• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

PA80 ile bağlantılı olarak,bu bölümde MIDI’ ye genel bir bakış

Nejat Levent

MERHUM ( Allah Rahmet eylesin)
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
9 Nis 2005
Mesajlar
1
Tepkime puanı
7
Puanları
0
MIDI NEDİR?
PA80 ile bağlantılı olarak,bu bölümde MIDI’ ye genel bir bakış vardır.MIDI konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz piyasada bulunan bu konu ile ilgili özel dergilere ve kitaplara bakınız.

Genel
MIDI,Müzik enstrümanları Digital Interface' i olarak bulunur.Bu interface, ya iki enstrümanı ya da bir komputerle çeşitli müzik enstrümanlarını birbirine bağlar.
MIDI,üç farklı konnektörle donatılmıştır.MIDI IN başka bir aletten data alır;MIDI OUT başka bir alte data gönderir;MIDI THRU MIDI IN üzerinde alınmış olan (ikiden fazla sayıda enstrüman olduğunda faydalıdır) dataları doğru olarak başka bir alete gönderir.

Kanallar ve mesajlar
Temel olarak,bir MIDI kablo 16 kanal data gönderir.Her bir MIDI kanalı bir TV kanalı olarak düşünün;alıcı göndericinin aynı kanalına ayarlanmalıdır.Aynı durum MIDI mesajlar içinde geçerlidir;kanal 1' e bir Note On mesajı gönderildiğinde,bu yalnızca kanal 1 üzerinden alınacaktır.Bu,multitimbral olanağı sağlar;böylece aynı MIDI enstrüman üzerinde bir sounddan çok daha fazlasını çalabilirsiniz.
Çeşitli mesajlar vardır,ancak biz burada daha çok ortak kullanılanları vereceğiz:
Note On:Bu mesaj,bir enstrümana özel bir kanal üzerinde bir nota çalmak üzere komut verir.Notalar hem bir isme(Merkezdeki DO için kullanılan
C4) hemde bir numaraya(C4 için eşit olan 60) sahiptir.Bir Note Off mesajı sık olarak notanın serbest bırakılmış olduğunu anlatmak üzere kullanılır.Bazı durumlarda,bir Note On değer '0' ile yerine kullanılır.
Note On mesajı ile birlikte bir velositi değeri de daima gönderilmiş olur.Bu değer enstrümana notayı hangi sesle çalması gerektiğini anlatır.
After Touch:Bu mesaj,nota basıldıktan sonra klavyeye basınç uygulayaraktan oluşturulur.Genellikle vibrato ya da diğer sound parametrelerini harekete geçirir.
Pitch Bend(PB):Bu mesajı joystick üzerinde(X hareket) harekete geçirebilirsiniz.Pitch aşağıya ya da yukarıya doğru değiştirilir.
Program Change(PC):Bir Program seçtiğinizde,kanal üzerinde bir Program Change mesajı oluşur.Bu mesajı,bir sequencer ya da master klavyeden nadiren PA80 datası seçmek için Control Change 00 ve 32 ile birlikte kullanınız.
Control Change(CC):Bu mesaj,enstrüman parametrelerinin çoğunu kontrol eden geniş dizili bir mesajdır.Bazı örnekleri:
. CC00,ya da Bank Select MSB,ve CC32,ya da Bank Select LSB.Bu mesaj,bir Program seçmek için Program Change mesaj ile birlikte çift olarak
kullanılır.
. CC01,ya da Modulation.Bu joystick' e basınç uygulaması ile aynı sonucu oluşturur.Genellikle bir vibrato efekti üretir.
. CC07,ya da Master Volume.Bu kontrolu kanalın volümünü değiştirmek için kullanınız.
. CC10,ya da Pan.Bunun biri stereo anlamda kanalın pozisyonunu yerleştirir.
. CC64,ya da Damper Pedal.Bu kontrolu Damper pedala benzetmek için kullanınız.

TEMPO
Tempo bir global MIDI mesajıdır,yani özel bir kanal için bağlantı değildir.Her bir Song Tempo data içerir.

LYRICS
Lyrics,müzik ile birlikte sözleri display üzerinde göstermek üzere yapılmış olan standart olmaksızın MIDI olaylardır.PA80 dışarıda satılmakta olan birçok Lyrics formatı okuyabilmektedir.

MIDIFILE
Midifile ya da Standart MIDI File(SMF) farklı enstrümanlar ve komputerler arasında song değiş tokuşu yapmanın en pratik yoludur.PA80,default song formatı olarak SMF formata sahiptir.Bu nedenle,bir komputerden song okuma,ya da bir komputer software' nin okuyacağı bir songu save etme hiç bir şekilde problem olmayacaktır.
PA80 sequencerleri SMF ile format 0 ve 1(multitrack) içinde uyumludur.(bir track içindeki tüm data;çoğunlukla ortak formatlıdır).PA80,Song Play modu içinde SMF okuyabilir ve bunları Song modu içinde düzenleyebilir ve save edebilir.Ayrıca,Backing Sequence ya da Song modu içinde,bir Songu SMF 0 format içinde save edebilir.
Song Play modu içindeyken,PA80 ayrıca Solton içindeki SMF sözleri,M-Live(Midisoft)' i,Tune 1000 ve uyumlu(Edirol,GMX,Hitbit,XF) formatları,ve Soltondaki SMF olan akor kısaltmalarını,M-live(Midisoft),GMX ve XF formatı displayde gösterebilir.

GENERAL MIDI STANDARD
Bir kaç yıl önce,müzik enstrümanları dünyası bir standardizasyona gitme ihtiyacı duymuştur.Bu ihtiyaçtan General MIDI Standard(GM) doğmuştur.MIDI temelindeki bu ilave enstrümanlar arasındaki uyumluluk konusunda yeni kuralları yerleştirmiştir:
. Minimum 16 kanal olmalıdır.
. Doğru bir şekilde sıralanmış 128 Program temel olarak yerleşmiş olmalıdır.
. Drum Kit standart bir sırada olmalıdır.
. Drum Kite tahsis edilen Kanal 10 olmalıdır.
Daha yakınlarda olan ilave ise GM2' dir,ki bu Program database' ini daha da genişletmiştir.PA80,GM2 standart ile sound uyumludur.

Sayfa 8-2

GLOBAL KANAL
Global seçeneği kullanılaraktan tahsis edilmiş olan(Bkz.Sayfa 7-MIDI IN Kanalları sayfa 14-4) herhangi bir kanal PA80 entegreli klavyeye benzetilebilir.PA80 bir master klavyeye bağlandığında,gönderme PA80' nin global kanalı üzerinden yapılmalıdır.
MIDI mesajlar Global kanal üzerinden alındığında ve standart bir kanal üzerinde olmadığında,split noktasında olduğu gibi KEYBOARD MODE bölümünün düğmeleri vasıtasıyla etkilenecektir.Bundan dolayı,eğer SPLIT düğmesinin LED' i yanıyorsa,bu kanal üzerinden PA80' e ulaşan notalar split noktası vasıtasıyla Upper (split noktasının yukarısı) ve Lower(split noktasının aşağısı) kısımlara ayrılacaklardır.
Global kanala varan notalar,otomatik akompanyanın akor tanımlamaları için kullanılır.Eğer KEYBOARD MODE' u SPLIT ise,yalnızca split noktasının aşağısındaki notalar kullanılacaktır.Bu notalar özel Chord 1 ve Chord 2 kanallarının biri ile kombine olacaktır.

CHORD 1 VE CHORD 2 KANALLARI
Akor tanımlamak için notaları PA80' e göndermek üzere iki özel Chord kanalı (bkz.sayfa 14-4) yerleştirebilirsiniz.Notalar,Global(eğer SPLIT LED yanıyorsa,Global notalar yalnızca split noktasının altında tanımlama yapacaktır) olarak yerleştirilen kanal içinden geçen notlarla kombine olacaktır.
Chord kanalları,split noktası ve kontrol panelin KEYBOARD MODE bölümü vasıtasıyla etkilenemeyecektir.Tüm notalar -split noktasının hem aşağısı hem de yukarısı- akor tanımlamak üzere gönderilmiş olacaktır.
CHORD SCANNING bölümünün düğmeleri Chord kanalları üzerinde bir özel efekte sahiptir:
. Eğer LOWER' ı şeçerseniz,akor tanıma modu Style Play modu içinde(bkz.sayfa 9-13) Chord Recognition Mode parametresi vasıtasıyla
yerleştirilecektir.
. Eğer UPPER ya da FULL' u seçerseniz,akor tanıma modu daima Fingered 2 olacaktır.(tanımlanacak akor için sırası ile en az üç notaya
basmanız gerekecektir.)
Bu iki kanal,özellikle akordion çalan birinin akorlara farklı bir Chord kanal tahsis etmesi durumunda ve bass çalan birinin sol el ile çalması durumunda çok faydalıdır.Bu şekilde;akorlar ve bass, otomatik akompanyanın akor tanımlaması için akorların yaratılmasına katkıda bulunacaklardır.

MIDI SETUP
Harici bir kontrol edici alet ile PA80' i çalabilirsiniz,ve harika bir sound generatör olarak son derece basit bir şekilde kullanabilirsiniz.MIDI kanalları numaralandırmaya yardımcı olmak üzere,MIDI Setup' lardan birini yerleştirelim.MIDI ihtiyacınızı görecek bir seti seçmek üzere Global moda gidiniz.(Bkz.daha fazla bilgi için. Sayfa 5-MIDI Setup.sayfa 14-3)
Biz,her bir MIDI Setup' ı serbest bir şekilde oynayabileceğiniz bir başlama noktası olarak düşünmenizi tavsiye ederiz.Yapılmış olan bağlantılar için en uygun MIDI Setup' ı seçmiş durumdasınız.Gerektiği şekilde parametreleri düzenleyebilirsiniz ve bunları Write fonksiyonu ile Global içindeki hafızaya save edebilirsiniz.(Write penceresi.sayfa 14-1)
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 16 66.7%
  • Kararsızım

    Oy: 7 29.2%
  • Hayır

    Oy: 1 4.2%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst