Ben de 2005'den beri gitar çalıyorum. Daha çok pop ve halk müziği çalmayı seviyorum. 2 sene önce acaba çalabilir miyim diye en ucuzlarından bir bağlama aldım ve biraz uğraşınca çalabildiğimi gördüm. Ardından kısa dönem askerlik yaptım ve askerden dönünce geçen sene Haziran ayı gibi Or 700 v2 Plus aldım.
Aleti odadan bile dışarı çıkarmadım, hobi amaçlı kullanıyorum. Batı tarzında da, halk müziği tarzında da iş görebilecek bir alet. Tabiki Pa 800 ile kıyaslamak yanlış olur ama orta seviyede hayli güzel bir alet Or 700. Batı sesleri de yabana atılacak gibi değil.
A2000 derseniz, batı seslerinde Or 700'den bir farkını göremedim ama zamanla üzerine çalışmalar yapılacak ve çok iyi yerlere gelecektir. Şimdilik ses ve ritim bulma konusunda A2000 ile sıkıntı yaşayabilirsiniz, Or 700 daha oturmuş bir alet ve piyasada birçok ses ve ritim var.
Enstrümanların gerçekçiliği açısından da şunu belirtmek isterim ki hiçbir elektronik alet o akustik enstrümanların tadını veremiyor. 10 bin liralık Tyros4'deki akustik bağlama benim 130 tlye aldığım bağlamanın sesini veremiyor. Elektro bağlamalar oldukça gerçekçi oluyor ama ne yazık ki akustik enstrümanlar çok gerçekçi değil.
Son olarak forumda paylaşılan demolar genelde halk müziği ve oyun havası tarzında olduğu için aletin batı soundu hakkında fikir sahibi olmakta zorlanabilirsiniz. Mümkün olduğunca yapmak istediğiniz tarzda demolar bulup dinleyemeye çalışın. Tamamen Or 700 ile yaptığım bir iki kaydı şuradan dinleyebilirsiniz, belki bir fikir verir;
beytullahonder's sounds on SoundCloud