• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

HİCAZ USTALARI Bİ BAKARMISINIZ

gumustilki

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
26 Mar 2010
Mesajlar
171
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Konum
KONYA - MERKEZ
Enst.
şimdilik yok
Hicaz üstadı arkadaşlar roman tarzında hicaz meyanlarda tam koma değerini nasıl ayarlıyorsunuz bendeki pa800 de koma tam istediğim gibi vermiyor sesi mi yada re karar size zahmet şimdiden tşkler
 
Roman Tarzında Hicaz diye birşey yok.Hicaz makamı 3 koma alır.dik kürdi perdesi si bakiye bemol.nim hicaz perdesi do bakiye diyez.ve evç perdesi Fa bakiye diyez komalarını makamın seyrinde uygulamak gerekiyor.Hicaz Makamı esasen la dügah perdesinden 440. Hz La notasından başlıyor.yani aslında yeri La karar.Sanat müziği notaları La dügah perdesi üzerinden notaya alınır.re karar yegah perdesi üzerine hicaz makamı komaları Mib kaba hisar perdesine +30 fa# ırak perdesine -30 si segah perdesine -40 olarak komaları vermeyi dene.Mi karar hüseyni aşiran üzerinde Fa +30 sol#-30 do#-40 olarak ayarla.Hicaz makamı aslında 4 farklı çeşidi olan bir makam.herşey çalarken makamın seyrine ve seslerin çıkıcı inici olarak doğru şekilde kullanılarak yerine tam oturmasına bağlı.
 
Son düzenleme:
Roman Tarzında Hicaz diye birşey yok.Hicaz makamı 3 koma alır.dik kürdi perdesi si bakiye bemol.nim hicaz perdesi do bakiye diyez.ve evç perdesi Fa bakiye diyez komalarını makamın seyrinde uygulamak gerekiyor.Hicaz Makamı esasen la dügah perdesinden 440. Hz La notasından başlıyor.yani aslında yeri La karar.Sanat müziği notaları La dügah perdesi üzerinden notaya alınır. re karar yegah perdesi üzerine hicaz makamı komaları Mib kaba hisar perdesine +25 +30 fa# ırak perdesine -40 si segah perdesine -40 olarak komaları vermeyi dene.Mi karar hüseyni aşiran üzerinde Fa +25 +30 sol#-40 do#-40 olarak ayarla.Hicaz makamı aslında 4 farklı çeşidi olan bir makam.herşey çalarken makamın seyrine ve seslerin çıkıcı inici olarak doğru şekilde kullanılarak yerine tam oturmasına bağlı.
Mürhen hoca ne güzelde cevaplamış.. saygılar.
 
Bu konuda şu eklenebilir, TSM de notada gördüğümüz la sesi, kullandığımız klavyede mi sesine denk düşer. La karar sesi olan hicaz makamını batı sesi mi den okumak zordur. Bundan dolayı TSM solistleri genellikle şarkıyı biraz pes sese transpoze ederek okurlar.
 
Bu konuda şu eklenebilir, TSM de notada gördüğümüz la sesi, kullandığımız klavyede mi sesine denk düşer. La karar sesi olan hicaz makamını batı sesi mi den okumak zordur. Bundan dolayı TSM solistleri genellikle şarkıyı biraz pes sese transpoze ederek okurlar.
Bu konuda şu eklenebilir, TSM de notada gördüğümüz la sesi, kullandığımız klavyede mi sesine denk düşer. La karar sesi olan hicaz makamını batı sesi mi den okumak zordur. Bundan dolayı TSM solistleri genellikle şarkıyı biraz pes sese transpoze ederek okurlar.
Batı müziği tampere sistemi ile Sanat müziği sisteminin benzer yanları olsa ve teorik olarak birbirinden faydalansalarda uygulama olarak birbirinden çok farklıdır.Aslında makamsal müziğimizin içinde evrensel nota ve aralık sistemi mevcut olmakla birlikte koma perdeleri, makamsal yapı ve farklı ahenglerde şarkı seslendirebilmek için değişik akort düzenleri kullanılır.Batı müziği tampere sisteminde12 ton yarım perde tam perde vb.aralıkları üzerine uygulanırken sanat müziğinde koma dediğimiz çeyrek sesler kullanılır.Bir 8li dizi oktav 24 eşit olmayan aralığa bölünür.Toplam sayıları 500'e yakın olan makamlardan günümüzde kullanılanların sayısı 80'e yakındır.makamlar kendine ait aralık ve koma sesleri ile kurulur.1 tam sesin 9 eşit parçaya bölünmesi ile koma ses frekans centleri ortaya çıkar.Sanat müziğinde kullanılan farklı 86 tane perde ton içinde koma perdeleride geçer.Bazı basit makamlarında perde ismi olarak geçtiği bu sesler aynı zamanda makamları oluştururken kullanılır.Batı müziğinde transpoze aktarma dediğimiz klavye üzerinde bir tonda çalarken aynı ses üzerinde kalıp daha ince veya daha kalın seslere geçiş yapmak veya bir parçanın notasını yazıldığı tondan başka bir tona aralıklarını aynen koruyarak taşıma işleminin Türk müziğindeki karşılığı göçürmedir. (şed)Türk müziği çalgıları batı müziğinden farklı olarak akort ve aheng sistemi kullanır.Bu sisteme göre enstrüman icracıları notayı esas yerinden değilde 4 ses 5 ses yukarıdan inceden seslendirme yaparlar.Bolahenk ahengleride denilen ses düzenlerine göre kadın ve erkek seslerinin ses sınırları ve genliğine göre farklı perdelere seslere aktarmada yapılabilir.Sanat müziği eserlerinde yerinden Mansur ahenginde la dügah seslendirmeyi eserin ses aralık yapısına göre eğitimli şarkıcılar başarabilmekte yapısal olarak eserler giriş aranağmeden sonra şan 1.kıta 1.dolap tekrar 2.dolaptan sonra meyan bölümü denilen ve çok tiz seslerin geçtiği kısımlarda zorlanılması muhtemel notaları çıkarılabilmektedir.Bu durumda daha rahat söylemek için farklı seslere göçürme ve çalgıların aheng sisteminden yola çıkılır,faydalanılır.Sanat müziğinde kullanılan çalgılar notayı batı müziğinde kullanılan tek sabit akort olan Mansur akordunda görür,okur.bu ses La3 notası olup saniyedeki titreşim sayısı 880 titreşim/saniyedir.Akord ve ses aktarımında Batı müziğindeki La4 orta temel La notası baz alınıp 4 koma ses yukarıdan Re neva veya peste yegah perdesine aktarılarak çalınır söylenir.erkek sesleri 4 ses kadın sesleri 5 ses koma yukarıdan tizde mi hüseyni peste Hüseyni aşiran ses aralığına denk gelir.yani batı müziğindeki sesi si notasına karşılık gelecektir.Batı müziği çalgısı ve akordu ile Sanat müziği akordunda eser çalarken aslında aynı ton duyulacaktır.sadece ses perde ve aralıkları farklı yerden ve sıradan başladığı için bu durum oluşur.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 14 70.0%
  • Kararsızım

    Oy: 6 30.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst