Cevap: Çok acil Or700 plus Azeri 6/4 lük ritim lazım arkadaşlar
Canım kardeşim yoktur der isem yoktur
Ben gerçek nota üzeri saz ve ses dersleri veren biriyim vede diplomalıyım
6 zamanlı diyebilirsin ama 6/4!lük diyemezsin. Sen iyisi mi hangi türkü veya parça için veya hangi ritmi arıyor isen onu bana dinlet sana son noktayı aktarayım Saygılarımla,
Sayın SAZGRUBU;
1. Demişsiniz ki; "Ben gerçek nota üzeri saz ve ses dersleri veren biriyim vede diplomalıyım"... Bu ifadenize kaşılık diyorum ki; ben sizin müzik eğitim konumunuzu, durumunuzu ve seviyenizi sorgulamadım. Gerekte yok.
Size saygım sonsuz
2. Kavram kargaşasına gerek yok. 6/4 lük dendiğinde kastedilen 6 zamanlıdır zaten. Bir ölçü içerisinde 6 tane 4 lük nottan bahsedilir.
Ben klavyede kullanılacak olan ritim dosyasından bahsettiğim için 6/4 lük ritim arıyorum dedim.
3. Ayrıca diğer bir mesajınızda;
"Sn. hocam 3/4'lük ritmin 2. tekrarı nedir? Matematiksel olarak düşüne bilirsiniz ama diğer türlü yoktur." ifadesini kullanmışsınız. O zaman 6/8 her parçayı neden 3/8 lik olarak kabul etmiyoruz. 3/4 lük ritmi 2. kez tekrarlamak, 6/4 lük (6 zamanlı diyelim kızmayasınız) bir usulün vuruşunu her zaman karşılamaz. Örneğin Yürük semai usulü 6/8 dir. (6 zamanlıdır) iki semai usulünün birleşiminden meydana gelir denir. Ama velvelesi aynı değildir. Ama 3/4 kullanılmaz mı kullanılabilir. Ama tam olmaz. Hele 6/4 lük bir sengin semainin velvelesini 3/4 lük ritim karşılamaz. 6/4 lük sengin semaiyi 6/8 lik ritmle çalmak şık olmaz çünkü acc, eşlikler 6/8 e göre düzenlenmiştir.
Aynı zamana sahip farklı usuller vardır. Örneğin düyek usulü 8 zamanlıdır(8/8). Ve iki tane sofyan usulünden oluşmuştur. Müsemmen usulüde 8 zamanlıdır(8/8). Ama bir semai bir nim sofyan ve bir semai den oluşmuştur(3+2+3) ve velvelesi düyekten çok farklıdır.
Yani kısacası zamanları matematiksel olarak aynı olsa da oluşumları, vuruşları farklıdır.
Diye biliyorum...
Örneğin şu parça 6/4 lüktür.
Notası için tıklayınız(bu birinci sayafasıdır ki okkalı bir parçadır....
Müziği için tıklayınız....
Bunu 3/4 ile ya da 6/8 bir ritimle çalamayız. Haa siz çalarsanız, bişey diyemem, uyar mı uyar, uydumu uydu.
Ama olur mu? Olmaz diye düşünüyorum.
Yani her 5/8 lik türküye her 5/8 lik ritim olmaz. neden olmasın ki süre aynı 5 zamanlı diyebilirsiniz ama oluşumları vuruşları farklıdır.
3+2 (aksk başta) farklıdır 2+3(aksak sonda) farklıdır.
Ya da 7/8 lik her türküye her 7/8 lik ritim olmaz
oluşumları farklıdır çünkü. Bakınız:
* 2+2+3 (aksak sonda)
* 2+3+2 (aksak ortada)
* 3+2+2 (aksak başta)
Ya da her 9/8 lik türküye her 9/8 ritim olmaz,
* 2+2+2+3 aksak sonda
* 3+2+2+2 aksak başta
* 2+3+2+2 aksak ortada
gibi örnekler uzatılabilir.
Siz şöyle diyorsunuz: "O zaman 3/4'lük ritimleri dene zaten 6/4'lük diye bir ritim yoktur Saygılarımla," Bu ifadenizden yola çıkarak:
doğrudur iki tane 3 zamanlı semai usulünden 6/4 sengin semai oluşur. Ama velvelesi farklıdır.
Bütün 3/4 lük leri denedim üstadım. Uymuyor. Şık durmuyor. Ya da ben uyduramadım.
Bu mantıkla yaklaşacak olursak 9/4 lük bir zeybek ritmini 3/4 + 3/4 + 3/4 şeklinde çalarız olur biter. Mantık olarak 3+3+3=9 zamanlı
Ama ne yazık ki olmuyor.
Cevaplarınız, ilginiz için teşekkür ederim.
Aslında bence bu tür ritimler büyük bir ihtiyaç. Zaman bulabilsem oturup ritim yazacağım ama zaman bulamıyorum. Özellikle TSM, Tasavvuf Müziği veya THM ile ilgilenen arkadaşlar için bu tarz ritimlerin olmaması önemli bir eksiklik.
İfadelerim polemik yaratmasın. Herkesi seviyorum, Saygılar.