• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

PA-80 Hakkında Bilmek İstedikleriniz Soru Cevap

TEKİNOĞLU

Gold
Vip Üye
5 Yıl ve Daha Eski Üyemiz
Özel Üye
Katılım
10 Kas 2004
Mesajlar
2,642
Tepkime puanı
104
Puanları
63
Yaş
54
Konum
İstanbul
Enst.
Bağlama, Pa-80 ve Or-700 TR V1
ARKADAŞLAR BU BİLGİLER TAMAMEN TOPLAMA BİLGİLERDİR HERKES KENDİNDEN BİŞEYLER BULABİLİR KİMSE ALINMASIN VE GÜCENMESİN LÜTFEN EMEĞİ GEÇEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Global

Soru :) Pa- 80 ni 4 kanal kullanım diye bi şey duydum bu bize neler sağlar.. Güzel bi olaysa nasıl yapabilirim?
Bu olay size neler sağlar;

1. Davul ve perkusyonlar arasindaki uyumsuzluklari realtime calarken amflikatorunuzdan yapacaginiz ayarla kapatabilme ozgurlugu
2. Sahnede eger ritimlerinizin arpejleri zayif geliyorsa klavyenize dokunmadan aninda sesi yukseltme ozgurlugu
3. Davul ve perkusyonlara ayri ayri ses acma, bass treble ayari yapma ozgurlugu...

Bu liste boyle uzayip gidiyor. Bundan sonrasi amflikator kullanma tecrubenize ve hayal gucunuze kaliyor.

Neler Gerekiyor?
Tabi ki Korg PA80, 4 adet çift tarafli mono gitar jack'li kablo ve 4 ayri kanalini sadece PA80 icin ayirabileceginiz kadar sayıda "Line In" ayada "Input" kanali olan bir amflikator.

Nasil Yapacagim?

1. Elinizdeki kablolardan birini PA80'in output bolumunun "Left" cikisina baglayin. Kablonun diger ucunu amflikatorunuzun ornegin 1. kanalina girin. Kanalin Pan bolumunu sola (left) verin.
2. Ikinci kabloyu PA80'in output bolumunun "Right" cikisina baglayin. Kablonun diger ucunu amflikatorunuzun ornegin 2. kanalina girin. Kanalin Pan bolumunu saga (right) verin.
3. 3. ve 4. kablolari sirasi ile "Output 1" cikisindan amfinin 3. kanalina, "Output 2" cikisindan amfinin 4. kanalina verin. Pan bolumu her iki kanaldada ortada kalsin.
4. PA80'i acin. Global > "Out/In Config" ayarlarina girin.
5. Buraya Dikkat! Upper 1, 2, 3, Lower, Pad 1, 2, 3 ve 4 ayarlarini oldugu gibi birakin (Varsayilan Left&Right ayaridir. Yine de dilerseniz kendinize gore ayarlayabilirsiniz). AccDrum bolumunde ayari "Output 1", AccPerc bolumunde ayari "Output 2" yapin.

Son Olarak:

Eger surekli olarak bu sekilde kullanacaksaniz bu ayari Write tusu ile Global bolumune kaydedin. Ancak bu islemden sonra orgun hoparlorlerinden sadece "Left" ve "Right" kanallarini duyacaginizi, Drum ve Perkusyonlarin Output 1 ve 2'ye gonderilecegini, dolayisiyla davul ve perkusyonlari (ayarlari eski haline getirmediginiz surece) yalnizca amflikatorden duyacaginizi unutmayin. Eger yaptiginiz ayarlari kaydetmezseniz klavyenizi kapatip actiginizda ayarlar normale dönecektir.


Soru :) Pa - 80 in açılış ayarlarını (vs..vs..)nasıl yapabilirim? Cihazımı ilk açtığımda gelmesini istediğim seslerin ayarını nasıl yapabilirim .. Ayarlarımın nasıl olması gerekir?
Cevap :) Arzu ettiğiniz tüm ayarlarınızı yapın Koma vs.. ritminizi seçin..zevkinize göre düzenlemenizi yaptık tan sonra Write > F2 (Save) > En üst satıra kaydedeceğiniz isminizi yazın > al satırda Performance 1-1 seçili olsun > Enter/yes Bundan sonra cihazınız her açılışında yapmış olduğunuz bu ayarlarla karşınıza gelecektir.

Soru :) İşletim sistemi kaç dosyadan oluşuyor?
Cevap :) İşletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra Bilgisayarınızdan kontrol ettiğinizde aşağıdaki dosyalar oluşmuş olacaktır.. Dosya ismi kurduğunuz işletim sisteminin versiyon numarasını vermektedir..
• BPA80.SYS
• NBPA80.SYS
• OSPA80.LZX

Bu kurulumunuzu yaparken disket oluşturma esnasında bu dosyalar otomatik olarak diskete kopyalanacaktır MAC kullanıyorsanız bu dosyaları MSDOS formatlı temiz bir disketinize kopyalamalısınız.. Kopyalama işleminiz bitttik ten sonra Korg Pa nızı kapatın Disketi sürücüsüne takın ve Orgunuzu tekrar açın.. "Load OS from disk ?" sorgusunu ENTER 'le yanıtlayarak İşletim sistemini yükleyin..
Not:Windows Explorer ayarlarına bağlı olarak bu dosyalardan .SYS olanlarını görmemeniz mümkündür.. Bütün dosyaları görünür kılmak için Show > Options > Visualization > Show all files seçeneğini seçin


Soru :) İşletim sistemini yükledikten sonra Diğer Data lar için tekrar dan yükleme yapacakmıyım?

Cevap :) Hayır, gerek yok.. Yeni işletim sistemini yükledikten sonra Global > Write >Enter tuşuna basarak.. İşleminizi tamamlayın..Bu işlemi yaparken Kullanma manuelinizi yanınızdan eksik etmeyin

Soru :) adresinden yeni İşletim sistemini indirdim.. Dosyayı açtıktan sonra dosyalar *.EXE olarak diskete kopyandı.. Fakat dosya çalışmıyor veya yükleme yapamıyorum .. Sorun nerede ?

Cevap :) Diskete *.EXE dosyasını kopyalayamaz veya kopyalasanız da çalıştıramazsınız..Bu dosya Windows tabanlıdır ve windows ta çalıştırılması gerekir.. Windowsta bu dosya çalıştırıldıktan sonra sizin için otomatik olarak İşletim sistemi disketini oluşturacaktır.. Yaptığınız şekil yanlış bu sisteminizde hata oluşturacaktır.. Yanlış bir işlemdir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Soru :) Ekran ışığını kontrasını nasıl değiştiririm?

Cevap :) Maalesef Yapamazsınız!. Ekran KORG firmasınını söylediği kadarıyla optimum performans alınacak şekilde ayarlanmış ve sabittir


Style Play
Soru :) Korg PA-80 Ritimlerini DIRECT HD ve DIRECT FD fonksiyonlarıyla kullanabilirmiyim?

Cevap :) Bu şekilde Hayır.. Direct HD ved Direct FD fonksiyonları Korg Pa80'in doğal ritmlerini ister. Bu ritmleri Direct FD veya Direct HD modunda kullanabilmek için, önce Disk > Load işlemi yaparak orgunuza yükleyin. Bu işlemi yaptığınızda bu ritmler otomatik olarak Korg Pa80'in doğal biçimine çevrilmiş olacaktır . Peşinden (Harddiskiniz varsa..) Disk > Save işlemini yaparak "123", "456" veya "789" isimli hardiskin içindeki klasörlerine kaydedin veya Hardiskiniz yoksa Disket sürücüsünü seçerek Diskete kaydedin.. Hepsi bu kadar.. Daha sonra Bunları Direct HD veya Direct FD foksiyonlarıyla kullanabilirsiniz.
Kaydetmeden önce Korg Pa nın dahili seslerini edit edip değiştirerek daha iyi bir sonuç alabilirsiniz.. şansınızı deneyin.. daha iyi sonuç alma olasılığınız hayli yüksek

Soru :) Style Track Volumlerini değiştirip sürekli kalmasını sağlayabilirim?

