın tutmakta fayda var ..(hatta kendı sesınızı bıle )