• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Yamaha OR 700 Stil Dosya Formatı Ayarlarının Parametre Ayarları Haline Getirilmesi

Nejat Levent

MERHUM ( Allah Rahmet eylesin)
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
9 Nis 2005
Mesajlar
1
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Stil Dosya Formatına göre Stil Dosya Formatı Ayarlarının (PARAMETRE) Özel Parametre Ayarları Haline Getirilmesi

Ritm Dosya Formatı (SFF), Yamaha’nın otomatik eşlik etme (Stil çalma) özelliğinin tamamını bütün hale getirilmiş tek bir format içinde birleştirir. Stil Yaratıcısını (Style Creator) kullanarak SFF formatının gücünden yararlanabilirsiniz ve kendi Stilleri özgürce yaratabilirsiniz.
Soldaki şemada Stilin çalındığı süreç gösterilmektedir (Ritimli şarkılara uygun değildir). Bu parametreler Stil Yaratıcısı (Style Creator) özelliğiyle ayarlanabilir.
• Kaynak Model
Seçilen özel kaynak notaya ve akor türüne bağlı olarak, çalınan Stil notaları için çeşitli olasılıklar söz konusudur. Stil verileri performansınız esnasında yaptığınız akor değişikliklerine bağlı olarak uygun şekilde dönüştürülür. This basic Style data that you create with Stil Yaratıcısıyla (Style Creator) oluşturduğunuz bu temel Stil verileri “Kaynak Modeli” olarak ifade edilmektedir
• Nota Aktarma
Bu parametre grubunda akor değişikliklerine karşılık olarak Kaynak Modelin nasıl dönüştürüleceğini belirleyen iki parametre bulunmaktadır.
• Diğer Ayarlar
Bu grubun parametrelerini kullanarak, çalınan Stilin çaldığınız akorlara nasıl karşılık vereceğini hassas ayarlayabilirsiniz. Örneğin, Nota Limit parametresi sizin perdeyi bir otantik aralığa getirerek Stilin Seslerini mümkün olduğu kadar gerçekçi çıkartmanızı ve asıl enstrümanın doğal aralığı dışında hiçbir notanın çalınmadığından emin olmanızı sağlar (örneğin bir piccolo sound’unun çok düşük notaları).

Buradaki açıklamalar, “Stilleri Düzenlemek için Temel İşlemler” bölümünün 4. Maddesindeki PARAMETRE sekmesini seçtiğiniz zaman uygulanır.

1 Düzenleme menüsünü seçmek için [A]/ düğmesine basın.


Stil Dosya Formatı verilerinin düzenlenmesi yalnızca dosya dönüşümüyle ilgilidir. Ritim kanallarının düzenlenmesinin hiçbir etkisi yoktur.

2 Düzenleyeceğiniz kanalı seçmek için [1▲▼]/[2▲▼] (KANAL) düğmelerini kullanın.
Seçilen kanal ekranın sol üst köşesinde gösterilmektedir.
3 Verileri düzenlemek için [3▲▼]–[8▲▼] düğmelerini kullanın.
Düzenlenebilen parametrelerle ilgili ayrıntılı bilgi için, aşağıya bakın.
4 Verilerinizi kaydetmek üzere Stil Seçme ekranını çağırmak için (KAYDET) düğmesine basın.
Stil Seçme ekranındaki verileri kaydedin (Sayfa 67).
■ PLAY ROOT/CHORD (ÇALMA KAYNAĞI/AKORU)
Bu ayarlar kaynak modelin orijinal tuşunu (yani modeli çaldığınız zaman kullandığınız tuş) belirler. Önceden ayarlanan veride bulunan Kaynak Kökeni ve Akor ne olursa olsun, varsayılan önceden ayarlanan veriler silindiğinde CM7 ayarı (“C” Çalma Kaynağı ve “M7” Akor Türüyle) otomatik olarak seçilir. Kaynak Kökü veya Akoru varsayılan CM7’den başka bir akor’a dönüştürdüğünüzde, aynı zamanda akor notaları ve tavsiye edilen notalar da yeni seçilen akor türüne bağlı olarak değişecektir.

Çalma Kaynağı C olduğunda:

C = Akor notaları C, R = Tavsiye edilen notalar

■ NTR (Nota Aktarma Kuralı)
Bu özellik, akor değişikliklerine karşılık olarak Kaynak Modelden dönüştürüldüğünde akor’daki kaynak notanın göreli pozisyonunu belirler.

ROOT TRANS
(KAYNAK AKTARMA)
(Kaynak Aktarma)
Kaynak nota aktarıldığında, notalar arasındaki perde ilişkisi muhafaza edilir. Örneğin, Do tuşundaki C3, E3 ve G3 notaları Fa’ya aktarıldığı zaman, F3, A3 ve C4 olur. Bu ayarı içinde melodi çizgileri olan kanallar için kullanın.

Bir Do majör akor’u Bir Fa majör
çaldığınız zaman akor’u çaldı-
ğınız zaman
ROOT FIXED
(SABİT KAYNAK)
Nota önceki nota aralığına mümkün olduğu kadar yakın tutulur. Örneğin, Do tuşundaki C3, E3 ve G3 notaları Fa’ya aktarıldığı zaman, C3, F3 ve A3 olur. Bu ayarı içinde akor bölümleri olan kanallar için kullanın.

Bir Do majör akor’u Bir Fa majör
çaldığınız zaman akor’u çaldı-
ğınız zaman

DİKKAT
Eğer kaydetme işlemi uygulamadan başka bir Stile geçerseniz veya cihazı güç düğmesinden kapatırsanız, düzenlenen Stil silinecektir.





Stilinizi Belli Bir Akor İle Duyma
Normalde Stil Yaratıcısında (Style Creator) Kaynak Modeliyle orijinal süreç içi Stilinizi duyabilirsiniz. Bununla birlikte, belli bir akor ve kaynakla çaldığını duymanın bir yolu bulunmaktadır. Bunu yapmak için, NTR’yi “Sabit Kaynağa (Root Fixed)”, NTT’yi “Bypass”a, NTT BASS’ı “KAPALI” konumuna ayarlayın, daha sonra ekranda görünen “Çalma Kaynağı (Play Root)” ve “Çalma Akordu (Play Chord)” parametrelerini istediğiniz ayarlara değiştirin.

■ NTT (Nota Aktarma Tablosu)
Kaynak model için notta aktarma tablosu ayarlar.

BYPASS
NTR, SABİT KAYNAK (ROOT FIXED) konumuna ayarlandığında, kullanılan aktarma tablosu herhangi bir nota dönüşümü yapmaz. NTR, KAYNAK AKTARMA (ROOT TRANS) konumuna ayarlandığında, kullanılan tablo yalnızca kaynak notayı dönüştürür.
MELODİ
Melodi hattı aktarması için uygundur. Bu özelliği Melodi 1 ve Melodi 2 gibi melodi kanalları için kullanın.
CHORD
Akor aktarması için uygundur. Bu özelliği özellikle içinde piyano veya gitara benzer akor bölümleri olduğu zaman, Akor 1 ve Akor 2 kanalları için kullanın.
MELODİK MİNÖR
Çalınan akor majörden minöre geçtiği zaman, bu tablo skaladaki üçüncü aralığı yarım ton düşürür. Akor minörden majöre geçtiği zaman, minör üçüncü aralık yarım ton yükseltilir. Diğer notalar değiştirilmez. Bu özelliği Girişler (Intro) ve Sonlandırmalar (Ending) gibi yalnızca majör veya minör akorlara cevap veren Bölümlerin melodi kanalları için kullanın.
5. MELODİK MİNÖR
Yukarıdaki Melodik Minör aktarımına ilave olarak, arttırılan ve azaltılan akorlar Kaynak Modelinin 5. notasını etkiler.
ARMONİK
MİNÖR
Çalınan akor majörden minör akor’a geçtiği zaman, bu tablo skaladaki üçüncü ve altıncı aralıkları yarım ton düşürür. Akor minörden majör akor’a geçtiği zaman, minör üçüncü ve düz altıncı aralık yarım ton yükseltilir. Diğer notalar değiştirilmez. Bu özelliği Girişler (Intro) ve Sonlandırmalar (Ending) gibi yalnızca majör veya minör akorlara cevap veren Bölümlerin akor kanalları için kullanın.
5. ARMONİK
MİNÖR Yukarıdaki Armonik Minör aktarımına ilave olarak, arttırılan ve azaltılan akorlar Kaynak Modelinin 5. notasını etkiler.
NATÜREL MİNÖR
Çalınan akor majörden minör akor’a geçtiği zaman, bu tablo skaladaki üçüncü, altıncı ve yedinci aralıkları yarım ton düşürür. Akor minörden majör akor’a geçtiği zaman, minör üçüncü, düz altıncı ve düz yedinci aralıklar yarım ton yükseltilir. Diğer notalar değiştirilmez. Bu özelliği Girişler (Intro) ve Sonlandırmalar (Ending) gibi yalnızca majör veya minör akor’lara cevap veren Bölümlerin akor kanalları için kullanın.
5. NATÜREL MİNÖR
Yukarıdaki Natürel Minör aktarımına ilave olarak, arttırılan ve azaltılan akorlar Kaynak Modelinin 5. notasını etkiler.
DORIAN
Çalınan akor majörden minör akorda geçtiği zaman, bu tablo skaladaki üçüncü ve yedinci aralıkları yarım ton düşürür. Akor minörden majör akor’a geçtiği zaman, minör üçüncü ve düz yedinci aralıklar yarım ton yükseltilir. Diğer notalar değiştirilmez. Bu özelliği Girişler (Intro) ve Sonlandırmalar (Ending) gibi yalnızca majör veya minör akorlara cevap veren Bölümlerin akor kanalları için kullanın.
DORIAN 5th
Yukarıdaki Dorian aktarımına ilave olarak, arttırılan ve azaltılan akorlar Kaynak Modelinin 5. notasını etkiler.

■ NTT BAS AÇIK/KAPALI
Bas üstü akor cihaz tarafından tanındığı zaman, NTT Basın Açık konuma ayarlandığı kanallar çalacaktır.

■ YÜKSEK TUŞ (HIGH KEY)
Akor kaynak değişikliği için nota aktarımının en yüksek tuşudur (üst oktav limiti). En yüksek tuştan daha yüksek olması hesaplanan notalar sonraki en düşük oktava kadar aşağı doğru aktarılır. Bu ayar yalnızca NTR parametresi “Kaynak Aktarma (Root Trans)” konumuna ayarlandığı zaman mevcuttur.

Örnek — En yüksek tuş Fa olduğu zaman.
Kaynak değişiklikleri CM C#M . . . FM F#M . . .
Çalınan notalar C3-E3-G3 C#3-F3-G#3 F3-A3-C4 F#2-A#2-C#3


■ NOTA LİMİTİ (NOTE LIMIT)
Stil kanallarına kaydedilen sesler için nota aralığını (en yüksek ve en düşük notalar) ayarlar. Bu aralığı doğru ayarlayarak seslerin mümkün olduğu kadar gerçekçi çıkmasını sağlayabilirsiniz. Başka bir ifadeyle, doğal aralığın dışındaki notalar duyulmaz (örneğin yüksek bas sound’ları veya alçak piccolo sound’ları). Duyulan gerçek notalar otomatik olarak ayarlanan aralığa dönüşür.

Örnek — En düşük nota C3, en yüksek nota D4 olduğu zaman.
Kaynak değişiklikleri CM C#M . . . FM . . .
Çalınan notalar E3-G3-C4 F#3-G#3-C#4 F3-A3-C4



■ RTR (Retrigger (Başlatma) Kuralı)
Bu ayarlar notaları ses çıkarmayı durdurup durdurmadıklarını bu bunların akor değişikliklerine karşılık olarak perdeyi nasıl değiştirdiklerini belirler.

DURDURMA (STOP)
Notalar ses çıkarmayı durdurur.
PERDE DEĞİŞTİRME (PITCH SHIFT)
Notanın perdesi, yeni akordun türüne uygun yeni bir vuruş yapmadan değişecektir.
KAYNAĞA GÖRE PERDE DEĞİŞTİRME (PITCH SHIFT TO
ROOT) Notanın perdesi, yeni akor’un kaynağına uygun yeni bir vuruş yapmadan değişecektir.

YENİDEN BAŞLATMA (RETRIGGER) Nota, sonraki akor’a karşılık gelen yeni bir perdede yeni bir vuruşla yeniden başlatılır.
KAYNAK İÇİN YENİDEN BAŞLATMA (RETRIGGER TO
ROOT) Nota, sonraki akor’un kaynak notasında yeni bir vuruşla yeniden başlatılır. Bununla birlikte, yeni notanın oktavı aynı kalır.
 
Çoklu Pad’ler



Çoklu Pad Yaratıcısı (Multi Pad Creator)

Bu özellik orijinal Çoklu Pad melodilerinizi oluşturmanıza olanak sağlar ve aynı zamanda kendi melodilerinizi oluşturmak için mevcut Çoklu Pad melodileri düzenlemenizi sağlar.

Çoklu Pad Gerçek Zamanlı Kaydetme

1 Düzenleyeceğiniz veya oluşturacağınız bir Çoklu Pad Bankası seçin .
2 İşlem ekranını çağırın.
[FUNCTION (fonksiyon)] [F] DIGITAL REC MENU (DİJİTAL KAYIT MENÜSÜ)
3 Çoklu Pad Yaratıcısı (Multi Pad Creator) ekranını çağırmak için [C] düğmesine basın.
4 Kayıt (RECORD) sekmesini seçmek [◄] TAB düğmesine basın.
5 Düzenleyeceğiniz veya oluşturacağınız bir Çoklu Pad seçmek için [A], , [F] ve [G] düğmelerinden birine basın.
Eğer eskizden Çoklu Pad verileri oluşturmak isterseniz, boş bir banka çağırmak için [C] düğmesine basın.
6 5. Maddede seçilen Çoklu Pad için kayıt standby konumuna girmek için [H] (REC) düğmesine basın.
7 Kaydı başlatın.
Klavyeye basar basmaz kaydetmeye otomatik olarak başlar. Aynı zamanda STYLE CONTROL (STİL KONTROL [START/STOP (BAŞLAT/DURDUR)] düğmesine basarak kaydı başlatabilirsiniz. Bu işlem Çoklu Pad melodisinin başından itibaren istediğiniz kadar sessiz kayıt yapmanıza olanak sağlar.
Eğer Chord Match Çoklu Pad’in kaydedilmesi için Açık konuma ayarlanırsa, Do majörün yedinci skalasının notalarını (C, D, E, G, A ve B) kullanarak kaydetmelisiniz.


C = Akor notası
C, R = Tavsiye edilen nota

8 Kaydı durdurun.
Melodiyi çalmayı tamamladığınız zaman, kaydı durdurmak için [H] (DURDUR) düğmesine, panelin MULTI PAD (ÇOKLU PAD) [STOP (DURDUR)] düğmesine veya STYLE CONTROL (STİL KONTROL) [START/STOP (BAŞLAT/DURDUR)] düğmesine basın.
9 Uygun ÇOKLU PAD (MULTI PAD) [1]–[4] düğmesine basarak yeni kaydettiğiniz melodiyi dinleyin. Melodiyi yeniden kaydetmek için, 6, 7 ve 8. maddeleri tekrarlayın.






Tekrarladığınız ritmik melodilerin mükemmel bir döngü içinde çalmasını sağlamak için sonraki ölçüden hemen önce melodinin en son vuruşunda kaydı doğru durdurmaya dikkat edin. Eğer iyi bir döngünün elde edilmesi güçse, Düzenleme (EDIT) sayfasında Aşamalı Kayıt fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.

10 [1▲▼] - [4▲▼] düğmelerini kullanarak her pad’in tekrarını açın veya kapatın.
Eğer seçilen pad için Tekrar parametresi açıksa, MULTI PAD (ÇOKLU PAD) [STOP (DURDUR)] düğmesi serbest bırakılana kadar karşılık gelen pad çalmaya devam edecektir.
Eğer seçilen pad için Tekrar parametresi kapalıysa, melodinin sonuna ulaşır ulaşmaz çalma otomatik olarak sona erecektir.
Şarkı veya Stil çalarken Tekrar fonksiyonunun açıldığı Çoklu Pad’lere basarsanız, çalmaya başlayacak ve vuruşla senkronize olarak tekrarlayacaktır.
11 [5▲▼] - [8▲▼] düğmelerini kullanarak, her pad’in Chord Match parametresini açın veya kapatın.
Eğer seçilen pad için Chord Match parametresi açıksa, karşılık gelen pad klavyenin akor bölümünde belirtilen, [ACMP] düğmesini açarak oluşturulan veya klavyenin SOL ses bölümünde belirtilen, [SOL] düğmesini açarak ([ACMP] düğmesini kapattığınızda) oluşturulan akor’a göre çalınır.
12 [D] düğmesine basın, daha sonra her Çoklu Pad için bir isim girin.
13 düğmesine basın, daha sonra Çoklu Pad verilerini içinde dört Pad bulunan bir Banka olarak KULLANICI (USER) sürücüsüne veya USB bellek aygıtına kaydedin .

Çoklu Pad Aşamalı Kaydetme (EDIT)

Aşamalı Kaydetme Düzenleme (EDIT) uygulanabilir.Çoklu Pad Gerçek Zamanlı kaydetme bölümünün 5. Maddesinde bir Çoklu Pad seçtikten sonra, Düzenle (EDIT) sekmesini seçmek için [◄][►] TAB düğmelerine basın. Düzenleme (EDIT) sayfası kesinlikle doğru zamanlamayla notaları kaydetmenize olanak sağlayan Olay listesini gösterir. Aşamalı Kaydetme işlemi, aşağıda belirtilen hususlar hariç olmak üzere gerçekte Şarkı Kaydetme prosedürüyle aynıdır.
• Çoklu Pad’lerde yalnızca tek bir kanalla ilgili veriler bulunduğundan dolayı, kanal değiştirmek için menü yoktur.
• Çoklu Pad Yaratıcısında (Multi Pad Creator) yalnızca kanal olayları girilebilir ve Sistem (System Exclusive) mesajları yazılabilir. Akor ve Şarkı Sözü olayları mevcut değildir. [F] düğmesine basarak Olay Listelerinden iki türü arasında değişim yapabilirsiniz.


Aşağıdaki simgeyle gösterilen Çoklu Pad’ler, gitarın doğal akor sesini vermek için özel nota aktarımlarla oluşturulur.
Bundan dolayı, eğer Chord Match ayarı kapalı konumda ayarlanırsa, Çoklu Pad’ler uygun şekilse ses çıkaramaz.













Çoklu Pad Düzenleme (Çoklu Pad Yaratıcısı (Multi Pad Creator))

1 Çoklu Pad Bankası seçme ekranını çağırmak için MULTI PAD CONTROL (ÇOKLU PAD KONTROLÜ) [SELECT (SEÇ)] düğmesine basın, daha sonra KULLANICI (USER) sürücüsünde düzenlenecek bir Banka seçin.



3 Seçenekler seçmek için [2▲▼]–[7▲▼] düğmelerine basın.
İşlemi iptal etmek için, (İPTAL ET) düğmesine basın.
4 Seçeneğin kaydedilip kaydedilmemesi gerektiğine karar vermek için [8▲▼] düğmesine basarak seçeneğin kutusuna işaret koyun veya kaldırın.
5 Ayarlarınızı kaydetmek için KAYIT BELLEĞİ [1]–[8] düğmelerinden birine basın.
Lambası kırmızı veya yeşil yanmayan bir düğme seçmeniz tavsiye edilir. Kırmızı veya yeşil yanan düğmelerde panel ayar verileri bulunmaktadır. Seçilen KAYIT BELLEĞİ düğmesine önceden kaydedilen herhangi bir ayar (lamba yeşil veya kırmızı yanar) silinecek ve yerine yeni ayarlar gelecektir.
6 1–5 arasındaki aşamaları tekrarlayarak diğer düğmelere çeşitli panel ayarları kaydedin.

Kayıt ayarlarını geri çağırdığınızda, aynı zamanda geri çağıracağınız seçenekleri de seçebilirsiniz, aksi taktirde kaydettiğiniz zaman bütün ayarları seçseniz bile geri çağıramazsınız.
 
Güzel ve işe yarayacak bilgiler. Ritim yazmak isteyen arkadaşların işine yarayabilir, paylaşım için teşekkürler.
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 19 67.9%
  • Kararsızım

    Oy: 7 25.0%
  • Hayır

    Oy: 2 7.1%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst