• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

Dr.Salim

Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
20 Ocak 2004
Mesajlar
2,012
Tepkime puanı
44
Puanları
0
Enst.
-
Bu içerikleri daha önceleri paylaşmıştım. Zaman aşımına uğraması ve yeni yamaha sahipleri için tekrar derliyorum.

Ritim balansı yapılması

1) Seslerini ayarlamak istediğin ritmi seç.
2) mixing console tuşuna 2 kez basarak Style Part'a gel
3) Burada J tuşuna basarak VOLUME sekmesine gelerek ekranda bulunan Rhy1,Rhy2,Bass,Chd1,Chd2,Pad,Phr1,Phr2 elementlerine karşılık gelen ekran altındaki 1 den 8'e kadar olan tuşlarla gerekli ses seviyesini ayarla.
4) EXIT deyip buradan çık.
5) Function > Digital Rec Menu > Style Cretore gir.
6) Bir kez EXIT tuşuna basarak Rec Channel Penceresinin kapandığını gör.
7) I tuşuna basarak SAVEyi seç ve isim yazarak/yazmayarak OK'a bas ve kaydedildikten sonra EXIT deyip çık.


bundan sonra bu ritmin ayarladığın volum seviyelerinde gelecektir.


-------
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

PSR klavyelerin Tanıdığı Dosyalar, Formatları ve Bu Dosyaları Oluşturmak:

Vce (Tek Ses) Formatı:
org üzerinde bulunan herhangi bir ses kaynağının Voice Set menüsünden gerekli efektlendirmelerden geçirerek kaydedildiğinde karşımıza çıkan dosya formatıdır ve klavyemiz üzerinde voice bölümünde User kategorisinde saklanmaktadır. Vce dosyası ses dosyası değil, sadece bir adresleme dosyasıdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak aşağıdaki örneği verebiliriz.



orgda Tek Ses Oluşturmak ve Voice Set Menüsü:
Orgunuzun sağ panelinden herhangi bir ses kategorisi ve sesi seçiniz. Karşımıza çıkan sayfada ‘6’ tuşuna basarak Voice Set menüsüne giriniz.



a) Common: Editlemek istediğiniz sesin seviyesi (Volume), tuş hassasiyeti (touch sense),Oktav değeri (Part Octave), klavyede aynı anda basılacak ses sayısı (mono/poly) ve mono olma durumda notadan notaya geçişteki zaman gecikme parametresi (Portamento Time) bulunmaktadır.




b) Controller: Bu sekme, içerisinde modülasyon tekerleğini programlayacak parametreleri barındırır. Bu tekerlek, yapılan parametre değişikliklerine göre sese filtreleme ve/veya vibrasyon (titretme/dalgalandırma) özelikleri katar. Controller sekmesindeki ayar (parametre) öğeleri şunlardır.
i) Filter ve Amplitude: Controller parametrelerinin modülasyon tekerleği ile ön plana çıkarılması ya da arka plana itilmesini sağlayan ayar kısmıdır (amplitude). Frekans değişimi ise sound sekmesindeki filter seviyesine bağlıdır(Bkz :sound/filter).
ii) LFO PMod, Fmod, Amod ise modülasyon tekerleğine atanacak, sese vibrasyon efektini etkilemesini sağlayacak bir takım ayarları barındırır.

c) Sound: İçerisinde ses rengi ve frekans ayarları(filter), klavyede sesin özelikleri (EG) ve yine klavyede sese vibrasyon özeliği katacak ayarlar bulunur.
i) Filter: Bright ve Harmonic Content ayarları bulunur. Bu ayarlar 64/-64 değerlerini alır. Sesi parlaklığı/matlığı ve frekans kesmesi görevlerini üstlenirler. Genellikle synth ve pad seslerinde gözle görülür derecede farklı tonlar üretebilirsiniz.



İİ) EG: Klavyede çalış şekline ve seslerin karakterine göre ayarlanılan bölümdür.
Attack: Klavyede tuşa ilk bastığımızda sesin, belirtilen değere göre minimum seviyeden maksimum seviyeye kadar gelme sürecidir. Örnek olarak telli bir enstruman sesinin atack değerini 0’dan yukarı bir seviyeye aldığınızda o gitarın pena ya da tırnak sesinin kaybolup sanki keman vari bir sesmiş gibi duymaya başlarsınız.
Decay: Klavyede tuşa bastığımız sürece sesin, devam etmesi ya da sona ermesi zamanını ayarladığımız bölümdür. Örnek : Yine telli bir enstrümanın Decay parametresini 0’dan yukarı bir seviyeye aldığınızda ve tuşa basılı tuttuğunuz sürece sesin, sanki bir yaylı ya da nefesli bir enstrümanmış gibi uzayıp gittiğini göreceksiniz.
Relase: Klavyede tuştan parmağınızı çektikten sonra sesin uzayıp gitme seviyesidir. Bu değeri 0’dan yukarı bir seviyeye alıp, tuşa basıp çektiğinizde tıpkı bir bağlamanın teline bir kez vurmuşsunuz da o titreşim hala devam ediyormuş havası verir.



iii) Vibrato: Klavyede sese dalgalandırma efekti verdirir. Burada Depth, vibrasyonun derinliğini, Speed hızını, Delay ise gecikme zamanını belirler.
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

2) Registration/Performans (RGT) Formatı:

Klavye üzerinde doğrudan iki sesi karıştırıp çağırma, seslere direkt koma verebilme, doğrudan Style (ritim) çağırabilme görevlerini üstlenir, ses ya da seslere koma,midi,pedal, harmony echo, multi pad, ritim ve transpose gibi özelikleri atayabilirsiniz.
8’li gruplar (1 bank) olarak kaydedilir ve USB belleğinizin kapasitesi el verdiği kadar banklar oluşturup, saklayarak kullanabilirsiniz.
Registrationun en sık kullanılan yöntemi, Mixing Console menüsünde gerekli ayarlamaları yapılmış iki VCE sesin üst üste bindirilerek (karıştırılarak), özel durumlarda DEM tabiriyle ifade edilen klavyenin sol kısmına da(left/lower) ses atılan ve sürekli el altında tutulmak üzere hazırlanmış banklardır. Registration Memory özeliğinin en çok kullanılan yöntemi bu olduğu için, gerekli ayarlamaların ayrıntılarını bu yöntem üzerine açıklayacağım.


a) Registration Oluşturulması:

Registration oluşturmak ve bu oluşturulan dosyayı sorunsuz kullanmak için, registration özeliğine verilmiş bazı görevleri iptal etmemiz gereklidir. Bu işlemi yapmadığımız takdirde bank içindeki sesleri gezerken, gerek transpose, koma ayarları, gerekse ritimler değişeceğinden program esnasında sizi zora sokacaktır. Bunun önüne de FREEZE ile geçebiliriz.
Gerekli ayarlamaları yapmak için “Regist Sequence/Freeze” sayfasına girmemiz gerekmektedir.

Bu sayfaya giriş için, Direct Access ve ardından Freeze tuşuna basmalıyız.




Açılan menüde Freeze (kilitleme) gruplarından, resimde görüldüğü üzere,
Song, Style, Multi Pad, Tempo, Transpose ve Scale kutucuklarını işaretliyoruz.
Buradaki amaç, Registration banklarında sesten sese geçerken şarkı, ritim, multipad, tempo, transpose ve koma ayarlarının değişmesini önlemektir.


Boş bir bankı doldurmak için öncelikle ses seçimi yapılır. Klavye üzerinde kullanılan ilk ses Right1 ikincisi ise Rigth2 dır.



Part seçim butonlarından öncelikle Right-1’e basarak istediğiniz bir sesi gerek fabrikasyon, gerekse user kategorisinden seçiniz. User kategorisinden seçmiş olduğunuz ses, hali hazırda Voice Set menüsünde işlenmiş bir ses olduğu için tekrardan efektlendirmeye gerek yoktur.
Şayet seçilen ses fabrikasyon bir ses ise ve bu sesin işlenmeye ihtiyacı varsa ya Voice Set menüsünden, (bkz: orgtata Tek Ses Oluşturmak ve Voice Set Menüsü) ya da Mixing Console Panel Part menüsünden faydalanarak işleyebilirsiniz.

Right-1’in işlemleri tamamlandıktan sonra yine aynı işlemleri Right-2 için de yapınız. Seslerin efektlendirmeleri, volüme seviyeleri, oktav değeri ayarları bittikten sonra Registration Bank bölümünde MEMORY tuşuna ve ardından herhangi bank numarasına (1-2-3…..8) basarak, hazırladığınız sesi Registration Bankının herhangi bir sırasına kaydetmiş olursunuz.

[/URL
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

b) Hazırlanan Registration’un Kaydedilmesi:

Hazırlanan Registration Bankı’nı kaydetmek için;



İsterseniz Regist Bank (+) (-) tuşlarına aynı anda basarak Reg Menüsüne girebilirsiniz



Registration Bank menüsüne girdikten sonra, ekranın altındaki 6 (SAVE) tuşuna basarak hazırlamış olduğunuz Registration Bank’ını User ya da USB belleğinize kaydetmek üzere isim girme penceresi açılacaktır. Bu pencereden isimlendirmeyi yaptıktan sonra, 8 numaralı (OK) tuşuna basarak, hazırladığımız Registration dosyasını kaydetmiş oluruz.

 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

c) Registration Hafızanın Boşaltılması/Sıfırlanması:

Yeni Registration dosyası oluşturmak için, hazırda bulunan Registration bankını boşaltmanız gerekecektir.
Registration bankınızdaki bilgiyi boşaltmak için

• Orgunuzu kapatın
• Orgunuzu 5. oktavdaki tuşuna basılı tutarak açın
• Açılışta initializing regist backup yazıp akabinde ana ekranınız göründükten sonra, Registration hafızanız boşaltılmış olacaktır.





Konuyla İlgili Notlar:

1) Registration’a kaydedilmiş sesleri kullanırken FREEZE ‘in aktif olmasına dikkat ediniz.
2) Registration seslerine isim vermek için Registration Bank Sayfasına giriniz, bankınızı seçiniz ve ardından 8 (EDIT) tuşuna basınız.
3) Kaydetmiş olduğunuz Registration Banklarını Regist Bank (+)(-) tuşlarıyla gezebilirsiniz.
4) Sınırsız sayıda Banklar kaydedebilirsiniz.
5) Registration Bank özeliğini çok amaçlı olarak kullanabilirsiniz.
6) İsim girme penceresinde bulunan CASE tuşu büyük/küçük harf girme, ICON tuşu ise kaydedilen dosyaya bir resim seçmenizi sağlar.
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

DIRECT ACCESS + STYLE START/STOP tuşlarına basarak STYLE SETTING bölümüne giriş yapabilirsiniz.

dsc00132qu.jpg



1) STOP ACMP : Ritim çalmıyorken ve ACMP tuşu aktif iken, klavyenin akor kısmından duyulacak olan sesi belirler. Burada ayar,
a) OFF konumunda olursa akor tarafından klavyeye bastığınızda ses gelmez.
b) STYLE konumunda olursa, akor tarafından klavyeye bastığınızda ritim içinde kullanılan ACC enstrumanlarının sesleri duyulur.
c) FIXED konumunda olursa, akor tarafından klavyeye bastığınızda standart olarak bir BASS bir de String sesi duyulur.

2)OTS LINK TIMING : OTS link tuşu aktif olduğunda, OTS seslerin değişme zamanını belirler. Burada,
a) REAL TIME, varyasyon değiştiği anda ilgli OTS sesine o anda geçirir.
b) NEXT BAR, varyasyon değiştikten sonra ilk mezur başında ilgili OTS sesine geçirir.

3) SYNCHRO STOP WINDOW : SyncStop ve SyncStart tuşlarının aktif oduğu durumlarda yapılacak olan senkoptan sonra ritmin devam etmesini ya da durmasını belirler.
Bu ayarlarda OFF senkopu yapar ve ritmi susturur. 32'likten 2'lik vuruşa kadar olan simgeler ise senkopu yaptıktan sonra, hangi süre ölçüsü belirlenmişse, o süre kadar akorlara basılı tuttuktan sonra, ellerinizi kaldırsanız bile ritim çalmaya devam eder...

4) STYLE TOUCH : Akor kısmına bir hassasiyet ekler. Akor tuşlarına yavaş bastığınızda ritim sesi o hassasiyette duyulur. Sert bastığınızda ise bu oran bir anda yükselir. Ritim ses seviyesini elle kontrol altında tutmak için kullanılır.

5) SECTION SET Her ritim seçilişinde, seçilen ritimlerin hangi varyasyon ya da intro ile çağırılması isteniyorsa o ayar aktif edilir. Örneğin bu ayar MAIN C olursa, bundan sonraki seçilen tüm ritimler MAIN C aktif olarak çağırlır.

6) TEMPO : ritimden ritme geçişte ritmin tempo seviyesini belirler.
a) Hold ritimden ritme geçişte o anki tempo değerini korur. Örneğin 88 tempoda bir çiftetelli çalıyosanız, 2/4 ritmine geçtiğinizde, o 2/4 ritminin hızı değişmez ve 88 tempoda çalmaya devam eder.
b) RESET ritimden ritme geçişte, her ritmi kendisine ait tempo değeriyle çağırır. 88 tempoda bir çiftetelli çalıyorsanız. Orijnal temposu 100 olan bir 2/4 ritmi seçtiğinizde, tempo otomatik olarak 100 olur ve o ritmi orjinal temposunda çalar.

7) PART ON/OFF : Bir ritimin kanallarından herhangi birini kapattığınızda, bir sonraki ritimde de o kapalı kanalın uygulanıp uygulanmayacağını belirler. Burada,
HOLD değeri bir önceki ritmin herhangi bi kanalını kapattığınızda, bir sonraki seçtğiniz ritimde de o kanalın kapalı olarak devam etmesini sağlayan ayardır. Örneğin Bir pop ritminin RHY2 kanalını off yaptınız. Bir başka pop ritmi seçtiğinizde, yeni seçilen pop ritminin de RHY2 kapalı olarak gelir.
RESET Kullandığınız ritimin kanallarından birini kapatsanız bile, bir sonraki seçtiğinz ritimde tüm kanallar açık olarak seçilir.
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

Salim eline ve aklına sağlık. Açıkçası mini bir kitap yazmışsın. Çok güzel hazırlamışsın ve bunları kaydediyorum pc'ye. Çok faydalı bilgiler benim için ve sanırım başka üyeler için de.

Teşekkürler çalışma için...
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

Salim eline ve aklına sağlık. Açıkçası mini bir kitap yazmışsın. Çok güzel hazırlamışsın ve bunları kaydediyorum pc'ye. Çok faydalı bilgiler benim için ve sanırım başka üyeler için de.

Teşekkürler çalışma için...

Ben teşekkür ederim abicim. Mümkün olduğunca güncel tutmaya çalışıyorum.

Çünkü aynı sorular tekrar tekrar soruluyor. En azında şurada şu bilgiler mevcut diyebilelim :)
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

Selamlar ya Salim bişey danışıcam sana geçen gün Korg M3 'teki şu meşhur trakya kaba zurnayı dinlerken birşey dikkatimi çekti bu çok zor bulunan zurnanın sesine dikkat ettiğimde aklımda bi şimşek çaktı sende bi dinle bak zurna tamamen comprasör efekti ve portamentodan ibaret ya kaynak ses zurnadan çok sax'a benziyor zaten.Biz bunu beceremeyizde sen bi denesen şunu v2 plustaki düz zurnayla bence bu işi her işi kıvırdığın gibi kıvırırsın bizde hava atarız :D ha bide derinlik biraz fazla sanki bu zurnada.Hadi be doktorum yap şu işide alnından öpeyim seni
 
Cevap: A2000 ve Yamaha klavyeleri için pratik bilgiler

Selamlar ya Salim bişey danışıcam sana geçen gün Korg M3 'teki şu meşhur trakya kaba zurnayı dinlerken birşey dikkatimi çekti bu çok zor bulunan zurnanın sesine dikkat ettiğimde aklımda bi şimşek çaktı sende bi dinle bak zurna tamamen comprasör efekti ve portamentodan ibaret ya kaynak ses zurnadan çok sax'a benziyor zaten.Biz bunu beceremeyizde sen bi denesen şunu v2 plustaki düz zurnayla bence bu işi her işi kıvırdığın gibi kıvırırsın bizde hava atarız :D ha bide derinlik biraz fazla sanki bu zurnada.Hadi be doktorum yap şu işide alnından öpeyim seni

evt o sesi dinledim. hatta bu sesin sample'ını arayanlar bile oldu m3 ve pa serisi için :) dediğin gibi fabrikasyon bi sesi şekillendirerek o hale koymuşlar.

Bu sesin aynısını m3te yaptım (sample diyenlere,sample olmadığını kanıtladım)

ama or700 için aynı parametreler mevcut değil. Yamahanın bir motifinde ya da en azından tyrosunda yapılabilir ama, psr serilerinde o kıvamı yakalamak oldukça emek ister.

Plus olsa denerdim. Ama şuanda deneyebileceğim tek alet A2000 (reklam amaçlı değil, elimdeki alet bu olduğu için :) )
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 20 64.5%
  • Kararsızım

    Oy: 7 22.6%
  • Hayır

    Oy: 4 12.9%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst