Sayın aydin_1957
Öncelikle sizin sorunuzu cevaplamaya çalışayım. Tuşlara ne kadar basarsanız o kadar ses vermesi olayının açıklaması yine teknikle alakalı bir olay. Biz buna '' TUŞ AĞIRLIĞI '' diyoruz. Bu sistem , gelişen teknoloji ile artık elektronik orglarda , aynı gerçek akustik piyanoda olduğu gibi çalınabilmesine olanak tanır. Yani Tuşların ağır olması ; sizin yavaş bastığınızda az bir ses , daha sert bastığınızda daha çok ses vermesi olayıdır. Bu bilerek yapılan birşeydir. Bir çeşit tekniktir. Nefesli bir çalgı çaldığınızda ya da çalmayı boşverin sadece gerçek bir klarnet solo dinlediğinizde hep aynı sertlikte ya da aynı desibelde çalınmadığını duyacaksınız. Hatta bu olay akustik piyanolarda o kadar farklıdır ki ; Çok profesyonel piyanistlere bu tuş ağırlığı bile hafif gelir. Bunun için piyanonun altındaki pedalları kullanırlar çalarken...Konumuz piyano olduğu için size piyanodan bir örnek vereyim.. Öncelikle aşşağıdaki videoyu izleyiniz.
Beethoven - Fur elise - YouTube
Çalış tekniğine bakar mısınız ? Ne kadar yumuşak başlıyor , abartı bir tabir olcak ama ; aynı bir kadını okşarmış , ona duygularını anlatmak istermiş gibi çalıyor .. Yanılıyor muyum ? Daha sonra , daha sert basıyor tuşlara. Seslerde daha vurucu daha belirgin çıkıyor bu sayede. Eğer tuşlar ağır olmasaydı asla bu duyguyu , bu güzelliği vermezdi.
Düşünsenize org da klarnet ile solo geçerken hiç tuş ağırlığı kullanmadan çaldığınızı... Araba kornası gibi tek düze bir ses !!! Ne duygu var ne de bir armonik nüans ! Bunu sizde dinlemek istemezsiniz.
Bunun için sevgili dostum ; Tuşlarda ağırlık olması size duygularınız ile çalmanız için yapılan bir teknolojidir. Düşünsenize dünyada ki tüm akustik piyanolar bu şekilde. Bunun güçlü bir sebebi var. Sebebi ; sizin duygularınızı kullanarak çalmanız. Dokunuşlar , hisler , duygular... Hepsini parmaklarınızın ucunda hissedip çalın. Sinirlendiğinizde tuşlara sert basın. Orgda size sert bir ses versin. Siniriniz geçti mi ? O zaman yumuşak dokunuşlarla çalın. Gördünüz mü orgunuz nasıl da sizin duygularınızı anlayıp ona göre yumuşak , duygusal sesler veriyor ...
'' Mİ '' üzerinden çaldığınızı nereden anladım ? Çünkü bende orga ilk başladığımda '' Mİ '' üzeri çalıyordum. Sanki başka nota dizesi yokmuş , dünya da bir tek '' Mİ '' varmış gibi. Ama bir şey eksikti benim gözümde. Siyah notalar !!! Diyezler , Bemoller ... Düz olarak çalmak kolay geliyordu. KENDİMCE ZOR OLANI SEÇTİM !!!
Bunları hiç kullanmıyordum. Parmaklarım birbirine giriyordu. Daha sonra vazgeçmek istedim. Tabi başaramadım denedim defalarca... Baktım ki direk olmuyor. Bende '' RE '' üzeri akorları öğreneyim dedim. Ellerim bu şekilde alışsın. Sonra sonra kendimi hep '' RE MAJOR '' e alıştırdım. Çünkü bu kalıbtan çalmaya alıştığınızda diğer '' Mİ '' kalıbı size çok basit geliyor.
Bakın demek istediğim şu ; istediğiniz yerden çalın. Yeter ki doğru çalmaya çalışın. Duygularınızı katın çaldığınız şarkılara. Hissederek çalın. Önemli olan bu.Konunun özüde bu. Sokak düğüncüleri gibi sol elinizi habire pitchbendin üzerine alıştırmayın. Akor basın ! Akorları atlamayın. Org çaldığınız zaman insanlar rahatsız olmasın , sizi dinlemekten zevk alısınlar.
İyi çalışmalar. Sorularınız olursa çekinmeden sorun. Elimizden geldiğince tecrübelerimi sizinle paylaşmaktan onur duyarım.
Saygılar.