Cevap: or700 v1 v2 arasındaki farklar acill
Or700 Arabic, Or700TR V1, OR700TR V2 Tarihçesi
Yamaha, fabrkasyon olarak OR700 'ü arabic olarak piyasaya sürdü. Bu alet, içerik anlamında türk müziği için oldukça yetersiz kalıyordu.
Bunun üzerine Can BAŞAR, OR700TR V1 projesi adı altında Or700ü türkçeleştirme çalışmalarına başladı. Yaklaşık 8 ay süren bir çalışma sonucunda, Or700 Arabic modeline, Yeni türk ritim ve sesler içeren ROM'lar programlayarak OR700TR V1 'i çıkarttı. OR700V1 modelindeki aletlerin arkasına bir de anahtar koyuldu. Bu anahtar, Eski sistemle (arabic) yeni sistem (TR V1) arasında geçiş yapıyordu. Kısacası aletini Or700 V1 yaptıranlar Hem arabic, hem de TR modeline saihp oluyordu.
V1 'e 43 adet türk sample sesi 115 adet yeni türk ritmi eklendi. Ben dahil piyasada ritim yazanlar, Dr.Salim-Beta Set, Fuat-Salim Extreme Set, Fuat Set, Orhan DORE set gibi setler yapılmıştır. Or700 V1 için toplamda 400'den fazla ritim mevcuttur.
Or700TR V1'in 1 yıllık yaşamından sonra, yeni bir model projesine girildi. Yine Can BAŞAR, Or700 için V2 projesini başlattı. Bu proje de V1 projesi yapımı kadar sürdü ve o da tamamlanıp, yeni türk ses ve ritimleri ROM'lara programlanarak, Or700 ve Or700TR V1 modellerine entegre edildi. Orgun arkasındaki anahtar yerini korudu ve bu kez V1-V2 sistemi arası geçiş yapmak için kullanıldı.
V2 projesinde sample sesler bu kez 44100Hz 16 bit çözünürlükte çiplerde (romlarda) yerlerini aldı. 43 sample ses, 135 ritim hazırlanarak kullanıclara sunuldu.
V2 porjesi tamamladıktan sonra 1 yıl boyunca her ay güncelleme yapıldı. V2 ritim güncellemelerine ait ortalama 100 adet te farklı ritim yaızlarak ücretsiz olarak internette yayınlandı.
Şuanda V2 üzerinde nevale çalışmalarına halen devam edilmektedir.