• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Robert Schumann'dan Genç Müzisyenlere Öğütler;

suleymanerol

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
27 Kas 2010
Mesajlar
626
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
64
Konum
hatay
Enst.
roland gw8-gitar
Robert Schumann'dan Genç Müzisyenlere Öğütler;

1 Kulak eğitimine çok önem veriniz Küçük yaşlarda sesleri ve tonaliteleri tanımaya çalışınız Bardak, çanak, pencere camı, kuş cıvıltıları gibi sesleri nota olarak tanımaya çalışınız
2 Parmak alıştırmalarına sürekli olarak çalışınız Ancak ileri yaşlara kadar günde birkaç saatini teknik çalışmaya vererek, böylelikle olgun bir icra gücüne erişeceğini sananlar çoktur; bu durum alfabeyi her gün biraz daha hızlı okumaya benzer Zamanınızı daha iyi kullanınız
3 Yarım yamalak çalışmayınız Her zaman istekle çalışınız ve eserleri hiç bir zaman kesinlikle yarım bırakmayınız
4 Kolay eserleri iyi ve güzel biçiminde çalmaya özen gösteriniz Bu, güç bir eseri zoraki çalmaktan daha iyidir
5 Çalarken sizi dinleyenlere kesinlikle ilgilenmeyiniz
6 Yanınızda hep bir üstat sizi dinliyormuş gibi çalınız
7 Günlük müzik çalışmalarınızdan sonra yorgunluk hissediyorsanız, ısrar etmeyiniz İsteksiz ve neşesiz günlerinizde çalmaktansa dinlenmek evladır
8 Kötü eserleri ne çalınız ne de mecbur kalmadıkça dinleyiniz
9 Büyük bestecilerin önemli eserlerini giderek tanımalısınız
10 Bütün moda haline gelmiş şeyler, o modanın değişmesiyle ortadan kalkarlar Sadece moda olan şeylerle uğraşırsanız "dar kafalı" olursunuz
11 Herkes birinci keman çalmak isteseydi, hiç bir orkestra kurulamazdı Müzik ile ilgilenen herkes yerini bulmalıdır
12 Özellikle Bach'ın füglerini dikkate alınız Onun 48 prelüd ve füg'ü günlük ekmeğiniz olsun, sadece bu sayede bile iyi müzisyen olunur !
13 Dinlenmek için şiir okuyunuz, sık sık açık havada geziniz
14 Şarkıcılardan çok şey öğrenebilirsiniz, fakat her söylediklerine de inanmayınız
15 Müzisyen olmak ne demektir? Eseri-gözler notada- güçlükle bitirebiliyorsanız ( sayfa çeviren yanlışlıkla bir yerine iki sayfa çevirdiğinde ), esere devam edemeyip yarıda kalıyorsanız, müzisyen sayılmazsınız Müziği yalnız parmaklarınızla değil, KAFANIZLA ve YÜREĞİNİZLE hissedebiliyorsanız, işte o zaman "müzisyen" sıfatını kazanabilirsiniz
16 HALK ezgilerini iyice dinleyiniz Bunlar en güzel melodilerin kaynağıdır ve her ulusun karakterini taşırlar
17 ÖĞRENMENİN SONU YOKTUR :)

Motif: En az iki notadan oluşmuş ve bir eserin baş harfi niteliğindeki bölümdür.Beethoven'ın 5. senfonisinin ilk iki ölçüsü bir motife örnektir.

Müzik Cümlesi: Motiften daha uzun fakat cevabı henüz verilmemiş bölümdür.Genellikle bir cevap cümlesi ile devam eder ve "dönem" veya "periyod"u oluşturur.Bach'ın Si minör orkestra süitinin Badinerie başlıklı bölümünün ilk 4 ölçüsü bir cümledir.Daha sonraki 4 ölçü de bu cümleye cevap niteliğindedir.

Dönem veya Periyod: Bir müzik cümlesine cevap niteliğinde yeni bir cümle eklenirse bir dönemi veya diğer adıyla periyodu oluşturur.Genellikle 8 ölçüden oluşur ve eserin ana fikrini belirtir.Mozart'ın 40. senfonisinin ilk sekiz ölçüsü bir dönemdir.Bu eserin ilerleyen bölümlerinde bahsettiğimiz bu dönem, değişiklikler gösterecek bazen de ölçü sayısında uzatmalar olacaktır.

Bölüm: Bölüm adından da anlaşılacağı gibi bir eserin parçasıdır.Sonat ve konçerto gibi eserlerin 3 veya 4 bölümlü olanları vardır.Her bölüm ayrı bir karakterde olur fakat ayrı ayrı parça sayılmazlar.Hepsinin bütünü bir eser demektir.Konserlerde bölüm aralarında alkışlanmaz.En son bölüm(genellikle Final), diğer bölümlere göre daha gösterişli olur ve parça sonunda bitiş hissini verir.

Şarkı: Genellikle bir dönemden veya iki dönemin arka arkaya gelmesinden oluşan biçimdir.Bir dönem, tek başına da şarkı olabilir fakat döneme bir cümle veya yeni bir dönem eklenmesi daha yaygındır.Bu, en küçük şarkı biçimidir.İlk döneme genellikle A, ikinci cümleye veya döneme B harfi konur.Beethoven'ın 9. Koral senfonisindeki ana ezgi, bir döneme bir cümle eklenmesiyle oluşmuştur.

Tek Bölmeli Şarkı Biçimi:

A köprü A şeklinde yer alır. A içerisinde dönem, çift dönem, cümle olabilir; genelde ufak parçalarda bulunur. Çift Bölmeli Şarkı Biçimi: A B olarak yer alır. A veya B teması içerisinde dönem, çift dönem, cümle olabilir; genelde ufak parçalarda bulunur. Üç Bölmeli Şarkı bİçimi: A B A (tekrarlı şekliyle A B A B A olabilir)) Triolu Şarkı Biçimi [3 bölmeli şarkı biçiminin geliştirilmiş biçiminin triolu ve katlı şarkı biçimi olarak karşımıza çıkar] A B A olan formu, her A ve B temasının içerisinde minik bir a1 b1 a1 a2 b2 a2 ezgileri bulunmaktadır.buna göre form şeması: A a1 b1 a1 B a2 b2 a2 A a1 b1 a1 Katlı Şarkı Biçimi: Triolu Şarkı Biçiminden farklı olarak temalardan birinde (daha çok B teması olur) a2 b2 a2 şeklinde kendi içinde ufak bir üç bölmeli şarkı biçimi yerine tek bir dönem veya çift dönemin yer almasıyla karşılaşılır... örnek: A a1 b1 a1 B çift dönem A a1 b1 a1 Barok Rondosu: barok dönem müziklerinde sıkça karşımıza çıkan rondo biçimidir. bir A teması ve ona sürekli dönmek suretiyle birçok diğer temalar ile analiz edilir. örnek: A B A C A D A E A F A vb. Bach solo keman için mi majör sonat, Gavotte e Rondeau bölümü.Ayrıca Rondo biçimi, kendi içinde 1. tip, 2.tip, 3.tip olarak ayrılmaktadır.

Müzik Formları

Konçerto: Konçerto, genellikle solo bir çalgıya bir oda orkestrasının veya bir senfoni orkestrasının eşlik etmesi ile gerçekleşir.Solo çalgı, tüm teknik zorlukların üstesinden gelebilecek bir kişi tarafından çalınır.Solo çalgıya orkestra eşlik eder.Genellikle tek bir çalgı için yazılan konçertolar vardır fakat birden fazla çalgı için yazılmış konçertolar da vardır.(Vivaldi - 2 viyolonsel konçertosu)Konçertolar, dinleyicinin en çok tercih ettiği müzik formudur.

Senfoni: Orkestra için sonat formunda yazılmış genellikle dört bölümden oluşan yapıtlardır.Senfoni, uzun bir şiir niteliğindedir.4 bölümlü olduğundan oldukça uzun süren senfoniler vardır.Örneğin Beethoven'ın 9. senfonisi, 1 saate yakın bir sürede tamamlanır.Başta Franz Liszt, Antonin Dvorak ve Bedrich Smetana gibi besteciler, senfoniyi tek bölüm halinde ele almışlardır.Franz Liszt'in ilk kez gerçekleştirdiği tek bölümlü senfoni formuna senfonik şiir adı verilir.

Sonat: İlk kez C.P.E. Bach tarafından temelleri atılan ve en fazla önemi olan formdur.Senfoniler, quartetler ve quintetler hep sonat formunda yazılır.Sonat formu, gelişimi içinde farklılık göstermiştir.Beethoven ve Haydn döneminde iyice oturan sonat formu, Chopin ile birlikte değişime uğramıştır.Genellikle solo sonatlar meşhurdur.Örneğin Beethoven, yazdığı 32 piyano sonatıyla bu formun ustalarındandır.Ayrıca Haydn, Chopin gibi besteciler de güzel sonatlar yaratmışlardır.

Üvertür veya Uvertür: Giriş müziği anlamındadır.Genellikle bir süitin veya operanın girişinde çalınır.Genellikle kısa tutulan üvertürlerin yanında uzun ve tek başına eser olan uvertürler de vardır.Örneğin Tschaikovsky'nin 1812 uvertürü ve Beethoven'ın Leonore Uvertürü.

Prelude: Uvertur gibi bir giriş parçasıdır.Ancak özellikle Chopin ve Rachmaninoff gibi besteciler, prelüdü tek başına bir parça olarak düşünmüşlerdir.Chopin'in 24 prelüdü buna örnektir.

Rondo: Adından da anlaşılacağı gibi bir bölümün sürekli tekrarlanmasıyla oluşur.Örneğin A B ve A bölümlerinden oluşan bir esere yeni bir C bölümü eklenmesi ve tekrar başa yani A B A bölümüne dönülmesiyle küçük rondo formu oluşur.A B A C A B A D E A B A, büyük rondo formuna örnek olabilir.Klasik dönemde sonatların son bölümlerinde kullanılmıştır.

Arya: Belirli bir kalıp içinde, orkestra eşliğinde söz ve müziğin birleşmesidir.

Kontrpuan ve Fugue

Kontrpuan, ezgiye karşı ezgi olarak özetlenebilir.Tona başlı kalarak iki ezgininde birbirine bağımlı ancak bir yönden de bağımsız hareket etmesiyle oluşur.Biraz karışık gibi görünse de örnekler incelendiğinde kolay kavranabilir.Bach'ın kontrpuan tekniğiyle bestelediği eserleri incelemeniz, bu konuyu kavramanız açısından önemli olacaktır.

Füg, taklit etmek anlamındadır.Eserin ana teması, farklı tonlarda tekrarlanır.Tabi bu kontrpuan tekniğiyle yapılır.Temanın tonu mutlaka ana tonun 1. 4. ve 5. dereceleriyle ilişkili olmalıdır aksi halde eserin taklit edilmesinde hatalar olabilir.

Füg tekniğini mutlaka örnekleri inceleyerek öğrenmek gerekir.Bach'ın fügleri, bu konu için alternatifsiz seçenektir.

Diğer Formlar

Ballade: Genellikle acı ve hüzün gibi duyguların anlatımında kullanılan ve çok ezgiden oluşan lirik parçalardır.

Nocturne: Gece müziği demektir.Serbest formda yazılır.Karakteri hüzünlü bazen de canlıdır.En ünlü noktürn bestecisi Chopin'dir.

Romance: Sözlü ve sözsüz yazılabilir.Noktürn ve balad gibi konusu hüzün ve aşktır.Serbest formda yazılır.

Serenade: Değişik anlamlarda kullanılır.En çok bilinen anlamı, sevgilinin penceresinin önünde söylenen doğaçlama aşk şarkısıdır.Genellikle sözlü olur fakat sözsüz yazılmış serenatlarda vardır.Serbest bir formda yazılır.

Rhapsody: Ezgileri çoğunlukla halk ezgisi olan ve birçok temanın birleşmesinden oluşan serbest bir müzik formudur.Liszt'in Macar Rapsodilerinin yanında ünlü İngiliz rock grubu Queen'in efsanevi solisti Freddie Mercury'nin Bohemian Rhapsody'si de bu forma çok güzel bir örnektir.

Fantasie: Serbest formda genellikle doğaçlama çalınan eserlerdir.

Opera: Solistleri, korosu, orkestrası, kostümü, sahnesi, ışığı ve dramatik oyunu ile müziğe uyarlanmış tiyatro'dur.Tarihte ilk opera Rinucci'nin "Dafne" operasıdır.

Operet: Operanın küçüğüne denir.

Oratoryo: Dinsel ve kutsal konuların koro ve solistler tarafından orkestra eşliğinde söylenmesidir.Dekor, kostüm ve sahneleme yoktur.

Tüm bilgiler Muzikolopedi.Org'dan alınmıştır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Robert Schumann'dan Genç Müzisyenlere Öğütler;

Çok güzel ve değerli bir paylaşım.. Bence her müzisyenin okuyup bilgi sahibi olması gerekir..Paylaşım için teşekkürler.......
 
Benzer konular Forum Tarih
keşanlı mustafa Demo Bölümü 3 2K

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 18 66.7%
  • Kararsızım

    Oy: 7 25.9%
  • Hayır

    Oy: 2 7.4%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst