pitchbend kullanım tekniği var mı?

• Konbuyu başlatan yalcin6
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 5
  • Görünümler : 2K

İyiki Doğdunuz :)

yalcin6

Gold
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Enst.
Ketron xd9
Merhabalar. Arkadaşlar, pitchbend kullanımının özel bir tekniği yada genel bir kuralı, pratik bir metodu var mıdır?

Cevap: pitchbend kullanım tekniği var mı?

Bana göre işin tekniği biraz duygulu çalabilmek. Dikkat edebileceğin bir nokta şu; çaldığın makama göre yada parçaya göre bazı notalarda pitch bendi sonuna kadar dayamak iyi sonuç verirken bazı notalarda hafif kaydırman gerekir, aksi halde makam8n dışına çıkacağı için kabak gibi olur. Hangi notalar olduğu çaldığın makama ve pitch bend ayarına göre değişir.

Yani, notalarda yukari cikarken sola asagi inerken saga vs gibi bisey yok, bi anlamda tamamen dogaclama. Amabirkac makamda anlatarak bir video cekimi olsa iyi olurdu sanirim, yorumlar icin tesekkurler.

çok güzel bir konu açılmış ben öncelikle bu soruyu soran arkadaşı tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Bu konuda gerçekten çok iyi müzisyenler var özellikle de amza bu konuda çok iyi bence. Aslında duygu önemli tabi ama bu büyük üstadların pitch benderi bu kadar iyi kullanmasının sebebini ben de onların makam bilgisine dayandırıyorum Sanırım Türk Müziği Makamları hakkında yeterli bilgisi ve donanımı olan kişiler pitch bendi daha iyi kullanabilir. Yalnız şu da var pitch bend batı müziği klavyelerinde de var. Batı müziğinde tam ve yarım sesler var. O zaman makam bilgisi olmadan da pitch bend kullanılabilir mi sorusu aklıma geliyor. Belki de batı tarzı eserlerde bizdeki makamsal kaydırmalardan farklı şekilde bir kullanımı olabilir. Jazz türü müiklerde bazen bu hissedilebiliyor . Demekki genede makam bilgisine haiz olmak iyi klavye çalabilmek için büyük bir avantaj Aslında cümbüşde de udda da kanunda da bir nevi pitch bend var Bu çeşit kaydırmalar var: genelde perdesiz enstrumanlarda bu etki kendini hissettiriyor. Ama şu kesin ki pitch bendi iyi kullanmak gerekiyor. Eğer yerinde kullanılmazsa gerçekten özellikle oyun havalarında bazı müzisyen dostlarımızın icralarında çaldığı eseri çok eğdiğini büktüğünü düşünüyorum. Bence biz amza gibi bu işi iyi bilen üstadları dinleyerek bir kulak aşınalığı oluşturabilir. Ve de kendi icralarımızı pitch bendi daha doğru kullanarak zenginleştiribiliriz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Yorum ve bilgiler için teşekkürler 'klavyesever' . Bu forumlardan çok istifade ediyoruz, bu nedenle Trakya Müziğe tekrar teşekkürler. Yaptığımız her işte bazı detaylar önemsiz gibi görülsede, mükemmellik detaylarda gizli kalıyor. daha çok ve daha doğru, verimli bilgileri burada paylaşmak dileğiyle, herkese iyi müzikler...

yetenek ve duygu işi