Cevap: gw8/va7/bk3 tercih
Ketronla ilgili şunu söyleyebilirm; eski aletlerin çok dengeli fiyat aralıkları olmaz zaten. Piyasamız şuan maalesef bu şekilde. Org ilanlarına dikkat edersen olmadık aletlere olmadık yüksek paralar isteyenlerde var, o kadar ki şaka gibi. Eğer olaya bu yönden bakacaksan senin potandaki tüm aletlerde aynı şekilde emin ol. Ben gw8 de kulandım, ketronda. Kesinlikle ikisi arasından, hatta senin belirlediğin tüm aletler arasından ketron derim. Hafifliğe vurgu yapmışsın. Ketron'un sana dez avantajı iri ve çok ağır olması olur. Dört ses üst üste bindirip kullanabileceğin bir cihazdır. Grup kemanları doğru programlanırsa çok iyidir. Üzerindeki batı ritimler ve orkestrasyonu mükemmeldir. Keza türk ritimleride büyük çoğunlukla çok iyidir. Batı sesleride büyük ölçüde başarılıdır. Bağlaması güzeldir, elektro bağlaması da aslında fena değildir ama farklı elektrolar yaratamazsın çünkü lesli ekfekti veremezsin. Özellikle halk müziği için biçilmiş kaftandır, balabanı, meyi güzeldir. Oldukça pratik bir cihazdır. Eskidir meskidir ama kendi fiyat aralığındaki, güncel cihazlar dahil bütün cihazları cebinden çıkartır bana göre. 8mb sini 900-1000 TL ye rahatça bulabilirsin. Tabii ki 16mb tavsiyemdir. 16mb sinide acele etmezsen 1200 TL civarına bulmak mümkün.
Dez avantajlarının başında ağır olması gelir. Ardından efektleri günümüz soundları için biraz zayıf kalır. Ama temel efektleri her ses için bağımsız ve istediğin ölçüde kulanabilirsin (reverb, delay, chorus, distortion). Diğer bir dez avantajı bana göre velocity (tuş hassasiyeti) ayarlarının her ses için bağımsız yapılamamasıdır. Bunu ancak program olarak kayıt edersen yapabiliyorsun ama yine seçeneklerin sınırlı.
Kısacası ketron gerçekten şahsına münhasır özel bir cihazdır. Ben genel olarak tavsiye ederim ama yinede en doğrusu bu cihazları gidip bir mağazada dinlemektir. Kendi zevkine tarzına göre değerlendirmektir.
Son olarak korg micro arranger da senin işini görebilecek bir cihazdır. Bir çok serinin ritimlerini okuyor bildiğim kadarıyla, bu konuda seçeneğin çok olabilir ama üzerindeki kitlerin dizilimi aynı olsada soundu farklı olduğu için o tadı vermez kanaatimce. Eğer gw8 ile korg micro aranger arasından seçeceksen benim oyum korg'a olur.(tuş boyutu sorun değil dediğin için)
Son sözüm gerçekten üşenmeden gidip dinleyip karar vermen olur.
Bu saf (Altın, gümüş ayarı gibi) arkadaşımızın dediklerine kulak vermenizi tavsiye ederim. Hep doğruları paylaşmayı ve hiçbir menfaat beklememesi, şahsen beni çok şaşırtmış ve şok etmiştir. Örnek; Yıllar önce G 800 bir org almıştım. Siteye üye olmadığım yıllarda bile aletin türkçe kılavuzunu aradım, bulamadım. Daha sonra bir kişi, taşın altına el attığınızda ve talep meselesi olursa düşünürüz, gibi laflar edilince, kendi hasbel kaderimizle aleti kurcalamaya başladık. Ta ki, bu arkadaşım, üyeliği yeni olduğu için sanki hızır gibi yetişti imdadıma. Bana bedavaya kılavuzu kargoladı.Sadece ben değil, değişik kullandığı org modellerinin de T.kılavuzunu bedavaya sunuyordu, üyelerimize. Ben karşılık olarak çok,çok küçük bir jest yapayım dedim (imkanlarım dahlinde), kesinlikle ve mütevazi bir cevapla istemem dedi. Adam adeta haşa peygamber. Hala ezikliği içindeyim. Konuştuğum konu, parasal olarak ölçülemez belki ve sizce. Ama O kişinin yüceliği,gerçek bir insanoğlu kanıtıdır. Ben bile bazı müzik konularını çok bilmememe rağmen, salakça vatan millet diyerek atlıyorum. Çok yanlış. Bu arkadaşıma, dikkat ettim, sadece bildiği konularda söyleşilere katılıyor. Bende bu yaştan sonra onu örnek almaya çalışacağım. (akıl yaşta değil,baştadır) deyimiyle, her ne kadar kendime söz geçirebilirsem. Malum, bu abiniz ne kadar dilini tutabilirse. Tek üzüldüğüm, bence tabiiki bir şeyler anlatmaya çalışırken işin kaka olması. Daha sonra tatsızlık büyümesn diye ya cevap vermemem, yada konuyu silmem, kendimce en doğrusudur diye düşünmemdir. Cahil cesaretim yoktur, bilesiniz.Yok efendim konuyla alakalı olup, olmaması hiç önemli değil. Bizler burada zapturap, emirler veya uyarılarla konuşacaksak, o zaman konuşmayıp, sadece zilleri takıp oynayalım. Herkes fazlasıyla sanatçi (kendince), parmaklarımızı kullandığımızdan gurur duyup, akıllı olarak dilimizinde kullanılması elzemdir. Yakın geçmişten örnek olarak, (Tellisaz gibi değerli ve modern bir arkadaşıma [hiç bir tanışıklılığımız olmamasına rağmen] sözle hafife alan kişiye), önce tekdirle konuşup daha sonra can ciğer olan zihniyete lanet olsun. Böyle değerli bir arkadaşı bırakıp hangi arada ve derede, saniyede kanka oldu, anlamış değilim. Tellisaz' ında yıllarca kullandığı imzası da (Yeni olan bir şey değil) tenkit konusu olması (benim yüzünden) beni son derece rahatsız etmiştir. Sitemizde, aklen ve fikren o kadar çok değerli insanlar varki, aklınız şaşa kalır. O kadar değerli mağdenler varki, ama kazıp bulamazsınız. Varsa yoksa şıkdıtı, şıkdıtı. Sakın yanlış anlayıp sizi aşaladığımı sanmayın. Sadece ben bir acayip olduğumu düşünmekteyim. Sizlere son derece hak veriyorum. Burası bir müzik sitesi, başka ne bekleyebilirizki? Asıl yanlış olan bizleriz. Veyahut sadece ben. Trakya Müzik Kuruluşundan istirhamım. Site den çıkmanın hiç bir yolu yok. (Her türlü internet yolunu denememe rağmen.) Lütfen aforoz edilmemi ve bir daha bu siteye girmemi engellemenizi bu kadar insan önünde rica ediyor ve teyit ediyorum. Sizler için değil, kendimce, başım sağolsun diye. Olmadı, böyle bir ülkede neden siteden çıkamıyorum diye söz konusu olmasın. Sadece dostane bir teklif. Hepinize sonsuz saygılar, Kalın sağlıcakla...