• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

FLYALONE

**VİP**
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
23 Eyl 2010
Mesajlar
738
Tepkime puanı
10
Puanları
0
Konum
Türkiye
Enst.
ROLAND GW - 8
Orgunuzdan bilgisayara MP3 formatında net kayıtlar yapabilmeniz için gerekli olan bilgileri sizlerle paylaşıyorum. Bu yazı tarafımdan hiçbir yerden alıntı yapılmadan yazılmıştır.

30f8g.jpg


Bunun için Resimde görüldüğü üzere çeşitli bağlantılar yapmanız gerekiyor. Elinizde herhangi bir mixer veya ses kartınız yoksa sizin için durum biraz zor demektir. Çünkü orgunuzu bilgisayarın kulaklık girişine direk olarak bağladığınızda ve internetten indirdiğiniz basit programlarla kayıt yapmaya çalıştığınız zaman sonuç genelde hüsran olabilir.

Profesyonel olmasa da en azından yarı profesyonel bir kayıt yapabilmek için mixer ve ses kartı kullanmanız şarttır. Ses kartını harici olanlardan kullanmanız gerek.Piyasa da çok pahalı olmayan ses kartları mevcut. Orta halli fiyatları olan bir ses kartı ile mükemmel kayıtlar yapabilirsiniz.

Mixerinizin kaç kanal olduğunun pek bir önemi yok. Size en fazla 4 kanal yeticektir. Önemli olan kayıt çıkışlarının olması ve bunların sağlam olması.

Tüm bu bağlantıları yaparken mutlaka kaliteli kablolar kullanın. Elektrik bantı ile birleştirilmiş , kopmuş , lehimle tamir edilmiş hatta araya klemens ile bağlanmış kabloları hemen çöpe atıp gidip yenisini alınız.


Unutmayın Kablolar bir ses sisteminin can damarıdır. Mükemmel bir ses sistemine bile sahip olsanız bile , iyi ve kaliteli kablolarınız yoksa elde edeceğiniz performans % 50 düşücektir.

Bağlantılara geçmeden önce kullanacağımız jakları tanıyalım.

Erkek Gitar Jak : Kimileri çivi jak da der. Ama ismi erkek gitar jaktır. Çünkü en çok gitar çalanlar kullanır. Bazı kabinlerin ve amfilerin de çıkışlarına bu jak ile bağlantı yapılır.

Dişi Gitar jak :
Bunların tamamı için adaptör kelimesi de kullanılır. Yani bu bir jak değil yardımcı ya da birleştirici adaptör görevi görür. Kısa gelen bir kabloyu aynı uçlu başka bir kablo ile birleştirmek için kullanılır genelde. Bunun bir çok çeşidi vardır.

Küçük Erkek Jak : Bildiğiniz kulaklık jakıdır. Bu jak olmadan bilgisayar ya da telefonunuza asla bağlantı yapamazdınız. Çünkü dünyada ki bütün bilgisayarların ses çıkışı Küçük Erkek Jack ile yapılmıştır.
Ayrıca bütün MP3 çalarlar ve bir çok cep telefonunun ses çıkışıda bu jaklara göre yapılmıştır. Profesyonel kişilerde herzaman yedeği bulunur. Hayati önemi vardır bu kablonun çoğu müzisyen için. Elinizde herzaman yedeğini bulundurun ve kaliteli bir kablo kullanın ki sizi yarı yolda bırakmasın.

Spekon jak : Genelde hoparlör bağlantıları ve amfi bağlantılarında kullanılır. Bazı power mixerlerin arka çıkış bağlantıları da spekon jak ile yapılır. Bilinen en sağlam jak da budur. En kaliteli olanları Neutrik markasıdır ve metal olanlarıdır.

Canon Jak : Diğer ismi XLR olarak geçer. Ya da 3000 denir. En güçlü ses aktarım ara bağlantı kablo ucudur. Mikrofona giren kısımları dişi mixere giren kısımları erkek olarak adlandırılır. Bunların 5 dişli olanlarına 5000 denir ki bunlar ışık sistemlerinde daha çok kullanılır.

Pin Jak : Pin ya da Tos jaklar hayatımızda hemen hemen tüm DVD player , CD player , Uydu Scart çeviricisinin arkalarında bulunan jaklardır. Kaliteli olanları çok daha iyi performans verir ve dayanıklıdır.

Unutmayın kablo satın alırken mutlaka biraz daha kaliteli olanlarını isteyiniz.


Jaklarımızı tanıdıktan sonra bağlantılara geçebiliriz.

Öncelikle bağlamaya Power mixerimizden başlıyoruz. Ana master çıkışlarından kabinlere tek tek olmak kaydı ile bağlantı yapıyoruz. Aux yani monitör bağlicaksanız bunun için özel studyo monitör kabinleri vardır. Mutlaka bunlardan birtane edinin. Ya da kaliteli bir kulaklık kullanın. Aksi taktirde açık havada kullandığınız kabinlerle ile dinleme yaparsanız kulağınız çok yanılıcaktır. Unutmayın her kabin bir özelliğe sahiptir. Studyo Monitörleri bu tip işler için çok daha uygundur. Tamamen gerçek bir sound duyarsınız. Bunu unutmayın.

Daha sonra orgumuzun arkasındaki çıkışlardan gitar jack ile mixerin mono kanallarından ikili giriş yapıyoruz. Yani orgu iki kanala tek tek bağlıyoruz. Bunu yaptıktan sonra 1 sağ kanalın panını sağa sol kanalın panını tamamen sola çevirmeniz gerek. Bu normal kullanım şeklidir. Taktığınız jaklar mono olmalıdır. Mono ile Stereo olan jakları ayırt etmek çok kolaydır.

Mono jakların üstünde 1 çizgi stereo jakların üstünde 2 çizgi bulunur.

Ayarları yaparken de genelde en üstteki ayar Gain onun altındaki tizler orta sesler ve bas sesler olarak ayarlanmıştır. Renklerine göre ayırtedebilirisiniz. Pan ayarları en altta olan genelde beyaz renkli swichlerdir. Çoğu mixerde de effect ve aux swichleri de vardır. Bunların hepsi mixerlerde renklerine göre ayrılmıştır ve üstünde de yazar. Genel bir ayar yapmadan önce bütün sesleri Flat geçin tüm bağlantıları bitirdiğinizde ayarlarsınız.

Ses kartınızın REC girişlerini Mixerin REC çıkışına Pin Jack ile bağlantı yapın. Uçların renklerini aynı şekilde bağlayın. Ses kartındaki kulaklık çıkışından mixerin herhangi bir boş kanalına giriş yapın. Pan ayarının ortada olması gerek. Bağlantılar tamamdır. Artık kayıt yapmaya hazırsınız. Ses kartınızın kayıt programını açıp hazır hale getirebilirsiniz.

Mixerin master potunu 0 a kadar açın. Orgunuzu bağladığınız potları kaldırın. Orgunuzun sesini ayarlayın. Fazla açmayın ve sesi en fazla saat 3 yönüne kadar açın. Asla sonuna kadar açmayın. Sesi açıcaksanız mixerin potlarından az gelirse Gainlerden açın.Sesi patlatmamış olursunuz. Çıkışa çok fazla sinyal gönderip çıkışları zorlamazsınız. Bilgisayarınızdan ses kayıt programını açıp öncelikle kayıt seviyesini gösteren sinyalleri kontrol edin. Genelde bunun için bir vumetre koyarlar ve sesin vuruşlarını görebilirsiniz.

En güzel kayıt seviyesi full vuruşlarda yani maximum seste +1 e kadar vurmalıdır. Üstünde vurduğu takdirde programdaki analiz butonu o yoksa gainlerden biraz kısabilirsiniz.

Artık deneme kayıtları yapmaya hazırsınız.Kaydınız bittiğinde bunu kaydetme formatı olarak 320 KBS olarak kayıt edin. En kaliteli kayıt standartı sizin için budur.

320 KBS kayIT ederseniz o kaydı dinlediğiniz de bilgisayarınız 1 saniye de 320 kilobayt veri okuyor demektir. Yani ses en kaliteli hali ile kayıt edilmiştir. Bilgisayarınızda herhangi bir MP3 e sağa tıklayıp özelliklerine bakın. Kaç KB olduğunu bu şekilde görebilirsiniz. Genel de 128 - ya da 256 KB olur. Eğer 320 Kb ise bu kaliteli bir MP3 demektir.

Sorularınız için bu konunun altına mesaj yazabilirsiniz.


Hiçbir yerden alıntı değildir ve tamamen tarafımdan yazılmıştır. FLYALONE
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

bilgiler için çook sağol
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

Paylaştığınız konu ile ilgili zaman zaman sorular sorulmaktadır.Aynı konunun sürekli açılmaması, konu karmaşasını önlemek amacıyla konunuz geçici olarak sabitlenmiştir.
Paylaşımınız için teşekkür ederiz...
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler...
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

Teşekkürler...
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

Ellerinize sağlık. Teşekkürler.
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

Bir iki ekleme de ben yapayım bildiğim kadarıyla:

Kayıt bitince altta tıslama varsa "noise gate" tarzı bir ayar ile belli bir eşiğin altındaki sesleri duyulmaz hâle getirebilirsiniz.Eğer durumu abartırsanız bu defa da düşük sesteki ziller, kelimeler vs. tıraşlanabilir, bu da hiç hoşunuza gitmez.

Eğer vokal kaydı yapıyorsanız (ayrı bir kanala kaydediyorsanız) efektlendirmelerin sonunda "compressor" ayarıyla sesi belli bir dalga boyunda tutar ve albüm kalitesine birazcık yaklaşmış olursunuz.

Ayrıca "doubler, multi-tap" gibi efektlerle vokallere inanılmaz bir güzellik katabilirsiniz.Bu efektler sesin sağ ve sol kanallara çok küçük bir dalga ve zaman farkıyla gelmesini sağlıyor.
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

merhaba: anlatım için teşekkür ediyorum. elinize sağlık güzel bir anlatım olmuş
 
Cevap: Kayıt - Bağlantı Ayarları Hakkında Çok Önemli Bilgiler

hortlayan konu güncel kalsın :)
 

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 17 68.0%
  • Kararsızım

    Oy: 7 28.0%
  • Hayır

    Oy: 1 4.0%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst