• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Ritmler, isimlendirmeler ve kullanımı hakkında

  • Konbuyu başlatan Ruhi
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 18
  • Görülen : 6K

Ruhi

5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Katılım
21 May 2007
Mesajlar
1
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
64
Konum
MANAVGAT
Enst.
YAMAHA OR700 TR V2 - YAMAHA DSR 200

Site yenilenmeden önce de bu konuyu yazmıştım ama bir kez daha yazmakta fayda var. Biliyoruzki org kullananların büyük bir çoğunluğu Türk müziğiyle uğraşıyor. Bu nedenle de ikide bir seslerden dem vuruluyor. Hatta orglar bile ürettiği seslere göre ya da dışardan ses atılabilmesine göre sınıflandırılıyor ya da beğeni kazanıyor. Oysa en önemli üç şeyden birisi ritmdir.
Orglarımızın üzerinde bir sürü ritm var. Dışardan kullanıcıların yaptığı bir sürü ritm var. Şimdi size bir soru: Kim orgunu aldığı zaman sadece üzerindeki ritmlerini kullanıyor ya da bu ona yeterli geliyor? Eminim hiç kimse 'Ben' diyemiyecektir. Demek ki bizi tatmin etmeyen bir takım eksiklikler var. Bunun birinci nedeni, usullere yönelik ritm yazılmasıdır. Örneğin, 4/4' lük deyip geçiyoruz. Oysa bu ritmin sade ve velveleli olarak 100 çeşidini yazabiliriz. Bir de bunlarda kullandığımız eşlik seslerini düşünün... Bir 4/4 ' lükle bir sürü parça çalabiliriz. Oysa çaldığımız parçalara göre hem vuruş yerleri, hem vuruş enstrümanları hemde akorlar değişik olur. Şimdi, 'Senede bir gün' ve 'At kadehi elinden' ölçü ve ritm olarak aynı olmasına rağmen, ikisini de dört dörtlük herhangi bir ritmle çalmayız. Çünkü ikisinin de stili farklıdır. İkisinde de farklı eşlik sesleri kullanırız. O halde en güzeli, bir ritmi yaptığımızda, bu ritm hangi parçaya uygunsa onun adını vererek yapmak. Bir de OTS'ler hep ritmlere göre ayarlanmıştır. Böyle olunca, ritme parça adı vermek daha mantıklı geliyor. Çünkü ben 'Senede bir gün' parçasınının ritmini seçtiğim zaman, zaten kendi orijinal seslerimi ayarlıyorum ama yinede OTS' de ( tek dokunmalı ayar) en azından çaldığım parçaya uygun sesleri bulmalıyım. Düşünün Bahsettiğim sanat müziği parçasını çalarken, OTS deki 4 ses, Ud, Kanun, klarnet ve yaylı grubu olmalı öğle değil mi? 'Senede bir gün' çalarken, OTS' ye basıyorsunuz, zurna sesi geliyor. Ya da çaldığınız parçanın önemine hiç uymayan bir ses çıkıyor.
Bir ritmi açıyorsunuz. Bu ritm çalacağınız esere çok uyuyor ama bir bakıyorsunuz, eşlik sesleri uymuyor. Profesyonel mantıkla çalışan bir müzisyen bundan rahatsız olur. Ben şahsen oluyorum. Kalkıp eşlik seslerini hem enstrümental olarak, hemde vuruş olarak değiştiriyorum. Sonra ritmde kullanılan bazı enstrümanlar bu sefer kulağınıza ya yavan ya da cırtlak geliyor. Tutup bunların bazılarını değiştirip yerine yenilerini koyuyorsunuz. Bazen vuruş stillerini de değiştiriyorsunuz. Böylece orgun üzerinde gelen ritmin sizin için hiç bir değeri kalmıyor. Böylece zamanla kendi ritm grubunuzu oluşturuyorsunuz.
Şimdi böyle olunca, kullanmadığınız bir sürü ritm orgun hafızasında kalıyor ve size lazım olacak gerçek hafıza miktarı da bu yüzden üretiliş mantığı olarak çok az kalıyor. Bu sefer, orgunuzun teknik imkanı varsa ya USB' den ya da Harddisk' ten ritmleri okutuyorsunuz. Bu da ritmden ritme geçerken çok küçük de olsa bir zaman aksaklığına sebep oluyor. Ayrıca bir de enstrümanlarla ritm seslerinin program üzerinden ayarlanması işi var ki hak getire... Üç tane potans koyulsa hiç uğraşmanıza gerek kalmayacak ama bunu yapmak yerine, programın içinden ayarlarla yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Neden üreticiler orgun üzerindeki belli temel ritm guruplarını, kullanan kişinin kendi isteği doğrultusunda değiştirmesine olanak tanımazlar acaba? Zaten aleti resetlediğiniz zaman eski ayarlarına dönmüyor mu? 3 milyarlık org alıyorsunuz ama üzerinde hiç kullanmadığınız bir sürü özellik bulunuyor. Yazık değil mi? Ondan sonra da bu ritmleri paylaşıma açtığınız zaman, birileri çıkıyor ve 'Başkasının emeğini piyasaya sürmek' olarak niteliyor. Sanki o ritm aynen alınıp kullanılıyor... Bir de güncellemeler ya da paylaşımlar var. Benim önerim, bir kişi bir ritm yazıp paylaşıyorsa, o ritmin kullanılacağı parçanın ismini vermesi daha uygun olur. Böylece akorlarını da buna göre seçer. Pad' leri de buna göre seçer. Hem kaç kaçlık olduğunu, hem mezur uzunluğunu bildirir ve hemde OTS seslerini ona göre ayarlar ki, biz o ritmi o parçayı çalmak için kullandığımızda, hiç bir tarafına dokunmadan kullanabilelim. Yinede kişi isterse, istediği değişikliği yapabilir. Ama bence ritmin asıl yapılma mantığı bu olmalıdır yoksa piyasa ritmden geçilmiyor. Saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam öncelikle yazınız için teşekkür ederim ritime parça ismi vermek yerine beni oku dosyası tarzında içine çalınabilecek şarklılar listesi koymak daha mantıklı gibi geliyor
 
O da bir yalşım tabiki. En azından ' Vahde 1' demekten daha iyidir.
 
guzel bır konuya degınmıssınız sayın ustad rıtım yazan bırı olarak benımde rahatsız oldugum konulardan bır tanesıde budur cok sacma mantıklarla rıtımler yazılmakta oyun havası dıyoruz her yorenın degısık oyun havası var vurus seklı var 2 4 dedıgımızde bır suru cesıdı var yaada vurusu farklı rıtım var rıtım yazarken sarkıların ozellıklerını yorelerın ozellıklerını oyun oynayıs tarzlarını vede kullanılan enstrumanları dusunerek yazmak lazım vede buna uygun sekılde enstrumanları vede acc lerı duzenlemek lazım rıtım yazarken rıtım ıcındekı saund butunlugu yuruyus butunlugu nu dusunerek aranje etmek lazım soyle ornek vereyyım rıtım yazacak arkadaslara fıkır verır bıldıgmızz ıkı dort rımını yazarken tsm ozellıklı olsun bu rıtım oncelıkle 1.v de ana kalıplar bellı olmalı bu su demek drum ıcın kros trampet zıl vede darbuka hafıf zıl olmalı cunku bu 1.varyasyon bızım ıcın zynı zamanda sanı okuyacagımız partıyı ıcerır 1.acc ornek gıtar var butun varyasyonlardakı 1 acc lerı gıtar yapmalıyyız ıkıncı v yazarken rıtmı perkusyon vede acc olark zengınlestımelı 3 dede aynı mantık uygulnmalı bas yuruyuslerı aynı olmalı aynı zamanda ataklardakı butun enstrumanlar aynı olmalı vede mıkslerı dengelı olmalı yazdıgımız rıtım komple mıks olarak saund vede yuruyus butunlugu ııcınde olmalı parca ozellıklı rıtım yazmıyorsaakk ataklar yuruyus duzenını bozmammalı yanı aksak vuruslu yada senkoplu yazmammalıyızzz yıende kısesel zevklerınıze gorede rıtım yazabılırsınız bundada bır kıstlama yok tabı bu tur dusunceler aynı zamanda sızın aranjorluk yonunuzude gelıstırır
 
Tamamen katılıyorum sevgili dostum. Benim eksik bıraktıklarımı sen tamamlamışsın. Eline sağlık.
 
Sayın Ruhi abim. Vermiş olduğun bilgi ve düşüncelerine aynen katılıyorum. Ritim yazmak demekki kolay olmuyormuş. Yoksa al yeni bir ritim yazdım kullanın. Tabiki ritim yazan birçok arkadaşımızında emeğine saygı duymak lazım. Ancak bu konularda göz önünde bulundurularak ritim yazılırsa daha kaliteli olacağı kanatindeyim..
 
aslında rıtım yazmak baslı basına ayrı ır ıs vakıtgerektıren vede bılgı becerı gerektıryor tabıkı muzıkal formalrıdaa bılmek gerekıyorrr bununla ılgılı sayfalarca deteya yazılabılırrr bunları uygulamalaı gostermek gerekırrr sımdı dıyecekler madem bılıyorsunn nıye yazıp paylasmıyorsunn zamanında cok rıtım yazdım ozellıkle g 1000 le artık sıkıldım vede bır albenısı yok rıtım yazma yerıne armonı ogrenmeyı batı bır sarkıyı jazz bır sarkıyı yada paiano etudu yapmayı tercıh ederımmm gerektıgı zaman yazıyorum oda ayrı bır konuuu
 
Sayın Ruhi abim. Vermiş olduğun bilgi ve düşüncelerine aynen katılıyorum. Ritim yazmak demekki kolay olmuyormuş. Yoksa al yeni bir ritim yazdım kullanın. Tabiki ritim yazan birçok arkadaşımızında emeğine saygı duymak lazım. Ancak bu konularda göz önünde bulundurularak ritim yazılırsa daha kaliteli olacağı kanatindeyim..

Haklısın sevgili dostum. Ben de bugünlerde bu konuyla ilgileniyorum ama çok zaman alan bir işi ve zaman ayırmak da çok zor. Asıl mesleğim müzik olsa ve bu işten para kazanıyor olsam, ozaman çok daha kolay olur ama günlük uyku saatim 6 saati geçmiyor. O yoğunluk arasında biraz biraz vakit ayırmaya çalışıyorum. Ancak yazın iyi bir zamanım olacak.
 
Merhabalar. Aynı sıkıntıdan ben de dertliyim.

Bir bestenin midisini kendi uslübumuza göre yeniden yazmaktan ziyade, ortaya kullanışlı ve akıcı bir ritm koymak çok daha zor. Bilgi ve hüner işte asıl kendini ritmde göstermekte.

Çoğu zaman çaresizlikten dolayı kullandığımız ritmleri, şöyle bir gözden geçirelim.
Bir müzizyenin heyetindeki sanatkarların canlı olarak ortaya koyduklarını müşahade etseydik kanaatimiz ne olurdu?

Ruhi Bey, öyle ritmler varki varyasyonları arasında bir çelişki söz konusu.
Hangi eserde kullanacaksınız, şimdi?

Yapılan masraflardan beklenen fayda şöyle dursun, Tamamıyla aksi tesir ediyor.
Fikir almak bakımından çoğu ritm'i zaman zaman inceliyorum ve de en güzeli kendi ritmimi kendim yazıyorum. Klavyeden kaynaklı problemlere ise daha gelemedik.

Gönül pencerenizden kendinize güzel bakın dileklerimle, vesselam.
 
Teşekkürler. Sağlıcakla kalın.
 

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 16 66.7%
  • Kararsızım

    Oy: 7 29.2%
  • Hayır

    Oy: 1 4.2%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst