- Web sitesi
- eskibaba.blogspot.com
- Enst.
- Trakya Müzik
Mekanik (kablolu) sistem olması işimizi ciddi oranda kolaylaştırır. Kablolu sistemlerde sürtünmenin en yaygın sebebi frenin kendisinden ziyade, fren teli ve kablo içindeki kirlenme veya gerginlik ayarının bozuk olmasıdır.
Tekrar altını çizeyim: Gres yağını fren balatasına veya diske kesinlikle yaklaştırmayın. Ancak fren kablosunun içini yağlayabilirsiniz, bunu aşağıda detaylandırdım.
İşte mekanik fren sisteminiz için adım adım uygulamanız gerekenler:
Su döktüğünüzde frenlerin "taş gibi" olup rahatlamasının sebebi, aradaki toz, çamur veya kurumuş balata tozunu geçici olarak uzaklaştırmasıdır. Ancak su kuruduğunda, balatalar diske sürtmeye devam ettiği için ısınacak ve sistem tekrar eski haline (veya daha kötü bir hale) dönecektir.
A. Balata Temizliği (Öncelik)
B. Fren Teli ve Kablosu Bakımı (Yağlama Buraya Yapılır)
Mekanik frenlerde fren koluna bastığınızda telin geri dönmemesi, kablo içindeki sürtünmeden kaynaklanır.
C. Kaliper Ayarı (Hizalama)
Mekanik fren kaliperleri genellikle iki vida ile tutturulur. Eğer sürtme varsa:
D. Balata Mesafesi Ayarı
Mekanik fren kaliperlerinin çoğunda diskin iç tarafında (tekerleğe bakan kısımda) genellikle 5mm'lik bir alyan anahtarı ile çevrilebilen bir vida bulunur.
Eğer bu işlemlerden sonra balatalar hala diske sürtüyorsa, balatalarınız bitmiş olabilir. Balatayı söküp bakın; eğer metal plaka diske değiyorsa, balatayı değiştirmekten başka çareniz yoktur.
Sürüş güvenliğiniz için frenler "taş gibi" olmalı ama "sürtünmesiz" bir şekilde dönmelidir. Kablo yağlama işlemini yaparken balatalara yağ sıçratmamaya çok dikkat edin.
3 tekerlekli elektrik motor bu bilgileri saklayın saygılar
Tekrar altını çizeyim: Gres yağını fren balatasına veya diske kesinlikle yaklaştırmayın. Ancak fren kablosunun içini yağlayabilirsiniz, bunu aşağıda detaylandırdım.
İşte mekanik fren sisteminiz için adım adım uygulamanız gerekenler:
1. Neden Su Tutunca Düzeliyor?
Su döktüğünüzde frenlerin "taş gibi" olup rahatlamasının sebebi, aradaki toz, çamur veya kurumuş balata tozunu geçici olarak uzaklaştırmasıdır. Ancak su kuruduğunda, balatalar diske sürtmeye devam ettiği için ısınacak ve sistem tekrar eski haline (veya daha kötü bir hale) dönecektir.
2. Kablolu Fren İçin Çözüm Adımları
A. Balata Temizliği (Öncelik)
- Eğer balata temizleme spreyiniz yoksa, izopropil alkol veya saf alkol (kolonya değil, saf alkol) ve temiz bir bezle diski iyice silin. Balata yüzeylerinde biriken o parlak tabakayı hafif zımpara (ince zımpara ile) almanız, frenin daha iyi tutmasını sağlar.
B. Fren Teli ve Kablosu Bakımı (Yağlama Buraya Yapılır)
Mekanik frenlerde fren koluna bastığınızda telin geri dönmemesi, kablo içindeki sürtünmeden kaynaklanır.
- Fren telini kaliperden (tekerlekteki mekanizma) ayırın.
- Teli kablo içinden dışarı doğru biraz çekin.
- Telin üzerine (sadece telin metal kısmına) çok az miktarda gres veya makine yağı sürün.
- Teli ileri geri hareket ettirerek yağın kablonun içine nüfuz etmesini sağlayın.
- DİKKAT: Telden sızan yağın balatalara bulaşmadığından %100 emin olun.
C. Kaliper Ayarı (Hizalama)
Mekanik fren kaliperleri genellikle iki vida ile tutturulur. Eğer sürtme varsa:
- Kaliperi tutan iki vidayı hafifçe gevşetin (kaliper sağa sola oynayabilir hale gelmeli).
- Fren koluna sıkıca basın ve basılı tutun. (Bu işlem kaliperi diske tam ortalar).
- Fren kolu basılıyken, kaliper vidalarını çaprazlama şekilde tekrar iyice sıkın.
- Fren kolunu bırakın. Eğer hala sürtüyorsa, balata mesafesi çok yakındır.
D. Balata Mesafesi Ayarı
Mekanik fren kaliperlerinin çoğunda diskin iç tarafında (tekerleğe bakan kısımda) genellikle 5mm'lik bir alyan anahtarı ile çevrilebilen bir vida bulunur.
- Bu vidayı çok az sola (saat yönünün tersine) çevirerek içteki balatayı diskten biraz uzaklaştırın.
- Çok fazla açarsanız fren kolu sonuna kadar gider ama tutmaz; o yüzden azar azar (çeyrek tur) çevirerek deneyin.
Özetle Ne Yapmalısınız?
- Balataları temizleyin, gerekirse hafif zımparalayın.
- Fren telini yerinden çıkarıp yağlayın ve rahat hareket ettiğinden emin olun.
- Kaliper vidalarını gevşetip freni sıkarak kaliperi diske ortalayın ve vidaları sıkın.
Eğer bu işlemlerden sonra balatalar hala diske sürtüyorsa, balatalarınız bitmiş olabilir. Balatayı söküp bakın; eğer metal plaka diske değiyorsa, balatayı değiştirmekten başka çareniz yoktur.
Sürüş güvenliğiniz için frenler "taş gibi" olmalı ama "sürtünmesiz" bir şekilde dönmelidir. Kablo yağlama işlemini yaparken balatalara yağ sıçratmamaya çok dikkat edin.
3 tekerlekli elektrik motor bu bilgileri saklayın saygılar