New Age?

İyiki Doğdunuz :)

polatoğlu

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
GW8, bk 5 or.
arkadaşlar Newage tarzının icrası için en uygun org hangisidir sicze ?

Cevap: New Age?

Bu aslında göreceli bir konu. Herkes farklı düşünebilir...

New Age tarzı hakkında güzel bir yazıya rastgeldim... Yazı ayrıca kendi kişisel düşüncelerimi de fazlasıyla yansıtmakta...

"New Age" (Yeni Cag) terimi 1960'larda sosyologlar tarafindan genc nesli etkisi altina alan alternatif hayat stili icin kullanilmaya baslanmistir. "New Age Muzigi" 70'lerin sonu ve 80'lerin basinda melodik ve enstrumental yonuyle, daha cok bireysel ve toplu meditasyon seanslarinda oldukca yaygin bir kullanim alani bulmustur. Ayrica bu muzik albumlerinin asil cikis ve yayginlasma merkezi olarak kucuk new age/alternatif satis merkezleri ve yine kucuk capli bagimsiz kampanyalar olarak gosterilebilir.

Her ne kadar bu muzik turu belirtilen amac ve sekillerle ortaya cikmissa da, daha sonralari cok kisa bir zamanda genis bir alana yayilarak basta elektronik/space muzik, caz, cagdas klasik muzik, celtic ve dunya muzigi olmak uzere pekcok muzik turunu etkilemistir.

Aslinda New Age muzigini salt enstrumental muzik olarak tanimlamak yerinde bir tanimlama olmayacaktir.

Birkac on yil once New Age ilk ortaya ciktigi zamanlarda ne enstrumental, ne vokal, ne de herhangi bir tur olarak olustu; besteciler dinleyici uzerinde olumlu bir etki birakmayi dusunerek muziklerini yaptilar. Tek amac guzel duygularin bir sekilde muzige yansitilarak dinleyiciye ulastirilmasiydi...

New Age muziginde muzisyenlerinin eserlerine yansittiklari olaganustu ruhsal, manevi bir hava vardir. Ruhsal yuceligi, maneviyati isleyerek dinleyiciyi fizik dunyanin otesine goturup ruhani, gizli kisilikleriyle yuzyuze getirmek suretiyle kendi benliklerini eritmeyi, BiR'de yok olmayi amac edinir.

Bu olay cinsellikten, uyusturucudan, fiziksel olumun trajedisini isleyen rock and roll'den ve ve adeta sadece alkol satisini arttirmak amaciyla depresyonun duygusal yonunu isleyen country (bizde bu arabesk ve bazi pop muzikleridir) ve western (bati) muziginden tamamen farklidir. Tum dinlerde de onemli yer bulan "Nefis" olumunu on plana alir ve boylelikle kisiyi manevi bir doygunluga kavusturmayi hedef edinir.

Iste tum bu amac ve hedeflerin muzisyenler tarafindan yogun bir sekilde islendigi turun adidir new age. Sonralari bircok bagimsiz muzisyen ve sirket cok sayida muziklerini bu tur icinde gostermeye, sunmaya baslamislardir. Islenen ana tema bu muzigin ruhundan cok uzak oldugu halde bircok muzige ticaret amaciyla new age damgasi vurulmustur. Piyasada sadece sahiplerinin new age diyebilecekleri cok sayida bu muzikle uzaktan yakindan alakasi olmayan pekcok album mevcuttur.

Gunumuzde tum duzeyli muzik satis merkezleri new age bolumune sahiptir. Bazilari enstrumental, bazilari degil. En cok ragbet edilen tema hala muzisyenlerinin dinleyicileri fizik dunyanin otesine goturmeyi amacladiklari yogun manevi havanin islendigi muziklerdir.

Buna göre hocam NewAge tarzına en yakın klavye olarak synthesizer tabanlı klavyeleri gösterebiliriz. Ama mesela otantik ezgi ve seslerden yararlanmak istiyorsak tek başına synthesizer klavyeler de yeterli olmayacaktır... Yani bu birazda ne yapmak istediğinizle alakalı ...

arkadaşlar Newage tarzının icrası için en uygun org hangisidir sicze ?

Bu benim de merak ettiğim bir konu... New Age tarzı müzik yapanların genelde synthesizer kullandıklarını düşünüyordum ki DreamSongs'un yanıtında da buna yönelik bir bilginin mevcut olduğunu gördüm...
New Age'i ben Kitaro ile sevdim... Aslında bu tarzı 30 yıl önce sevmişim ama bilmeden... TRT'de 1980'lerin başında verilen Silk Road (İpek Yolu) belgeselinin jeneriğindeki o muhteşem ezgi, her defasında inanılmaz bir yolculuğa çıkarıyordu beni... Bugün hâlâ dinliyorum ve inanın bambaşka yerlere alıp götürüyor...
Buna benzer bir etkiye Yanni'nin Nightingale'ini dinlerken de kapıldığımı farkettim... O da New Age sınıfında bir ezgi mi acaba? Bilmediğim için soruyorum...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Buna benzer bir etkiye Yanni'nin Nightingale'ini dinlerken de kapıldığımı farkettim... O da New Age sınıfında bir ezgi mi acaba? Bilmediğim için soruyorum...

Doğrudur hocam. New Age'te kendi arasında o kadar çok türe ayrıldı ki... Kitaro, Yanni, Vangelis, Mike Oldfield, Michael Kamen (bazı albümleri), Jean Michel Jarre, Enya, Andreas Vollenweider, George Winston gibi isimler ilk aklıma gelenler.

Ben bu müzisyenler içerisinde ise Vangelis'i ayrı bir yere koyarım kişisel olarak tabii ...

Doğrudur hocam. New Age'te kendi arasında o kadar çok türe ayrıldı ki... Kitaro, Yanni, Vangelis, Mike Oldfield, Michael Kamen (bazı albümleri), Jean Michel Jarre, Enya, Andreas Vollenweider, George Winston gibi isimler ilk aklıma gelenler.

Ben bu müzisyenler içerisinde ise Vangelis'i ayrı bir yere koyarım kişisel olarak tabii ...

teşekkür ederim, güzel yanıtlarınız için. burada bir soruyu sormadan edemiyorum peki türk new age niçin yok ? illa batı eserlerine mahkum mu kalacağız bu tarzı icra etmek benim kafama yatıyo aslında ama teknik anlamda yetersiz kaldığım için sormuştum hangi org sorusunu mesala evde bu tarzı en kestirme hangi org ile yapabilirim cinsinden di bu soru saygılarımla