• '' 20 '' Konu Açan yada mesaj yazmış olan Rütbe '' Özel üye '' olucaktır.. Vip üye de 200 konu yada Cevap vermiş olan Rütbe kazanacaktır saygılar

Transpose olmasaydı???

Cevap: Transpose olmasaydı???

ya bırakın transposeyi re yada mi üzeri çalan kaç piyanist doğru akor basıyo re akorunun üstüne alakası olmayan hareketler yapıyorlar yada sürekli sol elleri re üzerinde körükleyip duruyorlar. hele pa 800 çalanlar tam facia bence çünkü çoğu ritimin akorları duyulmuyor ama çalan arkadaşlar habire akor basıyo boşuna yoruyorlar kendilerini :)

ozaman sol diyez karardan bir peşrev çalda dinliyelim üstad kulağımızın pası silinsin :) tranpoze olmasa iş daha kolay olurdu kolaya kaçılmazdı kalite sanat konuşurdu bazılarımızda neden tranpoze yok diye konu açarlardı :)

Sanatci re okusun kardesim:-D

sanatci re okusun kardesim:-d

re çalan la da sıkıntı çekmez zaten dene görürsün çok bi fark yok akorlarınıda basarsın mi de çalabilir çoğu piyanist sorun do çalmak sol çalmak si çalmak fa çalmak çal çalmak çal çal çal ..... :):):) iyiki varsın transpose :)

Notalar bağımsızdır,tabi olarak insanlarda öyle.. İnsanlar bir piyanonun tuşuna ilk dokunduğunda kendilerine göre en kolay diziliş üzerinden icra ederler yada kulaktan çaldıkları zamanki güdüsel bir durum ve alışkanlık kalır..Ben mesela mi üzerinden çalarım ve o şekilde alıştım,amaa eskiden nota üzerinden bir şarkıyı öğrendiysem o şarkı benim için orijinal şekliyle kalır yani gidipte mi üzerinden çalmam..
Yani aslında transpoze yapmamak övülecek bir durum değil,kimse kimsenin belirttiği gamdan çalmak zorunda değil,içinden nasıl geliyorsa öyle çal..Ama kendini geliştirmek ve bir orkestrada sıkıntı yaşamamak için transpoze olmadan çalmayı öğrenmek tabikide iyidir..Ama transpoze gibi bir özellik varkende kendimizi kasmayada gerek yok:)

Beyler gözünüzde büyümesin bu olay,biraz çalışırsanız transpoze olmadan bir kaç ayda öğrenebilirsiniz,kalıplar belli zaten,ama gidipte bir blues yada meyan icra edecekseniz transpozeye devam:) Gerçi oda çalışmayla olur,yeterki vakit bulup çalın..Ana tonların hepsinden çalabilirim,ara tonlarda hiç denemedimki akorlarda kasar gibi...

Iki kadinin :dun aksam dugunde o neydi oyle. Solist la soyluyordu piyanist re uzeri caliyordu ciftetellide de akorlari kaciriyordu hic oynayamadik ..dedigini duydunuzmu hic bisey olmaz abi ya en fazla re nin yaninda la calmayida ogrenirlerdi :))

Tranpoze olmasaydı ne olurdu? Ya koma olmasaydı? Ya ritimler olmasaydı? Ya ritim yazma olmasaydı? Ya sample ses olmasaydı?
Arkadaşlar bu örnekler "ya ritimli orglar olmasaydı?" sorusuna kadar gider.
Org çalmak klavyesi itibarıyla bir çok enstrumandan daha kolay gibi görünse de, o kadar da basit değildir! ( bu benim fikrim )
Asıl mesele bizlere " piyanist" denmesinden kaynaklanıyor! Ben her zaman söyledim yine söylüyorum: bizim %95'imiz piyanist değil. Piyano çalabilen arkadaşlar istisna. Piyano çalmak başka bir şey. Bize müzisyen, orgcu, çalgıcı vs denebilir; ama piyanist değiliz. Önüne notayı koyup, o notayı hem okuyup hem de çalabilen adama piyanist denir. Onlarında zaten transpoze gibi bir problemi olmaz.
Bizim yaptığımız işe gelince: Müzik kulağı, ritim duygusu, duygu , sahne performansı gibi yetenek isteyen taraflarını icra ederken; aynı zamanda teknolojik olarak çok gelişmiş, üzerinde bir sürü ayar vs olan bir cihaza da hakim olmak hiç de kolay değil arkadaşlar.
Bağlama çalmak çok zordur ama bağlamacı çıkar bağlamasını çalar. Kemençe çalmak da çok zordur, ama akordunu yapar ve çalar. Bu örnekler çoğaltılabilir. Hiç birinin klavyeci kadar ayrıntısı yoktur.
Burada bize düşen şudur: Yaptığımız işi küçümsemememiz gerektiği gibi, günde 6-7 saat çalışarak 10 yıl konservatuvar okumuş adamlarla aynı kefeye konmayı beklememeliyiz.
Saygılar.

duygularıma tercüman oldunuz...

boşuna yormayın kendinizi traspose var çünkü var olan şeyi yokmuş gibi görmek mantık dışı

Bir ara repertuar yaparken o parçayı orjinalinde kim, nereden çalmışsa o yerden çalmaya çalışıyordum. Bir süre sonra ciddi ciddi bir çok tondan rahat çalabildiğimi gördüm. Hala yeni bir parça çalmaya çalışırken illa kendi yerinden akorları deşifre etmeye çalışıyorum.

Bu işin doğrusu nota okumaktır. Bu da müziği temelinden doğru öğrenmek ile alakalıdır. Mesela klavye için düşünelim ; eğer doğru parmak pozisyonlarını kullanmıyorsak "her tondan çalarım" gibi bir iddiamız olamaz, yapamayız çünkü... Yani kısaca hepsi birbirini tamamlayıcı şeyler...

Şunu da söylemek gerekirse çoğumuz senfoni orkestrasında çalmayı düşünmediğimize göre transpoze kullanmakta hiç bir sakınca yok :) yeterki hangi transpoze pozisyonundan çalıyor olursak olalım doğru akorları basıyor olalım...

keşke hiç bulunmasaydı gerçek müzisyenler hakettikleri yerlere gelebilseydi.

OmeXrRoland hocama katılıyorum....Transpoze olmasaydı kabiliyetli olup yerinden çalabilenler çalabilecekti....çalamayanlarda orgcu olamayacaktı... ve müzisyen az olduğu için daha değerli bir meslek olacaktı...