Cevap :) İki yolu var. Bu ilk anlattığımız kolay olanı:
1. Style Play moduna gidin.
2. Ayarlamak istediğiniz Ritmi seçin.
3. MENU tuşuna basın , "Mixer" i seçin veya PAGE+ tuşuna basarak Mixer ekranı gelsin. Page 1 ("Mixer: Volume"). ekranında kalın
4. TRK SELECT seçeneğini kulanarak Style tracks lara geçin.
5. VOLUME/VALUE düğmelerine basarak seslerini ayarlayın.
6. İşiniz bittiğinde, WRITE > butonuna basın "Write" ekranı gelsin.> "Current Style" seçeneğini seçin,> Ve Enter tuşuna iki kere basın. Geçmiş olsun Seçmiş olduğunuz ritmin Track sesleri kalıcı olarak ritminüstünde Kayda alındı.
Bu yöntem diğerine göre acık zor ama o kadarda değil Ritmi editleyerek Track Volumlerini değiştirme:
1. Style Play moduna gidin.
2. Ayarlamak istediğiniz Ritmi seçin.
3. REC tuşuna basın ve Style Record moduna geçin.
4. TRK SELECT 'e basın ve Style track larını görün.
5. VOLUME/VALUE buttonlarını kullanarak sesinizi ayarlayın.
6. İşiniz bittiğinde WRITE> butonuna basın ve"Write" ekranı gelsin.> A veya B VOLUME/VALUE button ların birisinebasın >Ve ENTER tuşuna iki kere basın, Geçmiş olsun Seçmiş olduğunuz ritmin Track sesleri kalıcı olarak Style header. bölümünde Kayda alındı.
Soru :) Her farklı ritim seçtiğimde Alt sesleri sürekli nasıl kapalı tutabilirim?

Cevap :) Lower track ı kullanılmayan audio output a yönlendirip kullanabilirsiniz
1. Global modda > MENU tuşuna basın > "In/Out Cfg" seçeneğini seçin > Şu an 13 .cü sayfada ("Audio Out Cfg") bulunmaktasınız.
2. A VOLUME/VALUE buttonuna basarak Lower trackı seçin ve Out 1 yada Out 2 yapın Lower Trackınızı (umarız cihaz çıkışlarınız harici bir ses kartına veya bi başka cihaza gitmiyordur..-:) )
Soru :) Sevdiğim, beğendiğim Ritm banklarını canlı performans oluşturabilmek için başka bir banka copy, paste ve move yaparak kopyalaya bilirmiyim?
Cevap :) Evet! Eğer arzularsanız bütün banklarınızı özelleştirebilirsiniz..
1. Öncelikle orgunuzun bütün datalarını Backup Data komutuyla yedekleyin (Disk mode, Page 8, "Utilities 1").
1. Disk mode> Page 9 'u seçin ("Utilities 2"),> Ve "Factory Style Protect" parametresini Off yapın.
2. > Page 2 ye geçin ("Save"), hafızadaki içerikleri görün.
3. ALL >Open tusuna basın >. STYLE 'i seçin> ve Open tuşuna tekrar basın. Şu an bellekteki tüm (fabrika ritmleri dahil) Ritmleri göreceksiniz. Herhangi birini seçin >Open tuşuna basın.
4. Ritmi kaydetmek için Save butonuna basın. Ekranda Hedef direktör görüntülenecektir.
5. NEW_NAME.SET üstünde bulunarak (isterseniz ismini Tempo/Value düğmesini kullanarak değiştirebilirsiniz) Hardiskte (veya Floppy diskette)yeni.SET klasörü oluşturun.. Orgun kendi dahili ritmlerini değiştirip bu ritmleri,bu yeni SET in içerisine yeni bank olarak kaydedip oluşturabilirsiniz
6. Page 1 ("Load") sayfasına gidin > ,ve yeni oluşturmuş olduğunuz bankları, bellekteki arzuladığınız banklara Load edin.Factory Style Protect parametresini off yaptığımızdan beri , User ve Orgun kendi banklarınının ikisinide Orgun User veya kendi banklarına yükleyebilirsiniz.
7. Kendi özel bankımızı oluşturduktan sonra Page 9 ("Utilities 2") a gelin, ve "Factory Style Protect" parametresini on yapın. (her hangi bir sorunda cihazınızı kapatıp açın bu parametre otomatik olarak on konumuna gelecektir.)
 
Soru :) Yapmak istediğim Birçok setim var bunların içinden sevdiğim ritmleri isteğime göre sıralayıp kendime göre bir Set oluşturabilirmiyim

Cevap :) Yesss.. Yapabilirsin.. Bir önceki sorunun hemen hemen aynısı
1. Disk Modundayız >Load > F1 (Setiniz nerdeyse onu seçin Fd? Hd?) *.Set 'i seçin) >Open >Style >
2. Karşınıza User1.sty,User2.sty,User3.sty uzantılı 3 dosya gelecek.. işte ritmleriniz bunların içerisinde.. Seçin birisini. >Open >Şu an karşınızda ritmlerin görüntülenmiş olması gerekiyor.. İstediğinizi kafanıza uyanı seçin >Şimdi size nereye yerleştirmek istediğinizi soracak seçim sizin.. istediğiniz bir yer seçin buradan..>Enter >Enter
Evet istediğiniz tüm ritmleri bu şekilde kendinize göre sıralayıp yerleştirebilirsiniz..Yükleme işleminiz bittikten sonra
3. Dısk Modundayız >SAVE>Ekrana "Newname.Set" şeklinde gelmiş olan yazıyı Tempo/Value ve +,- butonlarını kullanarak dilediğiniz ismi verin. >Enter >Enter..
Setiniz kullanıma hazırdır..

Soru: Kullandığım sete bir başka User program nasıl eklerim? (yerleştirebilirim?)

Cevap :) Çok zor! Ama bakalım yardımcı olabilecekmiyiz
1. Öncelikle Program > peşinden sesini değiştireceğimiz üzerinde oynamalar yapacağımız sesi seçiyoruz..
2. Şimdi hiç bir şey yapmadan Menu >Basic sayfasına giriyoruz

3. Burada neler var neler;
"Oscillators:2" isterseniz4 sesi birden kullanmanızı sağlıyacak Tek ses istiyorsak bunu 1 yapın çift seste 2 3 ses birleştireceksek 3 vs..vs
"Mode :poly/Mono" Fazla bir şey yazmaya gerek yok galiba bu konu hknda
"Single Trigger=On/off " Şayet Mode:poly seçilmişse (ki seçilmesini tavsiye ediyoruz) bu seçenek aktif olacak. Aynı tuşa tekrar basma olayında sesin sonunu keser veya kesmez olayını gerçekleştirecek
"Legato=Yes/No" seçeneği ise Mode:Mono seçilmişse aktif olacaktır..Notaya legato verecektir
"Priority=Low/High/Last" seçeneği Yine Mode:Mono seçili ise aktif olarak görev yapacaktır.. Önceliği düşük/yüksek veya enson tuş değerine göre ön plana alır
Bu sayfa bitti.. Geçelim Samples sayfasına

4. Selected=Osc1 veya Osc2 Olayı çift enstrumanı aynı anda kullanma olanağını sağlayacak Önce bu OSc1 olarak kalsın MS Hi Bank/Num=ROM sizi sesi seçtiğiniz yeri gösteriyor bu sesi kartan seçtiyseniz burası CARD olacaktır.. Bir alttaki satır ise sizin seçmiş olduğunuz enstruman ismini ve sıra numarasını gösteriyor.. İsterseniz buradan bu sesi değiştirebilirsiniz
5. Bu satırdan aşağısı tamamen sizlerin yaratıcılığına kalmış birşeydir devam edelim;
"[H/L] Reverse= No/Yes" Bu parametre seçtiğiniz sesi tersine döndürür
"[H/L] Use Offset=No/Yes" Bu parametre ise kullandığınız sesin başlangıç noktasını kullanıp kullanmaya bakar
[H/L] Level=0…127 Bu parametre ise kullandığınız sesin volum değerini tayin eder
"Velocity Switch" Bu parametre ise bu sesin çabuk davranıp davranmamasını tayin eden parametredir
"V-Zone Top/Bottom (Velocity Zone)=0…127" Şayet çift ses kullanacaksanız (H üst ses L ise altses oluyor ve en üstteki OSC 1 i OSC 2 yaparak bu işlemlerin aynısını veya arzu ettiğiniz gibi değiştiriyor ve..) üst sesin hassasiyetini hızlı davranıp davranmasını bu değerlerle ayarlıyoruz .. Tavırlı seslerde bu çok önem taşıyor
"Octave=-0" Adı üstünde sesimizin oktavını buradan ayarlıyoruz
"Transpose=-12…+12" Sesimizi Transpoze yapıyor
"Tune=-1200…+1200" Sesimizi detone yapıyor
"Delay (ms)=0…5000 " Sesimize gecikme veriyor

PAGE 3 - PITCH e geçiyoruz hazırlıklı olun
5."Selected:Osc1" Evet dedik ya Osc1,Osc2,Osc3,Osc4 dediğimiz zamazingolara 4 ayrı sesi atayarak 4 sesi birleştirme şansımız var diye işte kaçtane ses birleştireceksek ve hangi seste ne yapacaksak o sesi buradan seçiyoruz.. Yanlız bir şey unutmuyoruz her geçtiğimiz sayfa başında bu yazı var dikkat edin ve her sayfanın işlevi farklı. Bu sayfada sesin
Pitch ayarlarını yapıyoruz..
"Slope:-60…+12" Sesin tırmanma eğrisini buradan ayarlıyoruz
"Joystick +X: +2" Sesin Pitchbender değeri Yani pitch benderi + yöne nekadar kaydırdığımızda ses ne kadar kayacak
"Joystick -X: +2" Sesin Pitchbender değeri Yani pitch benderi - yöne nekadar kaydırdığımızda ses ne kadar kayacak
EG Intensity:-12.00…+12.00,EG AMS (EG Alternate Modulation Source),Intensity (AMS Intensity) Bunlar sizin pitch bend değerlerinin hassasiyetiyle ilişkili değerlerdir kullanımıza göre ayarlayın..
Bir sonraki sayfadaki Pitch LF01Osc1,ve Pitch LF02 |Osc1 değerleride benderin ileri geri ayarlarıdır burayıda keyfinize göre ister ayarlayın
ister ayarlamayın
 
Pitch EG
bu sayfada da yine pitch değerleriyle oynayarak atak zamanlarını atak derinliklerini gecikme zamanlarını keyfinize göre ayarlayabilirsiniz


En önemlisi ve merakla beklediğimiz sayfaya geçelim
PAGE 7 - FILTER
Filtreleyeceğimiz ses Osc 1 deyse
Selected: Osc1
"Type: LPF Resonant" buradan filtre tipini arzu ettiğiniz şeklide seçiniz (LPF Resonant,Düşük rezonans frekans bandını filtreleyeceksek ,Low Pass bas sesleri & High Pass Tiz sesleri filtreler)
"Trim=99 " Filtre seviyesini
,Frequency A (Cutoff Frequency A) değeri filtre eğrisini değiştirir
Frequency B (Cutoff Frequency B) değeri filtre eğrisini değiştirir

Filtre konusu çok ama çok derin biz ana hatlarıyla açıklamaya devam ediyoruz;
PAGE 11 - FILTER EG

Bu eğride gördüğünüz noktalara dikkat ediniz. Bütün bu noktalar Bu sayfada mevcuttur Hızlı bir şekilde geçelim zira sayfayı olduğu gibi bu konuyla doldurduk diğer konular kıskanmaya başlıyacak..Start/Attack/Break/Sustain/Release Level= ,Start Level,Break Point Level,Sustain Level,Release Level,Attack/Decay/Slope/Release Time,Attack Time,Decay Time,Slope Time,Release Time, bu saydığımız tüm parametreler filter mekanizmasıyla ilgilidir.. Tüm bu parametreleri kulak rahatsız olmayacak şekilde ayarlayınız..
PAGE 19 - EFFECTS
FX1: karşısına beğendiğiniz efekti yerleştiriniz..
Send: 0 -64 bu değerle oynayarak efekt miktarını belirleyiniz
Diğer FX2 ve Send değerleriyle efektleri üst üste bindirebirsiniz..
Buraları tamamen sizlerin yaratıcılığınıza bağlıdır.. İşiniz bittiyse ve halinizden memnunsanız işleminizi Write > Program adını verin >Alt satırda Yer olarak boş bir yer ayarlayıp Enter tuşuna basın onaylama işlemini Enterle geçiniz
Tabiiki bu konu aslında bu kadar kısa değil mesela Amplifikasyon ve amplitude denilen ve eğrisi değiştirilebilen parametreler var.. Çok ama çok araştırılması gereken deneme yanılma usulüyle yapılması gerekn işlemler mevcuttur..
Soru :) Kullandığım sete bir başka User Dk nasıl eklerim? (yerleştirebilirim?)

Cevap :) Kolay!
1. Öncelikle Eklemek istediğiniz Dk hangi setteyse onu Belleğe yükleyeceğiz. DISK menu deyiz >Load >*.Set 'iniziseçin (Bu setin içinde sizin eklemek istediğiniz DK var!) >Open > Program >Burada sizin UserDk.pcg yi seçin >Open >İşte almak istediğiniz User drum kitler listelendi.. Hangisini almak istiyordunuz?.. Buyurun seçin istediğinizi..> Load >Enter >Boş bir yer bulun > Enter
2. Tamam şu an UserDk yı belleğin bir yerine yükledik.. Şimdi yaptığımız değişikliği kaydedeceğiz.. Disk mode> Save >ALL >F1 (Hd varsa "HD"Fd varsa "Fd" yapın >SAVE>Ekrana "Newname.Set" şeklinde gelmiş olan yazıyı Tempo/Value ve +,- butonlarını kullanarak dilediğiniz ismi verin. >Enter >Enter.. UserDk nızı istediğiniz yere yüklediniz ve kullanıma hazırladınız gülegüle kullanın


Soru :) Fabrika ritmlerini modifiye etmek istiyorum .. Bu mümkünmüdür?

Cevap :) Evet! Disk bölümündeki Sıkça sorulan Sorulara bakın

Style Record

Soru :) Eğer Yapmış olduğum yeni User Style , User Programdan ses kullanırsa ve User program kullanarak oluşturmuş olduğum farklı bir seti aynı yere yerleştirirsem neolur?

Cevap :) User Style yeni yüklenmiş User programa bakacaktır. Şayet Programlar kullandığınızdan farklı bir ses tonu taşıyorsa Ritm sesini farklı duyacaksınız
User Style yı User programı kulanarak save ederken Save All işlemini yapmanız , her User Style yı ve User programla birlikte tek Klasöre save edecektir ve bu sizin için daha uygun olacaktır.
Sonrasında, Load All işlemini yaparak tek işlemde User dataları yüklemiş olacaksınız. Yüklenmiş olan datalar için User yerleri kullanılacaktır.
Daha fazla bilgi için Lütfen Kullanıcı Manuelinin Load All ("Loading all the User data") ve Save All işlemi ("Saving the whole memory content"). bölümüne bakınız..

Soru :) Kaydedilmiş Bir Style nın Time Signature nı nasıl değiştirebilirim?

Cevap :) Yapamazsınız. Time Signature yi (Meter parameter) ancak Ritm kaydetmeden önce değiştirebilirsiniz.

Soru :) Style elemanlarını Ritmin bir bölümünü veya tamamını nasıl farklı sese veya drum kitine çevirebilirim?

Cevap :) Üç yolla yapabilirsiniz. Bunu bir örnek DrumKit kullanarak yapacağız.
1 .ci şık, Style Record modunu kullanarak (Bu bize her Style elemanları için farklı sese sahip olmamızı sağlayacak..):
1. Style Record moduna geçmeden önce Style Play modundayken MENU butonuna basın > >ve Page 21 ("Wrap/Range") sayfasına gelin. "Prog." parametresinin Original olduğundan emin olun. Değilse Original yapın ve WRITE basın > Current Style seçeneğini seçin.. > Ve iki kere ENTER tuşuna basın. .. Ritminiz SSD belleğine gönderilmiş durumda yapacağınız değişikliklere hazırdır..
2. Style Record moduna geçin.
3. MENU >Page 9 ("Style Element Controls: Programs") 'a gelin
4. Drum track'ını seçin.
5. DISPLAY HOLD butonuna LED yanacak şekilde basın.
6. DRUM & PERCUSSION buttonuna basarak , Program Select ekranına ulaşın.
7. Bu kontrol panelden VAR 1 'i = on yapın ve Program Select ekranından Drum kit lerden bir tanesini seçin.
8. Yine Kontrol panelden bu sefer VAR 2'yi =on yapın ve Program Select ekranından Drum kit lerden bir tanesini seçin.
9. Bu şekilde Bütün Style element leri değiştirin (Intro, Fill, Ending...).
10. WRITE veya RECORD a basarak Style yi SSD belleğine kaydedin ve Style Record modundan çıkın.

2.Şık, Style Record modunun kısa yolunu kopyalayarak yapmaktır. (Bu programların hepsinin kopyalanması na Drum kitler dahil değildir.) :
1. Style Record moduna geçmeden önce Style Play modundayken MENU butonuna basın > >ve Page 21 ("Wrap/Range") sayfasına gelin. "Prog." parametresinin Original olduğundan emin olun. Değilse Original yapın ve WRITE basın > Current Style seçeneğini seçin.. > Ve iki kere ENTER tuşuna basın. .. Ritminiz SSD belleğine gönderilmiş durumda yapacağınız değişikliklere hazırdır..
2. Style Record moduna geçin.
3. MENU >Page 9 ("Style Element Controls: Programs") 'a gelin
4. Drum track'ını seçin.
5. DISPLAY HOLD butonuna LED yanacak şekilde basın.
6. DRUM & PERCUSSION buttonuna basarak , Program Select ekranına ulaşın ve bir drum kit seçin.
7. SHIFT buttonunu basılı tutun, ve Kopyalamak istediğiniz programın karşılığını kontrol ederek Style Element lerin (INTRO, VAR, FILL...) butonlarına basın
8. Aynı işlemi Diğer style elemement ler için de tekrarlayın.
9. Bitirdiğinizde > WRITE veya RECORD butonuna basarak Style nızı SSD belleğine kaydedin ve Style Record modundan çıkın.

3 üncü şık Style yı edit etmeyi gerektirmez ,Fakat farklı sesleri veya Drum kitleri, farklı Style elemanlarının (Variation, Fill, Ending...): içine kaydedilmesine izin vermez.
1. Style Record moduna geçmeden önce Style Play modundayken MENU butonuna basın > >ve Page 21 ("Wrap/Range") sayfasına gelin. "Prog." parametresinin Original olduğundan emin olun. Değilse Original yapın ve WRITE basın > Current Style seçeneğini seçin.. > Ve iki kere ENTER tuşuna basın. .. Ritminiz SSD belleğine gönderilmiş durumda yapacağınız değişikliklere hazırdır..
2. Drum track'ını seçin.
3. DRUM & PERCUSSION buttonuna basarak , Program Select ekranına ulaşın ve bir drum kit seçin.
4. WRITE butonuna basın > Current Style seçin ve Belleğe Style nızı kaydedin
 
Song Play

Soru :) Pa80 imde Standart Midinin Lyricsini göremiyorum.. Bunu İ30 umda görebiliyordum . Niçin?

Cevap :) Bazı Standart MIDI dosyalarda iki farklı lyrics formatı olur. Pa 80 sadece Single format /Time formatını okur. (Gerekli olan Çift Displaydir.) Bazı Standart MIDI dosyalarında bu problemle karşılaşmanız mümkündür
Song/Backing Sequence

Soru :) ilk olarak pa-80’de kendi yaptığım müzikleri nasıl kaydedebilirim. 2)ayrıca hem çalııp hemde sölediğim zaman sesimide kayıt yapabiliyormu?.
3) ayrıca yaptığım müziği nereye atıyor?
4) Birde.mesela çiftetelli ritminde darbuka yuklenmiş.bu darbuka ritmini davula çevirebilirmiyim?.

Cevap :)
1.ilk olarak pa 80 de kendi yaptığım müzikleri nasıl kaydedebilirim.Soruna yanıt:Yapacağın kayıt midi formatıdır..Bu konu başlı başına bir olaydır.. Yani Aranjörlük ve/veya midisyenlik denilen olay.. Ve bunu benim sana anlatmam çook uzun sürer .. Pa80 de bunun çok detayları var.. Yani bunun için kitap yazılır desem abartmış olurmuyum bilemiyorum.. Ama ana hatlarıyla anlatmaya çalışayım.. Bu midi yazmanın 1 hızlı birde olması gereken midi yöntemi vardır..ben iki yöntemide sana ana hatlarıyla anlatacağım
1.ci’yöntem a) SONG >RECORD>Trk select tuşuna bas Karşına 1-8 arası Tracklar gelecek bunlar çalacağın enstruman sayısıdır ve toplam 16 tanedir mesela 1.cisini seç >Trk.Select butonunu kullanarak ilk sayfaya geri dön,Buradagördüğün "Rec: Ovwrite" olursa Her kayıt esnasında eski yazmış olduğun kaydı silecek Rec:OwerDub olursa yapmış olduğun her kaydın üstüne eksik yerlerini tamamlayarak yazabileceksin "Resol:High" yapmanı salık veririm kullanım ve yapacağın ölçüye göre nota değerini artırabilirsin. "Trk:1" Gösterimi senin hangi kanalda (Trackta) bulunduğunu gösterir "Metro:Off" Bunu On yaparak metronomu aktif hale getirebilir metronomun sana yardım etmesini sağlayabilirsin "Meter:4/4" Yapacağın parçanın ölçüsüdür.. kaçkaçlık parça yapıyorsan senin ölçün olacaktır "Tempo:Rec" Kayıt esnasında temponu değiştirmeni sağlar "Auto" yapabilir veya "Man" yaparak senin kontrolünde hızını ayarlayabilirsin.. Evet ayarlarını yaptığını farzederek kayda giriyoruz: Start stop tuşuna basıyor ve çalmaya başlıyoruz parçamızı.. bir enstrumanı kullandıktan sonra durduruyoruz kaydımızıı.. Başka bir enstruman seçimi için trk.Select tuşuna basarak başka bir kanal (Track) ve enstruman seçiyoruz.. Davul ve perküsyonları 10 ve 11 inci kanala yerleştireceğimizi unutmuyoruz! Tek kanal üstüne aynı enstrumanı tekrar tekrar kullanabilir eksik kalan vuruş veya süslemeleri yapabilir ve yaptığını dinleyebilirsin.. Bunun için dikkat edeceğin tek şey "Rec:Overdub" da olmalı.. Eveettt.. Kullanacağımız enstrumanları kullandık.. Davulları Perküsyonları da kayda girdikten sonra yemegimiz pişmiştir 
Parçamızı kayıt için RECORD>ACC/BASS(Save Song)>F1(FD veya HD) (Diskete çekeceksen disketini yuvaya koymayı unutmuyoruz..Burada Fd=Floppy disk (yani disket) HD (Hardisk, bildiğimiz Hardisk) diğerlerini karıştırmıyoz.. >New_Name.MID yazısının üstüne DRUM-PERC/DRUM Tuşlarına basarak geliyor >TEMPO/VALUE ve DOWN/- ,UP/+ düğmesini kullanarak yaptığımız parçaya isim veriyor , >F2(SAVE) Butonuna basıyor>"Are you sure ?.." Sorgusunu yaptığımız işlemden emisek ve müziğimiz hoşumuza gittiyse Enter 'le cevaplıyoruz ..
Evet daha basit bir yöntemimiz var Onuda açıklayalım.. Bu yöntem hazır ritm kullanarak canlı çekim yapmamızı sağlar..

1) B.SEQ >RECORD> Real time Recording >Rec.Newsong sayfasındayız..
"Style:Softbeat" Burada midiyi oluşturacağımız ritmimizi seçiyoruz >EXIT , "STS:1" İster program bölümündeki seleri kullanmak için ses seçin veya isterseniz performance bölümünden ses kullanmak istiyorsanız performance bölümünden ses grubu seçin Veya veya seçtiğiniz ritme bağlı olan STS sesleri varsa onları kullanmak istiyorsanız bu sesleride seçebilirsiniz.. Ve yine isteğe bağlı olarak;
"Resol:High " seçeneğinde nota değerlerini belirleyebilir "Metro:Off" seçeneğini kullanarak metronomu aktif hale getirebilirsiniz "RT/Pad:Rec" seçimi sizlerin padlarin kullanma halinde kayda girmesini sağlayacaktır.. "Ch/Acc:Rec" seçimi size Ritmle birlikte gelen akumpa ve Akor selerinide kayda sokacaktır..
Evet bu kadar açıklamadan sonra kayda giriyoruz;
START/STOP> Ritmimiz çalmaya başlıyor ve bizde ritmimizle birlikte parçamızı oluşturuyoruz.
Kayıt işlemimiz bittikten sonra START/STOP >F1(FD veya HD) (Diskete çekeceksek disketini yuvaya koymayı unutmuyoruz..Burada Fd=Floppy disk (yani disket) HD (Hardisk, bildiğimiz Hardisk) diğerlerini karıştırmıyoz.. >Karşımıza New_name.Mid yazısını Tempo/Value ve Down/- ,Up/+düğmelerini kullanarak midimizin ismini yazıyoruz >diskF2(Save) >"Are you sure?.." >Enter
Eveeeet işlemimiz bitmiştir



2) ayrıca hem çalııp hemde sölediğim zaman sesimide kayıt yapabiliyormu?Üzgünüm Pa 80 insan seslerini parçanın içine kayıt etmez.. Bunun için PC veya Mic+Tape donanımınına ihtiyacın olacak.
3)ayrıca yaptığım müziği nereye atıyor?.
4)Birde.mesela çiftetelli ritminde darbuka yuklenmiş.bu darbuka ritmini davula çevirebilirmiyim?.

Soru :) İnternetten bazı MIDI dosyaları indirmiştim.. Bunların her trackını Korg Pa80 in kendi Sequencer ini kullanarak pan yaralarını ve seviyelerini değiştirebilirmiyim?
Cevap :) Evet, yapabilirsiniz. Song modu tam olarak bunun içindir. Lütfen Kullanıcı manuelindeki konuyla ilgili Song mode bölümünü okuyun

Soru :) Şarkımı kayıt ettikten sonra bunu nasıl Standart MIDI dosyasına çevirebilirim?
Cevap :) Pa80 doğal olarak Song modunda (ve Backing Sequences modundCevap :) Standard MIDI dosyası olarak kayıt yapar (format 0). Hiç bir çeviriciye ihtiyaç duymayacaksınız. Bununla birlikte Şarkınızı yaptığınızda ve bir başka cihazla dinblemek istediğinizde Lütfen aşağıdaki yazıyı hatırlayın:
• Pa80 direct olarak SMF formatında kayıt yapar. SMF okuyucular bu oluşturduğumuz kaydı okuması gerekir. Dosya uzantısının doğru olduğundan emin olun (genellikle ".mid").
• Track 10 Drum lar için ayrılmıştır. Backing Sequence ile kayıt ederken Track 11 de Drum/Percussions için ayrılacaktır.
• Sadece General MIDI uyumlu sesler farklı cihazlarda farklı sesler mevcutsa Korg'un sesleri kendi sesleriyle değişecektir.Program Haritası Kullanıcı manuelinde gösterilmiştir.

Soru :) Kayıt esnasında kaydını yaptığım parçanın ritmini nasıl değiştiririm?
Cevap :) Song Record sayfasında ,Sağ alt köşedeki Record opsiyonunun Tempo parametresine çevrilmiş olduğundan emin olun. Yaptığınız parçanın ana tracklarında bütün Ritm değişikleride kaydedilecektir. Ve parçayı dinlemek için çaldığınızda bu ritm değişikliklerini göreceksiniz .. Lütfen unutmayın Ritm değişiklikleri ancak Owerdub modunda kaydedilir..
Parçayı dinlerken Auto seçeneğinin Tempo olarak yönlendirilmesi gerekir.


Effects

Soru :) Solo parçalara (Upper tracks) reverb efekti verebilirim/kaldırabilirim? Melodiler için efektsiz ve temiz ses olmasını istiyorum.

Cevap :) Style Play mod una geçin >MENU > "Mixer" seçeneğini seçin > PAGE+ butonunu kullanarak Page 3 ("FX Send") sayfasına gelin > Ekranın altındaki F3 butonuna basarak C effect 'i seçin (reverb processor for the Realtime tracks) > VOLUME/VALUE buton çiftlerini kullanarak Trackın reverbini artırın veye azaltın..
Bitirdikten sonra > WRITE butonuna basın ekrana Write penceresi gelsin > A veya B VOLUME/VALUE butonlarından herhangi birisine basın > ENTER tuşuna ikikere basarak yapmış olduğunuz değişikliği Performance ye kaydedin

Soru :) Peki Style Tracklardan reverb efektini nasıl kaldırıp /Koyabilirim.. Ya ben şimdide Akumpanyalardadaki seslerin efektlerini almak istersem?

Cevap :) Style Play Modundayız yine > MENU > "Mixer" i seçin > PAGE+ butonunu kullanarak Sayfa3 ' e("FX Send") gelin. > TRK SELECT basarak Style track larınızı görebilirsiniz. A effektini (reverb processor for the Style tracks) Ekranın altındaki F3 butonuna basın > Sonrasında VOLUME/VALUE button çiftlisini kullanarak seçmiş olduğunuz Trackın Reverbini azaltın.
İşinizi Bitirdikten sonra > WRITE butonuna basın ekrana Write penceresi gelsin > D VOLUME/VALUE butonlarından herhangi birisine basın > ENTER tuşuna ikikere basarak yapmış olduğunuz değişikliği StylePerformance ye kaydedin
 
Soru :) Efekt Yerleştirip nasıl kullanabilirim? Pa 80 de ben sadece ana efektler gördüm.

Cevap :) Pa80' bir mühendislik tasarım esnasında efektler 4 Ana kanalın üstüne kurulmuştur , Fakat siz FX 2 (Program modu) veya FX B ve D (Style Play, Song Play and Song modu) kullanarak efekt yerleştirebilirsiniz. Bunları nasıl yapacağız?
1. MENU buttonuna basın, ve Effects bölümünü seçin.
2. "Effects" (Program mode) veya "FX Select" (all other modes) bölümünün içindeyken, Insert effect i FX 2 (Program modu) na veya FX B veya D (tüm diğer modlar) ye yönlendir
3. "Effects" (Program modu) veya "FX Send" (tüm diğer modlar) ın sayfasına geçin,ve FX 2, B or D a send value değerini 127 yapın.
4. "FX Edit" sayfasına geçin, ve "Wet/Dry" parametresini Wet yapın.
5. "Send to Master" seçeneğini No yapın (Program modu, "Effects" sayfası), veya "Pan" value değerini Off (tüm diğer modlar, "Mixer: Pan" sayfası) yapın.
6. "Chain 2>1" 0 değerini farklı bir değer yapın (Program modu, "Effects" sayfası), "B>Asend" veya "D>Csend" (diğer tüm modlar, "FX Select" sayfası).
7. "FX Send" sayfasına geçin, ve FX 1, A veya C yi =0 değerine getirin and assign to FX 1, A or C a value of 0, FX prosesörüne dry signals vermek ten kaçının
8. Write tuşuna basarak program veya Performance olarak orgun belleğine kaydedin.
Soru :) Rotary Speakers hızını joystickle kontrol etmeyi, değiştirmeyi nasıl yapabilirim?.

Cevap :) "40: Rotary Speaker" Efektini FX 2 (Program modu) yada FX B ve D (Diğer tümmodlar) işlemine yönlendirmelisiniz.. Sonra JS+Y veya JS-Y Modülasyon kaynağını efekte vermelisiniz:
1. MENU buttonuna basın >, ve Effects bölümünü seçin.
2. Lütfen yukardaki "40: Rotary Speaker" efektini yerleştirmeye bakın.
3. "FX 2 Editing", "FX B Editing" veya "FX D Editing" sayfasına gidin, ve "JS+Y" veya "JS-Y" seçeneklerini "Speed Switch-Src" parametresi olarak keyfinize göre (İleri hareket geri hareket sağ-sol gibi) Slow veya Fast (Yani hızlı yavaş) "Speed Switch" i ayarlayın Tavsiye: Modulasyon efektleri genellikle FX2 ye yönlendirilmiştir. Eğer seçiminiz buysa "Chain 2>1" yi 127 yapın.
4. Write tusuna basarak yaptığınız işlemi Programa veya Performance ye kaydedin

Soru :) Peki Bu Rotary Speaker's hızını pedal ,switch veya padlerle kontrol edebilirmiyim?
Cevap :) Edersiniz..Standart MIDI kontrol numarasını (CC#12 veya CC#13)Rotary effect e ve Controlling pedal/switch/pad 'e yönlendirmeniz gerekecek..;
1. "FX CC#12 Switch" veya "FX CC#13 Switch" parametresini aşağıdakilerden hangisini kullanacaksanız ona yönlendirin:
o Ayak pedalı (Global > Sayfa 4 "Pedal/Switch/EC5")
o EC5 (Global > Sayfa 4 "Pedal/Switch/EC5")
o Pad (Style Play > Sayfa 23 "Pads")
2. Altaki kurulumları hangisi için gerçekleştirmek istiyorsanız onu yapın ve değişikliklerinizi alttaki listeye göre tercih edip kaydedin:
o Ayak pedalını veya EC5 i Global'e kaydetmek için (GLOBAL, then WRITE > Global)
o Padi Performance ya kaydetmek için (WRITE > Perf), Bir style performansı (WRITE > Current Style) veya bir STS ye (WRITE > STS).
3. MENU buttonuna basın >, ve Effects bölümünü seçin.
4. Lütfen yukardaki "40: Rotary Speaker" efektini yerleştirme açıklamasına bakın.
5. "FX 2 Editing", "FX B Editing" veya "FX D Editing" sayfasına geçin, ve "MIDI (CC#12) " veya "MIDI (CC#13)" seçeneğini "Speed Switch-Src" parametresine çevirin,"Speed Switch" parametresini arzuladığınız başlama hızınızı Slow veya Fast yaparak ayarlayın .
Tavsiye: Modulasyon efektleri genellikle FX2 ye yönlendirilmiştir. Eğer seçiminiz buysa "Chain 2>1" yi 127 yapın.
Write tuşuna basarak Program veya Performance ye kaydedin.
 
Sampling

Soru :) Pa 80 in kendi Standart drum kitini Bir başka drum makinasının seslerini sampling yaparak değiştirebilirmiyim?
Cevap :) Malesef yapamazsınız



Soru :) Öylemi? Sampling ne işe yarıyor peki?

Cevap :) Ana hatlarıyla şöyle açıklayabiliriz ; Sampling fonksiyonunu Audio Grooves dediğimiz kayıttan yapabilirsiniz (mesela sizin Drum machine nizden alınmış bir pattern e.g.,), sonra Slice ve Expand fonksiyonlarını kullanarak Bu Audio Grooves den bir drum kit oluşturabilirsiniz. Yanlız bu oluşturmuş olduğunuz kit standart Drum kit değildir.

Soru :) Pa 80 de Maksimum Sample ölçüsü nedir?
Cevap :) 6 saniyeye kadar mono veya Stereo kayıt yapabilirsiniz. (Mono, 562.5 KB , Stereo 1,125 KB).

Vocal/Guitar Board (optional)

Soru :) Vocal/Guitar Board (VHG1) ı kurduktan sonra ,seslerime kaç tane efekt uygulayabilirm?.

Cevap :) Boardı ayarladıktan sonra [Global mode, Page 18 "VocalSetup1"] 4 efekt :
• Tone (3-band equalizer) [Global mode, Page 19 "VocalSetup2"]
• Compressor [Global mode, Page 19 "VocalSetup2"]
• FX1: Chorus veya Delay [Global mode, Page 20 "VocalSetup3"]
• FX2: Reverb [Global mode, Page 20 "VocalSetup3"]
Soru :) Song Play modunda Armoni seslerini nasıl yapabilirim?

Cevap :) Öncelikle Song unuzu modifiye etmelisiniz.
1. Önce Song moduna geçin ve sizin Vocal Harmony parçalarınızı kayıt edin.
2. Song ınızı kaydedin ve, Song Play moduna geçin.
3. MENU butonuna basın > Preferences bölümünü seçin. > Song Play > Preferences > Harmony Track parametrelerini "S1/2-Tr16" opsiyonuna çevirin, bunu Armoni parçanızı nereye kaydetiğinizi göz önüne alarak yapın.
4. EXIT tuşuna basarak Song Play Ana sayfasına geri dönün ve diskteki modifiye etmiş olduğunuz Song u seçin.
5. PLAY/SBaşa dön 'a basarak Parçanızı çaldırın, ve parçanızla birlikte şarkınızı söyleyin.16.cı Tractaki kaydetmiş olduğunuz Notalara /akorlarınıza göre sizin bu armoni parçanızın sizi takip ettiğini duyacaksınız.
 
Global
Soru :) Audio giriş lerine nasıl efekt verebilirim?
Cevap :) Global moduna geçin,> Pages 14 ("AudioIn Cfg") de bulunan parametreleri kullanarak Input 1/2 :1/2Int.FX yapın. Bu yaptığınız ayarın kalıcı olmasını isterseniz : Write >Ekrandan Global yazısnı seçin >Enter tuşuna iki kere basın.

Disk

Soru :) Tritondan Korg pa ya dosya transferi edebilirmiyim?

Cevap :) Evet,Ama boş temiz formatlı RAM Flash kartınız olmak kaydıyla .PCG (Programs), .KMP (Multisamples) ve .KSF (Samples) dosyalarınızı Tritondan Import edebilirsiniz


Soru :) Peki Trinityden Korg pa ya dosya transferi edebilirmiyim?

Cevap :) Evet bunuda yapabilirsiniz ama dediğimiz gibi, Boş formatlı RAM Flash kartınız olmalı..

Soru :) İşletim sistemini OS version 3.0 dan, 2.02 ye çevirdim.. Ama şu an Hardiski okumuyor.. Niye ? Noldu yaa?..

Cevap :)Şayet Hardiskinizi 3.0 da formatlamışsanız FAT32 ye göre formatlanmıştır.. fakat OS 2.02 veya daha altları FAT16 kullanır ve bu yüzden hardiskinizi görmez....OS 3.0 ı yükleyin Hardiskinizi tanıyacaktır..Şayet 2.02 konusunda ısrarcıysaynız hardiskinizi yeni yüklemiş olduğunuz işletim sisteminde formatlamanız gerekecek
Soru :) Diskim dolu değil , fakat şu an Klasör oluşturma, Kopyalama ,İsim değiştirme işlemi yapamıyorum.. Neler oluyor?

Cevap :) Bu şu eski MS-DOS (TM) işletim sistemlerinin limitinden kaynaklanır. Root directory e ulaşıp dosyasayma limitini değiştirmeniz gerekecek.Dosyalarınızı başka bir yere kopyalayın Diskinizi formatlayın ve bu yedeklemiş olduğunuz dosyalarızı tekrar eski yerine kopyalayın.. Bazı dosyalarınızı ve Klasörlerinizi silin peşinden Yeni direktör oluşturun veya save işlemi vs vs yapın..
Soru :) "123.SET", "456.SET" ve "789.SET" klasörleri neyin nesi?.. Ben böyle bişey yapmadım! .. Nerden geldi bunlar yaa?..

Cevap :) Bu Klasörler Hardiskinizi taktıktan sonra otomatik olarak oluşur.. DIRECT HD Styles diye bişey duymadınızmı.. Duymadıysanız duyun ; Bu klasörler çok büyük olanak sağlıyacak size.. Ritmlerinizi (144 Direct HD Style ! + 96 User Style = 240 Ritm!) iyi değilmi?.. Bu klasörlerin içine kendi Ritmlerinizi koyma olanağı sağlıyor.. Fakat Bu klasörleri silemez, atamazsınız.. STY dosyalarızı silebilir isimlerini değiştirebilirsiniz
"!123.SET" Klasöründe Style 1,2,3 bank butonları bulunur,"!456.SET" Klasöründe Style 4,5,6 "789.SET" Klasöründede 7,8 ve 9 bank butonları bulunur ve bu bankları kullandığınızda otomatik olarak bu klasörlere yönlenir.
Direct HD Style kullanmak için Style Bölümündeki En solda bulunan butona hem alttaki ve hem üstündeki LED ler yanacak şekilde basın, 1 den 9 a kadar olan butonlara basark istediğiniz Direct HD bankındaki ritmi kullanın.
 
Soru :) İnternetten indirdiğim ".ZIP" dosyaları direkt olarak Korg Pa ya Load edebilirmiyim?

Cevap :) Hayır. Bu dosyalar PC için internet den daha hızlı indirmek için sıkıştırılmışlardır. Pc nizde WinZip kullanın ( ' dan indirebilirsiniz) veya diğer sıkıştırm ve eçma işlemi yapan programları kullanabilirsiniz ( ) . Mac da direkt olarak açın bu dosyaları ve peşinden açılmış dosyanızı Korg Pa ya yükleyebilirsiniz

Soru :) Orgumun verilerini nasıl yedekleyebilirim?..Dahili mermoy' i (SSD) ,nasıl komple silip resetleyebilirim ?

Cevap :) Sıralamayı Takip et:
1. 6 tane boşk disket hazırlayın (Formatlı olup olmaması önemlideğil).
2. Disk > Page 8 ("Utilities 1").bölümüne geçin
3. O.S Disketti oluşturmak için >Save O.S. u seçin. Boş temiz disketinizi disket yuvasına takın >Enter ve O.S yüklenmesi tamamlanana kadar bekleyin..
4. İşlem bittiğinde .. Oluşturmuş olduğunuz O.S disketini alın.
5. Bellekteki tüm verilerinizi diskete almak için >"Backup Data" seçeneğini seçin . Pa 80 in istediği boş disketleri sırasıyla verin.. (Bunları numaralamayı unutmayın..).
6. Bu işlem bittikten sonra son disketi yerinden çıkartın ve oluşturmuş olduğunuz O.S disketini sürücü yuvasına takın.
7. Enstrumanınızı kapatıp açın.
8. Pa 80 size Ekranda Operation Sistem (O.S) yi yükleyip yüklemeyeceğinizi soracak . FADE IN/OUT düğmesine basarak SSD belleğini formatlayın.
9. Şu an SSD belleği komple silinmiş durumda ve İşletim sistemi otomatik olarak yüklenmiştir.
10. İşiniz bittiğine .Disket sürücüsünden disketi alın ve herhangi bir butona basın.
11. Disk > Page 8 ("Utilities 1") bölümüne geçin.
12. Kaydetmiş olduğunuz datalarınızı yüklemek için "Restore Data" bölümünü seçin.
Soru :) Restore disketleri yeterlimi yoksa farklı dosya kaydetme gerekiyormu? Bu restore olayını nasıl gerçekleştirebilirim?
Cevap :) Yapacağınız işlem tamamen Fabrika verilerini fabrikasyon ayarlarını orga yüklemeye yönelikse hayır .. Elinizde O.S disketi ve Restore disketleri olması yeterlidir.. Restorasyon sadece Orgun dahili hafızasıyla ilişkili bir işlemdir.. kartta ne olup olmadığıyla ilgilenmez..Sonuçta Orgun ilk başta sıfır hali neyse Orgu (User1,User2,User3 boş olacak şekilde) fabrika dataları orijinal haline dönüştürür.. Yani sizleri yanlışlık sonucu yüklemiş olduğunuz hatalı setlerden kurtarır.. Bütün Orgu (Flash Kart hariç..)formatlar siler.. tertemiz hale getirir.. Ve sadece Üretici firmanın üretmiş olduğu olması gereken sesleri ritmleri vs.. vs.. yükler..Orgu ilk ayarlarına geri getirir.. Restorasyon işlemi esnasında Flash kartı yerinden çıkararak bu işlemi yapmanız önerilir.. Nasılmı yapacaksınız?.. Buyurun:
Disk > Page 8 ("Utilities 1") bölümüne geçin.
1. RestoreData komutunu seçin.
2. “Restore from FD (Yes) or HD (No)?” mesajı görüntülendiğinde ENTER/YES butonuna basarak floppy disk,I veya EXIT/NO butonuna basarak hard disk’i seçin.
3. “Are you sure?” mesajı görüntülenecektir. ENTER butonuna basarak işlemi başlatın , EXIT butonuna basarak işlemden vazgeçebilirsiniz..
4. • Şayet hard disk,seçimi yaptığınızda restore işlemi derhal başlıyacaktır.
• Şayet floppy disk, seçimi seçildiğinde “Insert backup disk#1 and press Enter” mesajı görüntülenecektir. İlk backup veya restore disketinizi sürücüye yerleştirin ve ENTER butonuna basın.
5. İlk disketin okunma ve yazılma işlemi bittiğinde “Insert backup disk #2 and press Enter”mesajı görüntülenecektir. Bir sonraki diskette geçerek ENTERbutonuna basın.
6. Aynı işlem sırasını backup disk #3, #4 ve #5. disketler için de tekrarlayın, Bu Backup lar işlem sonunda dahili hafızaya alınacaktır
Not: En sonuncu disket yüklendikten sonra “Some files missing” mesajı görüntülenebilir.Bu hata iletisi bazı kullanıcı datalarından kaynaklanabilir. Bu öyle büyütülecek bir sorun değildir. EXITbutonuna basarak bu hata iletisinden kurtulun..
7. Ekrandan “Wait” mesajı kalktıktan sonra ve WRITE/DISK IN USE LED ‘ışığı söndükten sonra cihazınızı kapatın ve tekrar cihazınızı açın.
Not: Restore Data işleminden sonra, “Missing some files” hata iletisi görüntülenebilir.Bu hata ilet,sinin başka nedenide 11-20 Performance banklarının (pre 3.0) işletim sisteminden önceki versiyonlarından kaynaklanmaktadır. Yine belirtiğimiz gibi bu bir problem değildir. EXIT butonuna basarak bu hata iletisinden kurtulun
 
Soru :) Korg Pa nın kendi orijinal Style lerini değiştirmek ve düzenlemek istiyorum bu mümkünmü?.

Cevap :) Evet! Şöyle yapacaksınız :
1. Disk > Page 9 ("Utilities 2") > Factory Style Protect parametresini "Off" yapın.
2. Disk > Page 2 ("Save") sayfasına geçin.> ALL Klasörünü seçin > ve Open 'e basın > STYLE Klasörün seçin >Open butonuna basın. >Dileğiniz bankı seçrek bankın içindeki in Style leri görmek için Open 'e basın. > Modifiye etmek istediğiniz Ritmi seçin > Save ' basın.
3. NEW_NAME.SET ismini seçerek Hardiskinizde (veya Floppy diskete) yeni bir .SET oluşturun. değişiklik yapacağınız seti bu .SET klasörüne SAVE edin.
4. Ritmlerinizi Bellekteki User yerine veya Fabrika yeri yerleşiminde istediğiniz yere LOAD edin.
5. Style Record modunda Style Patternini ;Style Edit , Style Performance yi the Style Record modunda edit edin. Değişikliklerinizi kaydedin.
6. Disk > Page 9 ("Utilities 2") > Factory Style Protect parametresini "On" yapın.


Pa80 ve Bilgisayar

Soru :) Bilgisayarımda Sequencer programıyla Korg pa yı Tone jenaratörü olarak hangi modda doğru olarak kullanabilirim?

Cevap :) Song Play and Song modu bu işlem için en uygun modlardır. Bu modlarda Korg pa 16 -parts MultiTimbral Ton Jenaratörü olarak çalışır.

Soru :) Bir Song'u Korg Pa dan başka bir harici Sequencer'a nasıl kayıt edebilirim?

Cevap :) Öncelikle Standard MIDI Dosyası olmalı dosyanız ve peşinden Bu dosyanız Multi Track olarak tercih edilmeli.
Önce Harici Sequencer'ınız da boş bir ve 16 Midi tracklı song ayarlayın. Bütün kanalları bire bir olacak şekilde ilişkilendirin..(Örneğin Track 1-Channel 1, Track 2-Channel 2,vs.. vs..)Chanel 10 un Drum olduğunu unutmayın
Harici Sequencer ınızı MIDI clock u External yapın. Her kanal kayda girecektir ve RECORD 'a basın. Şu an harici Sequencer'ınız Kayıt'a başlamak için Start mesajını bekliyor olması lazım.
Korg Pa' Song Play moduna geçin ve Harici Sequencer'ınızda song'record u seçin. Peşinden Korg Pa' da PLAY/SBaşa dön butonuna basın. Şu an Harici Sequencer'ınız Kayıt işlemine başlıyacaktır.. Kaydınıı bitirdiğinizde PLAY/SBaşa dön butonuna tekra basın.. Yaptığınız song şu an Harici Sequencer'ınıza transfer edildi...
Harici Sequencer'ınızı tekrar MIDI Clock = Internal yapın ve parçanızı çaldırın.

Soru :) Support > Software adresinden Korg Pa için Cakewalk ve Sonar mastarlarını (template) indirdim fakat bunları Bilgisayarım da kullanmak için nasıl konfigüre edeceğimi bilmiyorum .
Cevap :) İndirme ve unzip yaptıktan sonra Explorer > Program Files > Cakewalk > bölümüne geçin. Instrument Definitions (. ins)dosyasını buraya kopyalayın
Cakewalk programını çalıştırın, ve Options > Instruments > Define > Import bölümüne geçin,ve sizin kopyalamış olduğunuz dosyayı buradan seçin. Bu dosyayı seçtikten sonra durumu gözlemlemek için soldaki sutuna tıklayıp sağdaki sutüna sürükleyin.

Hardware Ekleme
Soru :) Tüm harici ve dahili donanım kurulumlarını ve Donanım genişletmeleri ni kendimiz yapabilirmiyiz?..

Cevap :) Evet. Tüm extra hardware kurulumlarını kendi kendinize yapabilirsiniz. Lütfen Kullanıcı manuelindeki bilgileri ve expantion larla beraber gelen kurulum bilgilerini okuyun.

Soru :) Pa 80 de herhangi bir Flash Kart kullanabilirmiyim?

Cevap :) Üzgünüm bu mümkün değil. Pa80 bu kartların kendisi için patentli olan tipini kullanır.

Soru :) "123.SET", "456.SET" ve "789.SET" klasörleri neyin nesi?.. Ben böyle bişey yapmadım! .. Nerden geldi bunlar yaa?..
Cevap :) Bu Klasörler Hardiskinizi taktıktan sonra otomatik olarak oluşur.. DIRECT HD Styles diye bişey duymadınızmı.. Duymadıysanız duyun ; Bu klasörler çok büyük olanak sağlıyacak size.. Ritmlerinizi (144 Direct HD Style ! + 96 User Style = 240 Ritm!) iyi değilmi?.. Bu klasörlerin içine kendi Ritmlerinizi koyma olanağı sağlıyor.. Fakat Bu klasörleri silemez, atamazsınız.. STY dosyalarızı silebilir isimlerini değiştirebilirsiniz
"!123.SET" Klasöründe Style 1,2,3 bank butonları bulunur,"!456.SET" Klasöründe Style 4,5,6 "789.SET" Klasöründede 7,8 ve 9 bank butonları bulunur ve bu bankları kullandığınızda otomatik olarak bu klasörlere yönlenir.
Direct HD Style kullanmak için Style Bölümündeki En solda bulunan butona hem alttaki ve hem üstündeki LED ler yanacak şekilde basın, 1 den 9 a kadar olan butonlara basark istediğiniz Direct HD bankındaki ritmi kullanın.
 

Benzer konular

Demonu Paylaş Yine Yarışma Yapalım mı ? Anket

  • Evet

    Oy: 16 69.6%
  • Kararsızım

    Oy: 7 30.4%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

Delüxe üyelik Yapın sizinde olsun.. (Sunucu Ödemeleri için katkınız olsun)

Son kaynaklar

İyiki Doğdunuz :)

Geri
Üst