Ödevim var

• Konbuyu başlatan muhlis
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 14
  • Görünümler : 9K

muhlis

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Enst.
yok
Arkadaşlar müzik ödevim var üçleme nedir diye sordu hoca internette şöyle bir cümle buldum ama anlamadım analatabilir mi?

Üçleme
İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasına, ÜÇLEME denir. Dörtlük Nota Birimi içinde ÜÇLEME, ÜÇ TANE SEKİZLİK Ntadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur.
(ÜÇLEME'yi oluşturan ÜÇ NOTA'nın kuyrukları, SEKİZLİK ÇİZGİSİ ile birleştirilir; Üçleme'nin ALTINA ya da ÜSTÜNE 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine EŞİT sürelerde okunur. Üçleme okunurken EL vuruşları iki Bölüt'e ayrılmaz; ya Bölütsüz vurulur ya da Üç Bölüt'e ayrılarak vurulur.)

Wallahi dostum benim bildiğim üçleme üçlü vurguyu yansıtır halk arasında aksak rtimli olarak da bilinirler bunlara örnek vermek gerekirse 3/4 lük notalar veya 6/8 lik notalar bunlara engüzel örneklerdir yani bu notaları okurken elimizi 8 lik zaman larda aşağı yukarı yerine havada üçgn çizerek vururuz. Birde nota ölçüsü içerisine oluşturulan üç'lü vurgular da olabilir bunlar da örneğin maltepe derken mal hecesi 8 lik olsun te 16 pe 16 lık olsun toplam değerleri gene 1 dörtlüktür veya bir tane 50 kuruş 2 tane 25 kuruş düşün bunların toplamı 1 liradır ama adet olarak 3 tane para dır nota da bu değer zaman la ifade edilir örneğin 50 kuruş = 5 sanise olsun 25 kuruşun = 2,5 sanise olsun üç değişik zamanın süresi toplam 1 saniye düşünürsek belirli bir süre nin üçe yayılması demektir Saygılarımla,

Moderatör tarafında düzenlendi:
Dostum sana şöyle anlatıyım

4 lük nota değerini biliyomusun mesela ?

Bildiğini farzediyorum

4 lük süreyi 3 eşit parçaya böleceksin

nasıl olacak dersen

mesela elinde ölçülendirme yapıyosun aşağı- yukarı

yukardan aşağı başladın aşağıya tam inmeden 3 notanın biri biter aşağıya inersin sonra yukarı tekrar çıkarken 2. nota biter ve en son elin eski pozisyonuna dönene kadar da 3. nota biter şimdi kağıt falan olsa çizer anlatırım da burda çiziliyosa bile nasıl olduğunu tam bilmiyorum inş anlamışsındır

Wallahi dostum benim bildiğim üçleme üçlü vurguyu yansıtır halk arasında aksak rtimli olarak da bilinirler bunlara örnek vermek gerekirse 3/4 lük notalar veya 6/8 lik notalar bunlara engüzel örneklerdir yani bu notaları okurken elimizi 8 lik zaman larda aşağı yukarı yerine havada üçgn çizerek vururuz. Birde nota ölçüsü içerisine oluşturulan üç'lü vurgular da olabilir bunlar da örneğin maltepe derken mal hecesi 8 lik olsun te 16 pe 16 lık olsun toplam değerleri gene 1 dörtlüktür veya bir tane 50 kuruş 2 tane 25 kuruş düşün bunların toplamı 1 liradır ama adet olarak 3 tane para dır nota da bu değer zaman la ifade edilir örneğin 50 kuruş = 5 sanise olsun 25 kuruşun = 2,5 sanise olsun üç değişik zamanın süresi toplam 1 saniye düşünürsek belirli bir süre nin üçe yayılması demektir Saygılarımla,

Hocam aksak ritmler 8 li ritmler orada yanlışın war mesela 5/8 7/8 10/8 9/8 gibi...
ayrıca senin anlattığın üçleme değil 1 vuruş içerisinde 1 8 lik 2 16 lıktan oluşan nota kalıbıdır üçleme öyle olmaz

üçleme (triyole) kısaca 1 vuruşluk notanın(4 lük nota) üç eşit notaya( zamana) bölünerek söylenmesidir

Üçlemede bir vuruş, eşit üç parçaya bölünür.

6.gif

Dostum sana şöyle anlatıyım

4 lük nota değerini biliyomusun mesela ?

Bildiğini farzediyorum

4 lük süreyi 3 eşit parçaya böleceksin

nasıl olacak dersen

mesela elinde ölçülendirme yapıyosun aşağı- yukarı

yukardan aşağı başladın aşağıya tam inmeden 3 notanın biri biter aşağıya inersin sonra yukarı tekrar çıkarken 2. nota biter ve en son elin eski pozisyonuna dönene kadar da 3. nota biter şimdi kağıt falan olsa çizer anlatırım da burda çiziliyosa bile nasıl olduğunu tam bilmiyorum inş anlamışsındır

Sevgili dostum 4 lük nota da kastınız nedir? Eğer 1 dörtlük diyor iseniz 2 tane 16 lık ve bir tane 8 lik notanın toplamı zaten 1 dörtlüktür vede benimde belirttiğim odur. Normal şartlarda matematiksel olarak 1 sayısı da 4 sayısı da üçe eşit bölünmez. örneğin ferdesu arkadaşımızın göstermiş olduğu üçlü başlı başına 6/8 liğin yarısıdır yani 1,5 dörtlüktür 3/8 lik gibi düşünelim gerçi 3/8 lik denmesi Nota da yanlış olur buna üç zamanlı diyelim çünkü çünkü nota da rakkam küçülünce değerin artması lazım bu örnekte de değer 8 lik cinsinden yazıldığından 3/4 lük denmez. 3 zamanlı her vurgu aksak nota yı doğurur bunuda bilmek gerekir. Örneğin doğu düğünlerinde çok duyarız o anda 2/4 lük halay ritmi org ile çalınmaktadır Bağlamacı aynı ayda halayın bir bölümünde 6/8 lik melodi çalar işte bu sorulan soru da bence ordaki uyarlama gibi birşeydir. yoksa 1 dörtlük nota kesinlikle 3 eşit parçaya bölünmez 4/4 lük bölünür derseniz oda bölünmez sadece arada kaynayan 1 sekizlik veya 1 dörtlük süre diğerlerine pay edilerek yok edilmeye çalışılır buda söz yada şan da rahatlıkla yapılır bence burda sorulan da budur ölçülerde söz başı vardır bu söz bağı sayısız notadan da oluşa bilir 8'lik, 16'lık veya 3'lik şeklinde hiç farketmez bu söz bağının üzerine yazılan 3rakkamı o söz bölümünün üç hece şeklinde okunması demektir buda nota da mümkündür. Saygılarımla,

Sevgili dostum 4 lük nota da kastınız nedir? Eğer 1 dörtlük diyor iseniz 2 tane 16 lık ve bir tane 8 lik notanın toplamı zaten 1 dörtlüktür vede benimde belirttiğim odur. Normal şartlarda matematiksel olarak 1 sayısı da 4 sayısı da üçe eşit bölünmez. örneğin ferdesu arkadaşımızın göstermiş olduğu üçlü başlı başına 6/8 liğin yarısıdır yani 1,5 dörtlüktür 3/8 lik gibi düşünelim gerçi 3/8 lik denmesi Nota da yanlış olur buna üç zamanlı diyelim çünkü çünkü nota da rakkam küçülünce değerin artması lazım bu örnekte de değer 8 lik cinsinden yazıldığından 3/4 lük denmez. 3 zamanlı her vurgu aksak nota yı doğurur bunuda bilmek gerekir. Örneğin doğu düğünlerinde çok duyarız o anda 2/4 lük halay ritmi org ile çalınmaktadır Bağlamacı aynı ayda halayın bir bölümünde 6/8 lik melodi çalar işte bu sorulan soru da bence ordaki uyarlama gibi birşeydir. yoksa 1 dörtlük nota kesinlikle 3 eşit parçaya bölünmez 4/4 lük bölünür derseniz oda bölünmez sadece arada kaynayan 1 sekizlik veya 1 dörtlük süre diğerlerine pay edilerek yok edilmeye çalışılır buda söz yada şan da rahatlıkla yapılır bence burda sorulan da budur ölçülerde söz başı vardır bu söz bağı sayısız notadan da oluşa bilir 8'lik, 16'lık veya 3'lik şeklinde hiç farketmez bu söz bağının üzerine yazılan 3rakkamı o söz bölümünün üç hece şeklinde okunması demektir buda nota da mümkündür. Saygılarımla,

abicim insanların kafasını karıştırmayın lütfen ne demek 1 adet 4 lük nota 3 eşit parçaya bölünemez sen şimdi bağlamacı adamsın 4lük notayı bilirsin bi de hani ankara karaman gelibolu izmir van adana kalıpları wardır ya

işte ordaki a-da-na kalıbı 3 lemeyi temsil eder yani senin anlayacağın Van war ya hani Van ın süresini 3 eşit parçaya bölersin

yani 4 lük notanın süresini 3 eşit süreye bölersin ve o 3 süre içine 1 er tane nota yazarsın al sana üçleme

bunu ritmlere vurmak falan pek doğru değil ayrıca bence 2/4 lük parça içinde bağlamacının 6/8 lik meyan falan girmesi olayına gelince ilginç bişey olsa gerek

ayrıca üçleme 6/8 liğin yarısı olamaz çünkü 6/8 liğin içinde hesaplarsan 3 tane 4 lük wardır ama 3 leme 1 tane 4 lüğün 3 eşit parçaya bölümüdür

3 tane 8 lik nota üstten bağlanır altına da notanın başından sonuna kadar bağ çekilir ve bağın içine 3 yazılır böyle durumda bunlar 4 lük notaya eşit olur ve buna 3 leme denir tani TRİOLe

ama sizin dediğiniz 1.5 vuruşluk olan ise aynı şekilde 3 tane 8 lik nota sapları bağlı şekilde yazılır sadece bunda alt kısımda bağ çekilmeyip 3 olarak yazılmaz bunun adı da 1.5 vuruş olur bu da sizin dediğin 3/4 lük olur hocam saygılar.

Canım kardeşim sana tek soru,

Senin dediğin şekilde arkadaş 3 tane sekizlik nota yazmış üzerine de 3 işareti koymuş bana toplam nota değerini söylermişin? Ne çok bildinyaaa arkadaşım ben size a dan z ye tüm olasılıkları yazdım sen bağlamacısın mağlamacısın deyipte işi dallandırıp budaklandırmak zorunda değilsinki 4'ü 3'e eşit matematiksel bölsene o zaman bölünürmüş neresi bölünürmüş söylesene ? bu işin söz bölümü olarak değerlendirilebileceğini yazmışım orasını niye gözün görmüyor? 3 tane sekizlik notayı bağladın 1,5 dörtlük olmadı da senin deyiminle 1 dörtlük oldu peki hiç okumayı denedinmi okuya biliyormusun? Okuya biliyorsan lütfen ses kaydını yap bana gönder. Gerçek anlamda tiryole nin ne olduğunu biliyormusun? Sana yazayım, TİRYOLE Yozga Sürmelisini dinlediysen bağlamanın tezene vuruşunu dinlersen sayısız tezene altlı üstlü vuruşundan oluşan şekil tiryole ye en bariz örnektir. Orada senin dediğin üçlememi var? Saygılarımla,

üçleme (triyole) kısaca 1 vuruşluk notanın(4 lük nota) üç eşit notaya( zamana) bölünerek söylenmesidir

Arkadaşım sen yanaştın ama ismini yanlış telafuz ettin. Bazı bilenlerimiz varda ben olayın sonucunu görmek için şu saate kadar bekledim. TİRYOLE kesinlikle değildir. peki nedir?

2 zamanlı nota nın tam arasına konan tiril işaretiyle zaman üçe bölünür üçleme den kastınız bu ise budur. Tiril başlı başına nota olmayıp notalarla birlikte okunur ve yanında bulunduğu notaların değerinden pay alarak okunur. Şimdi gelelm sayın bağlamacı üstatlarıma, diyelimki sazınızın alt teli RE dir üstten bir RE vurdunuz parmağınızla da Altan daha ikinci tezene ile RE yi vurmadan tam orta yerinde sol el parmağınız ile RE çektiniz ve Alttan bir RE daha vurdunuz ne oldu 1 dörtlük süre içerisinde RE re RE yaptınız işte ÜÇLEME yapmış olursunuz. Ödevi olan kardeşim Ödervine şu son mesajımı rahatlıkla yazabilirsin. Unutmayınız ki zaman zaman saf rollerine yatsamda beni bilen bilir tartışma ortamı sayesinde herkesin anlaması veya olaya geniş yer ayırması için ben bunu zaman zaman yaparım kimse kusuruma bakmasın. Ayrıca başka sitelerdeki açıklamaları direk endoğru kabul edip buraya gerçek müzik erbabı veya tam ustası gibi davranarak açıklamalarda bulunmak zaman zaman sizi zorda bırakabilir dikkatli olun lütfen :) Saygılarımla,